Dan prekoračitve 2016 – od 8. avgusta 2016 dalje Zemlja vozi na hlape

Dan prekoračitve 2016

Dan prekoračitve 2016 je tu! Človeštvo je postalo izjemno potratno. Kljub številnim okoljevarstvenim zavezam smo v vsega osmih mesecih leta 2016 porabili vse naravne vire, ki ji lahko Zemlja proizvede oz. obnovi v enem letu, poroča organizacija Global Footprint Network (GFN). Dan prekoračitve (t. i. Earth Overshoot Day) vsako leto nastopi bolj zgodaj, lani se je to zgodilo 13. avgusta, letos pa že 8. avgusta 2016.

Od 8. avgusta 2016 dalje Zemlja ”vozi na hlape”. Ta dan je namreč nastopil dan prekoračitve, to je dan prekoračenja Zemljinih virov (Earth Overshoot Day), sporoča organizacija Global Footprint Network (GFN), kar pomeni, da smo že zdaj potrošili toliko naravnih virov in ekoloških dobrin, kot jih Zemlja lahko letno obnovi. S trenutno potrošnjo bi tako potrebovali pribl. 1,6 Zemlje, če bi želeli obnoviti vse naravne vire in dobrine, ki jih bomo porabili v letu 2016. To seveda ne pomeni, da je naravnih dobrin za letos zmanjkalo, zato pa kurimo zlate rezerve oz. živimo na kredit.

PREBERITE ŠE: Zemljevidi in preglednice, ki vas bodo šokirale

Varčujte s papirjem.
Varčujte s papirjem.

Če smo leta 2015 dan prekoračitve zabeležili 13. avgusta, smo ga še leta 1993 21. oktobra in leta 2000 1. oktobra. Leta 2008 se je dan že zamaknil na 23. september, leta 2014 je bilo to 19. avgusta. Letos pa smo, kot rečeno, za kredit zaprosili že 11 dni prej. Okoljevarstveniki opozarjajo, da bi morali imeti ob takem tempu leta 2030 na razpolago dve Zemlji, da bi napajali naš življenjski slog (in to tudi ob uresničitvi plana Združenih narodov o zmanjšanju ogljične onesnaženosti do leta 2030 za 30 odstotkov), leta 2050 pa že kar tri, da bi nas lahko preživljala! A ni vse tako črno, saj lahko ta negativni trend, ki se je v sedemdesetih leti 20. stoletja začel z ekonomsko rastjo in rastjo prebivalstva, obrnemo.

Imejte brezmesno zabavo.
Imejte brezmesno zabavo.

A pri tem se ne gre zanašati na politične zaveze, ki jim je resda v zadnjih petih letih uspelo upočasniti tempo premika za en dan na leto (v povprečju je dan prekoračitve sicer nastopil vsako leto 3 dni prej), ampak se mora vsak sam vprašati, kaj lahko stori za okolje. Majhen korak za posameznika namreč pomeni velik za človeštvo oz. Zemljo. Že s tem, da se večkrat odpovemo mesu – proizvodnja mesa namreč porablja enormno količino vode in površin ter sprošča veliko ogljikovega dioksida v zrak – storimo veliko, pa zato nič kaj dosti ne posežemo v kakovost življenja. Začnite trošiti manj papirja, večkrat zajahajte kolo ter redno ugašajte gospodinjske aparate in luči. Vse to so majhni koraki na ravni posameznika, skupno pa privarčujejo veliko energije.

Dodatne Informacije

Več informacij:
overshootday.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Spremeni teh 10 malenkosti in v očeh moških boš takoj privlačnejša!