fbpx

Znanstveniki so našli zvrst glasbe, ob kateri boste takoj zaspali

Spanje velja za zelo pomemben del človekovega življenja, saj je to čas, ko telo nabira nove moči za vse, kar prinaša naslednji dan. A mnogi ljudje se ne morejo pohvaliti z dobrim spancem, poskušajo pa ga na vse načine priklicati. Poskusite lahko s to zvrstjo glasbe, za katero znanstveniki trdijo, da je najboljša za spanje.

Zaskrbljenost zaradi slabega spanca je lahko huda težava, a na srečo v novi raziskavi o pozitvinih učinkih meditativne glasbe na spanec znanstveniki ugotavljajo, da je zdaj pravi čas, da si pred spanjem zavrtite posebno zvrst glasbe.

Pred spanjem si zavrtite glasbo, a bodite pozorni na zvrst.
Pred spanjem si zavrtite glasbo, a bodite pozorni na zvrst.

V raziskavi je 149 zdravih odraslih (povprečna starost udeležencev je bila 26 let) v treh ločenih nočeh poslušalo različne zvrsti glasbe, medtem pa so raziskovalci merili njihov srčni utrip, raven tesnobe in sposobnost spanja.

Tri noči zapored so udeleženci poslušali glasbo.
Tri noči zapored so udeleženci poslušali glasbo.

Prvi večer so udeleženci pred spanjem poslušali meditativno joga glasbo, drugi večer pop glasbo, tretjo noč pa niso poslušali ničesar. Vsako noč so raziskovalci merili njihov srčni utrip pet minut pred začetkom poslušanja glasbe, deset minut po začetku poslušanja in pet minut po poslušanju. Poleg tega so udeleženci pred in po glasbeni seji poročali tudi o svoji stopnji anksioznostni.

Meditativna glasba je bila najučinkovitejša pri zmanjševanju anksioznosti.
Meditativna glasba je bila najučinkovitejša pri zmanjševanju anksioznosti.

Študija je pokazala, da je bila meditativna glasba najučinkovitejša pri zmanjševanju anksioznosti ljudi pred spanjem, pop glasba in popolna tišina pa sta povzročili anksioznost. Ležanje v tišini torej ni najboljši način za spanje. Če želite zaspati hitro in se počutiti sproščeno, si raje predvajajte meditativno joga glasbo, kakšne raztezne vaje pa tudi ne bodo odveč.

Dodatne Informacije

Več informacij:
escardio.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!