Med številne sadne dobrote ob božiču spada tudi božični sadni kruh, ki je bil nekoč v prazničnem času glavna sladica. Kar dve tretjini sestavin je sadje. Ponudite ga lahko s skodelico čaja ali ob kuhanem vinu.
Noben jul ne sme miniti brez piškotov in sadnega kruha. Božični sadni kruh je od nekdaj simbol prazničnega časa in brez njega ni božične mize.
LÆS MERE: Fourneau Brødovn - bærbar brødovn til bagning af brød og pizza i ovnen
Nedenfor præsenterer vi for dig enkel opskrift za božični sadni kruh, ki se ga lahko brez zadržkov lotite tudi vsi nevešči peke kruha. Poskrbite, da bodo letos prazniki še bolj dišali!
Recept – božični sadni kruh na preprost način:
Sestavine za božični sadni kruh na preprost način:
- 4 æg
- 280 g mel
- 250 g sukker
- 1 bagepulver
- 2,5 dl mælk
- 50 g kakava (ali čokolade v prahu)
- kanel
- nastrgana lupina limone
- 100 g rosiner
- 100 g suhih sliv
- 100 g suhih fig
- 100 g suhih marelic
- 100 g dateljnov
- 100 g kandiranega sadja (po želji)
- 100 g spiselig chokolade
- 50 g lešnikov
- 50 g mandler
- 50 g valnødder
Postopek priprave božičnega sadnega kruha:
Oreščke in sadje zdrobimo oz. narežemo ter potresemo z nekaj malega moke, da se ne sprijemajo. Penasto umešamo jajca in sladkor ter dodamo kakav, lupino limone, cimet, mleko in za konec moko in pecilni prašek. Vmešamo še sadje in oreščke. Dobro pregnetemo. Preden v pekač zlijemo maso, ga premažemo z maslom in potresemo z moko. Pečemo okoli ene uri pri 200 stopinjah Celzija. Pa dober tek!