Gurmani, celiakaši, mesojedci in vegani, pozor! V zaprtem delu tržnice BTC v Ljubljani se je odprl 100-odstotno brezglutenski delí v Sloveniji. V okusnih jedeh, ki bodo zadovoljile tudi najbolj petične brbončice, lahko uživate na kraju samem, na robustnih domačih mizah, ali pa jedi vzamete s seboj (koncept 'take-away').
Šmartinska cesta 152 (zaprti del tržnice BTC)
Ljubljana
Sobota od 10. do 16. ure
Cojzla je prvi povsem brezglutenski vsegeneracijski delí v Sloveniji. Popolna kulinarična destinacija za mesojedce in vegane, predvsem pa za celiakaše, se nahaja v zaprtem delu tržnice BTC v Ljubljani. Kuhinji poveljuje chef Igor Mihelič, ki si je izkušnje prej nabiral tudi v restavracijah z Michelinovo zvezdico. Hrano lahko vzamete tudi seboj (take away), dnevno ponudbo pa objavljajo na tabli v sami Cojzli in na virtualni tabli na njihovi Facebook strani. Je pribežališče za vse, ki se želijo prehranjevati oziroma so se zaradi intolerance na gluten/celiakije prisiljeni prehranjevati brez glutena. Hrana v Cojzli je namreč 100-odstotno brezglutenska, in to vse od začimb naprej.
![Cojzla je prvi 100-odstotno brezglutenski delí v Sloveniji.](https://e7852c3a.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2016/03/bg-jabolcni-zavitek-deli╠ue-cojzla-foto-brane-tuma-660x439.jpg)
Pri sestavljanju jedilnika sodeluje tudi Suzana Kranjec, avtorica knjige Življenje brez glutena. Specializirajo se za jedi, ki so v brezglutenski hrani težje dosegljive. Naročite si lahko vse od piščančjih pohančkov do svežih zelenjavnih juhic ter izbirate iz široke palete burgerjev (mocarela-pršut, tagliata-burger, piščančji in vegi), ki jih spremlja domač ocvrti krompirček, sveže narejen falafel iz kaljene čičerke v palačinkah iz prav tako kaljene ajde (lahko jih napolnijo tudi z mocarelo in zelenjavo, Nutello in marmelado). Med sladicami naletimo tudi na jabolčni zavitek brez jajc in laktoze. Sami pečejo tudi brezglutenski kruh, ki ga lahko celo prednaročite.
PREBERITE ŠE: Gostilnica in pivnica Šiška: raj za pivoljubce in gurmane
Poslanstvo Cojzle je, da gurmanske užitke približa tudi tistim, ki imajo celiakijo, saj je večina restavracij ”brezglutenofobičnih”.
![V Cojzli dobite malice in kosila, ne manjka pa niti slaščic.](https://e7852c3a.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2016/03/bg-ajdovi-linski-piskoti-deli╠ue-cojzla-foto-brane-tuma-660x439.jpg)
Se sprašujete, od kod ime Cojzla? Gre za tatarsko ajdo, ki je vajena vsega hudega (beri: neugodnih vremenskih razmer) in jo je davnega leta 1816 v Slovenijo prvi prinesel Žiga Zois ter s tem ljudi rešil pred stradanjem. Zoisu v čast so zato to vrsto ajde poimenovali po njem.
Več informacij:
facebook.com