Hvad pifter efteråret op gastronomisk? Efterårsopskrifter med efterårets bedste råvarer, selvfølgelig. Med efterårets ankomst modtager vi også nogle af de lækreste råvarer, som vi kan tilberede lækre lune retter med: Zucchini, svampe, pærer, kastanjer, valnødder... Mmm, det lyder lækkert.
Selvom temperature še niso tako zelo nizke, brez skrbi, pravo jesensko vreme se pripravlja na svoj prihod. In k temu sodijo tudi pravi jesenski recepti. Za vas smo pripravili 5 najboljših in preprostih receptov, na katere ste zagotovo čakali celo leto. Ta okusna hrana vas bo grela v času hladnih deževnih dneh.
1. Testenine z gobami
Preproste, a tako kremaste in bogate testenine.
INGRIDIENTER:
- 500 g različnih gob
- 1 løg
- 500 g testenin
- 6 spiseskefulde smør
- 5 žlice moke
- 600 ml mælk
- 3 žlici kisle smetane
- 150 g naribanega sira
- 2 žlici peteršilja
- salt og peber
FORBEREDELSE:
Skuhajte testenine. Dve žlici masla stopite v ponovi, vanjo dodajte čebulo, gobe in moko, da nastane pasta. Pozneje dodajte mleko, kislo smetano, sol in poper. Nekaj časa naj se sestavine kuhajo na ognju, nato pa jih pustite, da se ohladijo. V drugi posodi stopite preostanek masla, dodajte čebulo, sol in poper ter kuhajte pet minut. Sestavine iz druge posode dodajte v prvo posodo in dobro premešajte. Maso obogatite z večjim delom naribanega sira, dodajte tudi peteršilj. Nekaj sira in peteršilja pustite za pozneje. Testenine vmešajte v maso. Posujte jih s sirom in pecite v pečici 30 minut na 180 stopinj.
2. Pita z jabolki in orehi
Okusna pita se bo podala ob eftermiddagskaffe.
INGRIDIENTER:
Dej:
- 300 g almindeligt mel
- koldt vand
- 150 g smør
- knivspids salt
Fyldning:
- 1 kg æbler
- 4 žlice mletih orehov
- citronsaft
- 2 spsk brun farin
- 1 vrečica vaniljevega sladkorja
- 1 spiseskefuld kanel
- žlica ruma ali penečega vina
- abrikosmarmelade
- glasursukker
FORBEREDELSE:
Dej:
Moko, sol in maslo zmešajte. V posodo s sestavinami dodajte hladno vodo in oblikujte testo, dokler to ne dobi gladke strukture. Testo ovijte s folijo in postavite v hladilnik za uro. Po 60 minutah testo razvijte in ga razvlecite glede na velikost pekača. Konci testa naj štrlijo čez pekač. Odvečno testo shranite, ker boste iz njega naredili okras.
Fyldning:
Olupite jabolka in jih naribajte. V posodo z jabolki dodajte orehe, limono, cimet, sladkor, vaniljev sladkor in rum ali prošek. Vse sestavine dobro premešajte. Prej narejeno testo nadevajte z maso. Iz preostanka testa naredite trakove, ki jih obložite po piti. 50 minut pecite pito na 180 stopinjah, vročo pito pa premažite z marmelado, ko se ohladi, pa po njej posujte sladkor v prahu.
3. Rižota z gobami in bučo
Okusite jesen z vpeljevanjem buče v svoje jedi.
INGRIDIENTER:
- 350 g riža
- 300 g gobanov
- 500 g buče
- ena rdeča čebula
- salt
- friskkværnet peber
- 50 g smør
- 0,5 ml oljčnega olja
- listi peteršilja
- rdeči poper
FORBEREDELSE:
Riž operete v vodi. Čebulo narežete in jo popražite na oljčnem olju. V čebulo dodaje na drobne kocke narezano bučo in riž. Sestavine popražite, dodajte jim začimbe in vodo ter pustite, da se prekuhajo. Očistite gobane, narežite jih na kocke in jih prepražite v ločeni ponvi. Ko so pripravljeni, jih dodajte v zmes iz riža. Vse skupaj dobro premešajte in za boljši okus dodajte maslo.
4. Kremasti čokoladni napitek
Jesen res ni prava jesen, če si ne privoščite dobrega kremastega čokoladnega napitka.
INGRIDIENTER:
- 2 dcl mælk
- žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica sladke smetane
- 50 g mørk chokolade
- en knivspids kanel
FORBEREDELSE:
Segrejte mleko in mu dodajte sladkor, preden zavre. Mešajte minuto, nato pa v mleko dodajte čokolado. Z posodo ognja odstranite, vanjo pa dodajte sladko smetano, cimet in vse dobro premešajte. Napitek je pripravljen!
5. Kostanjeva juha
Si lahko sploh predstavljate jesen brez kostanjeve juhe? Če jo še ne znate pripraviti, je tu preprost opskrift.
INGRIDIENTER:
- 400 g kastanjer
- 40 g krompirja
- 40 g pora
- 40 g zelene
- 40 g korena peteršilja
- salt
- peber
- olivenolie
- smetana za kuhanje
FORBEREDELSE:
Por, zeleno in koren peteršilja popražimo na oljčnem olju, nato sestavinam dodamo olupljen kostanj, vodo in kuhamo vse skupaj 30 minut. Med kuhanjem dodajte krompir. Ko je juha pripravljena, ji dodajte smetano za kuhanje. Juho postrezite s kruhom in kuhanim kostanjem.