fbpx

Dan, ko je tvoj pametni telefon nadomestil računalnik!

Priznajmo si! Pametni telefon počasi, a zagotovo izrinja vse ostale naprave iz našega življenja. Postal je en in edini komunikacijski hub. Naprava, preko katere komuniciramo, odjemamo medijske vsebine in postorimo kakšno službeno reč. Zaradi slednjega tako rekoč ne potrebujemo več televizije … in zdi se, da tudi ne računalnika v takšni in drugačni obliki. Tudi zato se sprašujemo, ali je napočil trenutek, ko je pametni telefon nadomestil računalnik?! In postal edina naprava, ki jo še potrebuješ?!

Mogoče je najbolj očiten prav način rabe pametnih telefonov, kot jih dojema današnja mladina. Slednje moti, da v okviru običajnih “računalnikov” ne morejo uporabljati vseh svojih priljubljenih aplikacij, ker “programske” rešitve slednjih ne obstajajo za okolje Windows ali Os. In ker so aplikacije “center vesolja” uporabe naprav, povezanih v internet, se zdi, da prav tej generaciji osebni računalnik ne pomeni prav veliko z izjemo platforme za igranje igric. Slednje pa z velikimi koraki postajajo vse bolj tudi domena pametnih telefonov.

A se ta preobrazba dogaja tudi pri aktivni populaciji prebivalstva, saj je zaznati močan padec prodaje “običajnih računalnikov” in sklepamo lahko, da bo ta v prihodnosti ravno zaradi trendov, ki so očitni še večji. Večino uporabnikov bo namreč zadovoljil že boljši pametni telefon, ki ga bodo priklopili na računalniški monitor in tipkovnico ter tako ustvarili že znano delovno okolje oz. namizje, ki ni nič slabše od prenosnega računalnika in ponuja večino aplikacij, ki smo jih do sedaj uporabljali na “klasičnih” računalnikih.

Programska oprema v oblaku s prilagoditvami za pametne telefone

Delni razlog so programske rešitve v oblaku. In če vaše podjetje že uporablja Google G-Suite, oziroma po domače povedano Gmail okolje – lahko večino programskih rešitev za podjetje zagotavlja ta genialni sistem, ki je bil ustvarjen za potrebe podjetja Google. In verjamemo, da kar zadostuje podjetju Google, bi moralo zadostovati tudi vašemu podjetju. Za kaj gre?! Za znesek okoli 8 evrov (na uporabnika) zaposleni dobi neomejeno hrambo podatkov, vse aplikacije kot je Google Dokumenti (primerljivo z Word), Google Preglednice (primerljivo z Excel), Google Predstavitve (primerljivo s PowerPoint), ter ostalo, kot so skupni stiki itd. Sistem se seveda da odlično prilagajati in varovati z različnimi stopnjami varnosti. Kar je najlepše, pa je, da za običajna opravila ne potrebujete kaj več kot boljši pametni telefon, ki omogoča namizni način in s tem priklop na zunanji monitor in tipkovnico. Po istih stopinjah kot Google seveda hodi tudi Microsoft s svojimi aplikacijami za Android ter podjetja kot je Adobe, ki že dlje časa ponujajo rešitve v brskalnikih ter posebne aplikacije za Android.

G Suite - je okolje, ki ponuja veliko za malo denarja!
G Suite – je okolje, ki ponuja veliko za malo denarja!

Lastnosti pametnih telefonov, ki ta hip lahko nadomestijo računalnik

Seveda za preklop na izključno pametni telefon potrebujete takšnega, ki bo lahko sledil vašim potrebam. Trenutno lahko priporočamo samo telefone z več kot 8 GB delovnega spomina in večjimi shrambami za podatke (več kot 128 GB notranjega spomina). Pozorni pa tudi bodite na grafične sposobnosti pametnega telefona, kjer je priporočljivo, da je slednja prilagojena za igračarstvo. Tako, bo tudi odlično deloval telefon, ko bo v grafično zahtevnejšem namiznem načinu. Slednji v tehničnih lastnostih velikokrat že prekašajo povprečne prenosne računalnike.

To so telefoni, ki danes lahko zamenjajo vaš računalnik

Če ste se odločili, da v življenju potrebujete le še eno napravo, potem preverite ta seznam telefonov, ki lahko že danes zamenjajo vaš običajni računalnik in vaše življenje naredijo popolnoma mobilno in simplificirano.

Samsung Galaxy Note 9


Vrhunski švicarski nož, ki poganja Samsung okolje DeX. Slednje Note 9 prelevi v delovno namizje, kot ga poznamo pri klasičnih računalnikih. Zaradi velike količine rama – torej 8 GB – odličnega procesorja ter dobre grafike – to namizje deluje tako kot je potrebno in popolnoma nadomešča računalnik za običajne pisarniške potrebe.

Samsung Galaxy S10+


Zgodba je pri Samsung Galaxy S10+ še nekoliko boljša kot pri Note 9, saj slednji premore nov Snapdragon procesor, ki je še nekoliko hitrejši, prav tako pa je lahko delovnega spomina vse do 12 GB v kombinaciji z 1 TB notranjega spomina je pravo tehnološko čudo.

Huawei Mate 20 Pro


Tudi pri Huawei ne zaostajajo veliko za vmesnikom Samsunga, a se vseeno zdi, da so se naloge pri Samsungu lotili nekoliko resneje in so pred slednjim za korak bližje izkušnji pravega namizja.

Samo predstavljate si udobje, ki ga predstavlja uporaba le ene naprave. Vaš edini računalnik, ki ga lahko nosite v žepu. Naprava, s katero lahko opravite vse službene potrebe in jo odhodu domov le pospravite v žep. To je lahko že danes vaš pametni telefon. Prihodnost je treba sprejeti kot dano sedanjost. Prišel je namreč dan, ko je vaš pametni telefon zamenjal računalnik.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!