Zakaj investiranje ni enako igram na srečo?

Foto: AlphaTradeZone na Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

V Sloveniji je investiranje v vrednostne papirje, kriptovalute in ostale finančne instrumente s strani “starejše generacije” velikokrat označeno kot nekaj, kar je zelo podobno igram na srečo. Tak je splošen vtis, ki pa je popolnoma skregan z realnostjo sodobnega sveta. Seveda kapitalističnega! Investiranje nikakor niso igre na srečo.

Družbeno-sociološke razlike med zahodnim svetom in Slovenijo obstajajo. Kljub tridesetletni tranziciji se Slovenci nismo naučili, da smo z osamosvojitvijo sprejeli drugačen sistem ekonomsko-politične ureditve, v katerem veljajo nekatera druga pravila, zaradi katerih je tak sistem uspešen. V zahodnem svetu, tako evropskem kot tistem čez lužo, mora za svojo prihodnost vsak poskrbeti sam. V ta namen na zahodu izobražuje tako primarna družina in zgledi pri starših, kot tudi šolski sistem. Nihče se tako ne zanaša le na pokojninske sklade, temveč vsak posameznik v veliki večini plemeniti denar prek investiranja v vrednostne papirje družb ter v zadnjem času tudi druge finančne instrumente, kot so kriptovalute. To počne skoraj polovica Američanov in ogromno število Evropejcev. Na ta način oblikujejo svojo finančno varnost, svojo prihodnost. Na tovrsten način je v zahodni družbi privzgojen odnos do denarja, ki je močno drugačen od odnosa, ki ga do denarja goji slovenska družba. Denar enostavno dela denar! V prenesenem pomenu: pomeni sredstvo za plemenitenje, ki nima absolutne vrednosti. Temveč je vrednost 1 enote denarja relativna. Lahko torej pomeni le sredstvo za multipliciranje.

Če boste denar vložili v finančne trge, morate osvojiti osnovna znanja in pravila. Tudi zato investiranje ni igra na srečo!
Foto: Micheile Henderson

Prepričanje, da je investiranje enako igranju igram na srečo tako ne bi moglo biti bolj zmotno, a je značilno za družbe in države v tranziciji. Države kot je Slovenija. Kjer starši kripto-milijonarjev in finančnikov velikokrat na vprašanje, s čim se ukvarjajo njihovi otroci, odgovorijo, da imajo spletni posel. Ne povedo, da so investitorji, ki denar plemenitijo s finančnimi malverzacijami. Slednje niso častivredne, ker zato ni potrebno fizično delati, temveč le sedeti. Tudi zato imamo Slovenci ogromno spletnih milijonarjev. Seveda ne zaradi spleta, temveč zaradi obvladovanja finančnih instrumentov.

Investiranje je kombinatorika tehničnih znanj, poznavanja ekonomskih trendov, spremljanja družbenopolitičnih okoliščin ter seveda tudi osebne širine. Dober investitor je profesionalec, ki temu segmentu življenja posveča velik del svoje delovne energije. Pravi profesionalni investitorji delajo od 9.00 do 23.00. To je posel znanja, ki tako kot vsak posel nagrajuje tiste z veliko znanja in kaznuje nevedne.

5+ zlatih pravil, kako začeti z investiranjem

V človeški naravi je strah pred neznanim. In pri denarju stvari niso nič drugačne. Ena glavnih stvari, ki ljudem ljudem resnično preprečuje vlaganje, je dejstvo, da se večina zaveda, da ima premalo znanja in ne ve točno, kako deluje trg. Večina se tako ne more se izogniti občutku, da s svojim denarjem in preživetjem “igrajo na srečo“. V trenutku, ko posameznik to dojame, ima osnovo, da postane uspešen investitor. Kajti ve, da rabi znanje.

Enostavna trgovalna platforma eToro!

