pug89zaq_original
V zraku · buzz buzz

Seveda ne govorimo o politični usmerjenosti, temveč vaši levi oziroma desni roki. S katero pišete ali pa zagrabite kljuko na vratih? Brcnete žogo z levo ali desno nogo? Ste se kdaj spraševali, zakaj je ena roka dominantna?

Svet je do levičarjev kar malo neprizanesljiv – orodje, inštrumenti, kuhinjski pripomočki … so večinoma narejeni za desničarje. Tistim, ki pišete z levo, ne preostane drugega, kot da se prilagodite.

A časi so se spremenili in znanstveniki so prišli do spoznanja, da so levičarji pametnejši od desničarjev, Raziskava spletnega časnika IFL Science bo levičarjem narisala nasmeh na obraz. Že zgodovina nas uči, da so bili nekateri geniji, kot so Mozart, Leonardo Da Vinci in celo Barack Obama, levičarji. Kakšna je torej povezava med vašo dominantno roko in možgani?

Levičarji naj bi bili boj odvisni od desne možganske hemisfere, desničarji pa od leve, in če vemo, da vsaka stran deluje drugače in skrbi za povsem drugačna področja, ni težko sklepati, da to vpliva tudi na povezavo dominance rok. Desna možganska polovica namreč skrbi za zaznavo prostora, čustev in fizioloških sprememb. Zaradi nje vidimo širšo sliko, informacije pa obdelamo v sedanjosti. Tukaj in zdaj. Tako naj bi levičarji imeli večji kalozni korpus, del možganov, ki povezuje obe sferi, in naj bi bili sposobni bolje obdelovati informacije.

Raziskava, ki je sledila hipotezi, je bila izvedena med več kot 2300 šolarji, tako osnovnošolci kot dijaki. Ocenjevali pa so njihove matematične sposobnosti. Rezultati so pokazali, da so predvsem fantje, ki so levičarji, teste opravili bolje od desničarjev. Zanimivo je tudi, da so teste najslabše opravili ‘ekstremni’ desničarji, tisti, ki vedno uporabljajo zgolj desno roko.

NINE WEST NINE & THE GANG Francoski oglasi od zdaj naprej s pripisom, da je fotografija retuširana cover-lego-hisa Odprla se je neverjetna resnična hiša LEGO zmeda Drobne stvari, ki nas blazno znervirajo b2780x1450 Nekoč nam bo žal: 15 največjih napak, ki jih naredimo med 20. in 30. letom · ·