Crosci so škodljivi za vaše zdravje – nad Crocse še pediatri

Crocsi škodujejo zdravju

Če jih ljubite ali sovražite, Crosci ne gredo nikamor. Ameriška jadralca sta želela ustvariti popoln čevelj za vodna plovila, zakrivila pa modno ikono, ki vedno znova dviguje prah. Že od pojava leta 2002 se za njimi pošteno praši, 300 milijonov prodanih parov kasneje pa so spet na udaru kritik. Tokrat po njih udrihajo pediatri.

Crocsi, priljubljeni plastični cokli, so obutveni ekvivalent filmov Michaela Baya. Filmski kritiki, ki so v tem primeru modni kritiki, so jih raztrgali, ljudje pa razgrabili. Gre za modni fenomen, ki ga je imel v zobeh že marsikdo, tokrat pa se je verjetno najudobnejša obutev na svetu, ki jo je med drugim znameniti muzej oblikovanja (London Design Museum) uvrstil na popis 50 čevljev, ki so spremenili svet, znašla še na udaru pediatrov. Ti niso presojali njihovega videza, ampak njihov vpliv na zdravje. In kaj so ugotovili? Vaše noge jim kljub drugačnemu prepričanju na dolgi rok ne bodo hvaležne.

PREBERITE ŠE: Kako ublažiti sončne opekline – domače sredstvo za oskrbo opeklin

Crocsi so postali pravi modni fenomen.
Crocsi so postali pravi modni fenomen.

Ko gre za videz, se mnenja o Crocsih krešejo tudi med uporabniki, a ko gre za udobnost in enostavnost vzdrževanja, da ne omenjamo, da jih voda prav nič ne moti, so mnenja enotna in vsa govorijo v prid teh plastičnih cokel, ki so tako grde, da so že lepe. Sodba pediatrov je sledeča in ne bo razveselila tistih, ki Crocse nosijo dan in noč. ”Na žalost Crocsi niso primerni za celodnevno nošenje,” pravi zdravnica Megan Leahy (Illinois Bone and Joint Institute), ki jim priznava, da nudijo oporo za nart, a ne nudijo zaščite za peto, kar lahko vodi v deformacijo prstov, žulje, težave s tetivo, vrasle nohte in kurja očesa. Pri tem so pediatri s prstom pokazali tudi na japonke, ki ravno tako ne nudijo stabilnosti in opore peti. Kljub temu obstajata dva tipa ljudi, ki lahko z nošenjem Crocsov veliko pridobita. Ortoped Alex Kor pravi, da so to tisti, ki jim zatekajo noge in gležnji, ter ljudje z visokim nartom, kljub temu pa ne priporoča, da jih dnevno nosijo osem ur in več.

Idealno mesto za Crocse.
Idealno mesto za Crocse.

Če jih boste omejili na nošenje na plaži, barki, vrtu ali ob bazenu, vam ne bo hudega. Le ne odpravljajte se z njimi na sprehode in naj jih otroci nimajo za igranje v vrtcu, saj ortopedi opažajo, da se v njih spotaknejo večkrat kot sicer. Enako velja za odrasle.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Nega las poleti: nasveti za zdrave in sijoče lase v poletnih mesecih