Rösti er Schweiz' nationale mad. Det er en simpel kartoffelret, der ligesom Roger Federer er et sandt symbol og landets stolthed. Det kommer fra kantonen Bern, hvor det plejede at være en grundingrediens i en solid bondemorgenmad, og fra dengang, hvor der ikke var andet end en pande og et ildsted i bondehuse, så det giver mening, at det ikke er svært at tilberede.
Rösti (tudi resti) se je od jedi til morgenmad spremenil v prilogo, ki jo običajno strežejo s špinačo ali mesom. Postrežejo vam jo v vseh švicarski restavracijah, toda ponjo vam ni treba več sto kilometrov daleč. Krompirjeve polpete si lahko namreč pripravite tudi sami doma.
LÆS MERE: Opskrift: Nem Zucchini Pie
Če bo rösti priloga mesu z omako, ga pripravite iz kuhanega krompirja, če bo samostojna jed in pečen npr. skupaj s sirom, uporabite rå.
Recept za rösti:
Sestavine za rösti (za 4 osebe):
- 750 g krompirja
- 1 mellemstor løg
- 3 spiseskefulde smør
- salt
- peber
Postopek priprave röstija:
Krompir operemo, damo v lonec in prekrijemo z vodo. Kuhamo od 15 do 20 minut (krompir ne sme biti preveč kuhan). Vodo odlijemo in pustimo, da se krompir ohladi v olupku. Šele nato ga olupimo in naribamo. Nato olupimo še čebulo, jo drobno nasekljamo in dodamo v posodo s krompirjem. Posolimo, popopramo in premešamo. V ponvi segrejemo dve žlici masla (lahko tudi olja), dodamo nariban krompir in z lopatko pretlačimo. Pečemo pribl. 15 minut na srednjem ognju/temperaturi oz. toliko časa, da začne nastajati zlatorumena skorja. Krompirjev narastek za hip odstranimo, ponev premažemo s preostankom masla in enako dolgo pečemo še drugo stran. Rösti lahko kombiniramo z zelenjavo, ki jo je moč naribati, mesom, slanino, sirom ipd. Pri tem je treba upoštevati, da mora dve tretjini vedno predstavljati krompir, sicer mešanica ni dovolj kompaktna. Pa dober tek!