Ne veš, kje začeti? Kje prvič kupiti Bitcoin ali delež v podjetju Tesla? Platforma, ki se je med množico preizkušenih izkazala za najpreprostejšo za vsakega začetnika, a hkrati dovolj dobro tudi za izkušenega trgovalca, je platforma za trgovanje eToro. Slednja omogoča trgovanje brez provizij (tudi pri kriptovalutah), hkrati pa začetnikom nudi virtualni račun s 100.000 dolarji, na katerem lahko samo platformo preizkusite brez kakršnega koli tveganja in simulirate trgovanje. Na platformi lahko tudi sledite najbolj uspešnim trgovalcem in njihovim nakupnim odločitvam ter tako praktično “samodejno” oplemenitite svoj denar. Ali pa pridobivate ideje za vaše investiranje. eToro je popolnoma brezplačen, uporabljate pa ga na svojem mobilnem telefonu kot aplikacijo ter v običajnem spletnem brskalniku na namizju.

PREIZKUS PREKO TE POVEZAVE

5 razlogov zakaj investiranje ni enako igram na srečo!

Predstavljamo vam 5 konkretnih razlogov zaradi katerih investiranje nikakor ni igranje na srečo!

Imate nekaj oprijemljivega – kupujete stvari, ki obstajajo v realnem svetu in jih uporabljate vsak dan!

Ko kupite delež v podjetju (vrednostni paprije, delnico), kupite majhen delček tega podjetja. Veliko delnic podjetji lahko dobesedno vidite in so stvarne v realnem svetu. Le pogledate čez okno in občudujete sosedovo novo Teslo. Ali pa odprete hladilnik in si v kozarec natočite kozarec Coca-Cole. Prižgete televizijo in gledate serijo pri ponudniku vsebine Netflix. To niso zgolj abstraktne ideje na računalniškem zaslonu, to so dejanska, fizična podjetja, ki ustvarjajo dohodek in inovirajo, pospešujejo tehnologijo ali razvijajo nova zdravila ali blago. To so stvari, ki ohranjajo ljudi pri življenju, jih zabavajo ali jim olajšajo komunikacijo z ljubljenimi po vsem svetu.

Igre na srečo nimajo nobene od teh lastnosti. Gre zgolj za dogovor med vami in igralnico ali igralniškim podjetjem, da se bo določena stvar zgodila ali pa tudi ne – ponavadi močno ponderirana v korist “hiše”.

Igra z ničelno vsoto

Večina iger na srečo je igra z ničelno vsoto. Zmagaš ali izgubiš. Vmes ni ničesar. Tako z igrami na srečo tvegate 100 odstotkov vašega kapitala takoj, ko stavite. Nasprotno lahko kot vlagatelj svoje tveganje razpršite v več podjetij in različnih borznih sredstev ali indeksov. Z investicijo v določen indeks stavite na množico podjetji v določeni industriji ali industrijski panogi. Tako lahko računate, da bo vrednost te panoge dolgoročno naraščala. Podjetja bodo sicer prihajala in odhajala, vendar se bo indeks dolgoročno dvignil.

To je tisto, kar imenujemo diverzifikacija, in je ključno načelo, ki vlagateljem daje največjo priložnost, da se dolgoročno izognejo izgubam ter da vse ne stavijo na enega konja.

S&P 500 – standard ameriškega borznega trga – je od svoje ustanovitve vselej prinesel v povprečju več kot 10 odstotkov. Ključna beseda tukaj je “v povprečju”. V tem indeksu vsekakor lahko vidimo veliko “rdečega”, vendar pozitivni donosi dolgoročno prevladujejo nad negativnimi.

Investitorji imajo čas. To pomeni, da lahko denar pustijo delati.
Foto: Jamie Street

Čas na trgu dobesedno pomeni, da je čas enako denar

Če govorimo o dolgoročnem obdobju, je prav čas eno največjih sredstev vlagateljev. Dlje kot vlagate, večja je verjetnost, da boste kot vlagatelj lahko zaznali padce trga in pravilno reagirali. Zlasti v primeru razpršenosti portfelja. Tudi, če vrednost vaših naložb pade, čas, ki ga lahko še naprej zadržujete, ni omejen. Prav tako kot vlagatelj iz zgodovinskih dejstev veste, da trg vedno znova podira rekorde. Dati mu je potrebno le čas. Če niste investirali v tvegane naložbe, lahko vselej samo dobite. Ker je trg zgodovinsko vedno višji.

