fbpx

Naložbe za začetnike – osnove plemenitenja denarja in sodobnega investiranja

Ko denar dela zate in ne proti tebi!

Naložbe v delnice podjetji in kriptovalute je vsekakor finančni trend v razmahu. Prišli so namreč pametni telefoni in hipoma postali orodja za investiranje, tako v svetu kriptovalut, kot delnic globalnih podjetji ter prav vseh ostalih borznih finančnih inštrumentov. Tudi zato smo se odločili, da pripravimo koristne zapise, prek katerih vam želimo predstaviti orodja in načine, s katerimi boste lahko trgovali kar iz vašega žepa. Torej, naložbe za začetnike.

V Združenih državah Amerike ima vsako drugo gospodinjstvo trgovalni račun, s katerim plemeniti svoje prihranke na tako imenovanih finančnih trgih. Seveda je v zadnjih letih zaradi množice aplikacij trgovanje postalo zelo enostavno in praktično iz žepa ter dosegljivo vsakomur. Ni več potrebnih posebnih institucij in posameznikov, ki bi trgovali v vašem imenu, temveč lahko prav vsak v vsakem trenutku svoja sredstva usmeri v podjetja, v katerih vizijo verjame. Hkrati pa se lahko prilagaja turbolentnim časom in iz trga umika sredstva ter jih nato ob rasti ponovno investira. Tako lahko tudi razložimo izjemno rast nekaterih “Blue Chip” podjetji, kot je naprimer Tesla, ki letos beleži skoraj 700-odstotno rast.

Če bi torej v začetku leta kupili za 10.000 ameriški dolarjev delnic podjetja Tesla, bi danes imeli 65.000 dolarjev.

Tesla namreč s svojim edinstvenim marketingom v obliki osebnega vplivnostnega marketinga izvršnega direktorja Elona Muska, omogoča “napihovanje vrednosti delnice” in velike “dobičke” za pogumne “investitorje”. Relativno podobna zgodba je pri tudi pri kriptovalutah, kjer Bitcoin in njegova kripto druščina ustvarja dodano vrednost predvsem na račun “tehnološkega” buzza in ustvarjanja zanimanja. Bitcoine v Ameriki babice podarjajo za birmo, poroko ali krst.

Tesla je s svojo rastjo letos navduševala in ustvarjala nove milijonarje!

Torej, ko se odločite, da boste začeli vlagati kot absolutni začetnik, se je enostavno ustrašiti! Izzivov in možnosti ter priložnosti je preveč. A učenje, kako vlagati, še zdaleč ni tako težko, kot se zdi sprva. Potrebno je poznati le prave korake in osnovne termine. Slednje lahko razume prav vsak, trgovanje je izjemno naraven in logičen proces. V kolikor je v vas nekaj podjetnika, vam bo to vsekakor tudi uspelo.  Je pa potrebna velika želja po znanju in razgledanost, ki je ključna. Odprte oči morate imeti predvsem za raznovrstne informacije. Slednje so glavno orožje vsakega “investitorja.” Vselej je najbolj pomembno, da svoje investicije gradite okoli svojih prepričanj ali interesnih sfer. Če vas torej zanimajo tehnologije, jih spremljate in poznate novosti, lahko presojate o izdelkih podjetij in je mogoče to področje tisto, v katerega investirajte. Na drugi strani, če so vas od nekdaj mikale investicije v nepremičnine in to področje podrobneje poznate, lahko tu dolgoročno ustvarite ogromne dodane vrednosti. Investiranje torej ni le investiranje v vrednostne papirje, temveč lahko to počnete na več načinov.

Enostavna trgovalna platforma eToro!

Ne veš, kje začeti? Kje prvič kupiti Bitcoin ali delež v podjetju Tesla? Platforma, ki se je med množico preizkušenih izkazala za najpreprostejšo za vsakega začetnika, a hkrati dovolj dobro tudi za izkušenega trgovalca, je platforma za trgovanje eToro. Slednja omogoča trgovanje brez provizij (tudi pri kriptovalutah), hkrati pa začetnikom nudi virtualni račun s 100.000 dolarji, na katerem lahko samo platformo preizkusite brez kakršnega koli tveganja in simulirate trgovanje. Na platformi lahko tudi sledite najbolj uspešnim trgovalcem in njihovim nakupnim odločitvam ter tako praktično “samodejno” oplemenitite svoj denar. Ali pa pridobivate ideje za vaše investiranje. eToro je popolnoma brezplačen, uporabljate pa ga na svojem mobilnem telefonu kot aplikacijo ter v običajnem spletnem brskalniku na namizju.