Igre na srečo tega ne omogočajo. Vaše možnosti za zaslužek se končajo takoj, ko je igra oziroma stava končana.

Odločitve na podlagi informacij in ne ugibanj

Ko svoj denar nalagamo v vrednostne papirje oziroma delnice podjetij, moramo redno pregledovati finančne informacije o prihodkih, višini dolga, dobičku, napovedih uspešnosti in še veliko več. Vse to te informacije so javno dostopno vsem, ki si želijo ogledati te osnovne računovodske podatke zdravja družbe, v kateri imajo svoja sredstva.

Če vlagatelj razume in te podatke pravilno interpretira, se lahko informirano odloči, kako deluje podjetje ali sklad, v katerega vlaga svoj denar. Prav tako lahko dobro zazna trende določenih gospodarskih panog.

Nasprotno pa je igralnica močno ponderirana v prid hiše od trenutka, ko stopite skozi vhodna vrata. O igralnem avtomatu ali mizi za ruleto ne veste ničesar, in tudi če bi, ne bi bilo pomembno, kdo je proizvajalec. Nimate pojma, kolikokrat na dan je ta stroj izplačal, vse je zgolj naključje. Vselej v prid “hiše”.

Igre na srečo, športne stave, nimajo povezave z investiranjem. Tudi, če preučite celotno zgodovino ali celo “obliko” in poreklo ter dosežke konja, na katerega stavite, preučujete niz zmag vaše najljubše nogometne ekipe. Je vse skupaj zgolj ugibanje. To dejavnost najlažje opišemo kot izobraženo ugibanje, kar investiranje enostavno ni.

Denar dela lahko namesto vas! Če mu to pustite! Foto: Austin Distel

Naložbe za začetnike – osnove plemenitenja denarja in sodobnega investiranja

Ko vaš denar dela za vas in namesto vas!

Medtem ko številni hodijo v službe in ustvarjajo klasičen dogodek, vlagatelju ni treba niti trzniti s prstom. Medtem ko čakate, da se dvigne vrednost vašega premoženja, boste morda prejeli dohodek v obliki dividend, podobno kot bi dobili obresti na vaš varčevalni račun. Kar bi želeli poudariti je, da denar dela za vlagatelje – medtem ko spijo in se zbujajo borzni indeksi v Aziji, ko zaključujejo svoj delovni dan in se zbuja vedno divji ameriški trg.

Igre na srečo nimajo teh lastnosti. Na stavo položite določen znesek in le upate.

Za igre na srečo ne potrebujete znanja, informacij … Vendar tako za investiranje, kot za igre na srečo, potrebujemo močan čustven nadzor in lastno sposobnost omejevanja. Toda kot že omenjeno: če razumete, v kaj ste vlagali, poznate svojo toleranco do tveganj in ste v tem dolgoročno, imate dobre možnosti, da povečate svoje bogastvo in dosežete svoje finančne cilje.

V investiranju ni bližnjic, te so le v igrah na srečo. Le tvegane so mnogo bolj.

Namig: Ne veš, katero aplikacijo za trgovanje izbrati?
Ne veš, katero aplikacijo za trgovanje bi izbral? Iščeš takšno, ki bi imela čim manjše provizije in kjer bi poleg kriptovalut lahko kupil tudi delež svojih priljubljenih blagovnih znamk, kot sta Tesla ali Apple? eToro je izjemno enostavna trgovalna platforma, ki jo uporablja izjemno veliko uporabnikov v Evropi in Sloveniji ter je med vodilnimi platformami za trgovanje. Omogoča nakup lepega nabora kriptovalut, kot tudi praktično vseh vrednostnih papirjev. Uporaba in preizkus pa sta popolnoma brezplačna.
PREIZKUSI PREKO TE POVEZAVE

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
5+ zlatih pravil, kako začeti z investiranjem