PREIZKUS PREKO TE POVEZAVE

5+ zlatih pravil, kako začeti z investiranjem

Investiranje v produktivna sredstva

Največkrat je najbolje vlagati v produktivna sredstva, ki ustvarjajo denar od neke vrste dejavnosti, ki jih opravljamo z njimi. Če na primer kupite sliko, niste pridobili produktivnega sredstva. Čez štirideset let boste še vedno lastnik samo slike, ki je morda vredna več denarja ali pa tudi ne. Po drugi strani pa, če kupite stanovanjsko zgradbo, stavbe ne boste le imeli v 40 letih, od nje boste ustvarili tudi 40 let dohodka od najemnin.

Investiranje je v ZDA popolnoma običajno opravila skoraj polovica gospodinjstev!

Vsaka vrsta produktivnega sredstva ima svoje prednosti in slabosti, edinstvene muhe, davčna pravila in druge povezane podrobnosti. Tukaj je pregled treh najpogostejših produktivnih sredstev, v katera lahko vlagate: delnice, obveznice in nepremičnine.

Naložbe v delnice podjetji

Ko ljudje govorijo o vlaganju v delnice, običajno mislijo na običajne delnice podjetij, s katerimi se javno trguje. Lahko pa kupujejo tudi delno lastništvo zasebnega podjetja, ki lahko lastnikom izda tudi delnice – le ne tistih, ki trgujejo na borzi.

Naložbe v zasebna podjetja: ko imate v podjetju lastniški kapital – lastniški delež – ste upravičeni do deleža dobička ali izgube, ki nastane pri poslovanju te družbe. Ko podjetja začnejo iz nič, so lahko podjetja z velikim tveganjem. Če pa uspete finančno podpreti pravega človeka s pravo idejo, boste lahko nagrajeni s precejšnjim dobičkom na svoji naložbi.

Naložbe v javno prodana podjetja: zasebna podjetja včasih del svojega deleža prodajo zunanjim vlagateljem v postopku, znanem kot prva javna ponudba ali IPO. Ko podjetje postane javno in njegove delnice kotirajo na borzi, lahko vsak kupi delnice in postane delni lastnik.

Vrste delnic, ki jih kupite, se lahko razlikujejo glede na vrsto osebe. Če ste na primer tisti, ki hrepeni po stabilnosti, boste morda želeli vlagati v delnice modrih čipov – tehnoloških podjetji, ki že dolgo beležijo stalne zaslužke in izplačila dividend delničarjem. Te delnice so lahko najboljši primer produktivnih sredstev med naložbenimi kategorijami delnic.

Če ste nekdo, ki se strinja s tveganjem (in ga morda celo navdušuje), če ponuja možnost večjih nagrad, se lahko nagibate k rastnim delnicam, za katere so značilne nestanovitne cene delnic z večjimi dobički v biku (trend naraščanja) trgih in večji upad medvedjih (padajočih) trgov. Po drugi strani pa, če ste izkušen kupec, ki vedno išče ugodne kupčije, boste morda gravitirali k vrednostnim zalogam in si želeli kupiti delnice podjetij, ki jih trg podcenjuje.

Naložbe v obveznice

Ko kupite obveznico, pravzaprav posodite denar izdajatelju obveznic v zameno za prihodek od obresti in morebitno odplačilo glavnice – torej začetni znesek, ki ste ga vložili. Zaradi tega dohodka so obveznice produktivna sredstva.

V svetu obveznic imate več možnosti: zakladne obveznice veljajo za varne pred kreditnim tveganjem ali tveganjem neplačila, ker vlagatelji domnevajo, da zvezna vlada bo izpolnila svoje obveznosti, da vam vrne denar. Vlagate lahko tudi v podjetniške obveznice, katerih kreditno tveganje je odvisno od zaznane kreditne sposobnosti podjetja, ki jih je izdalo. Podjetniške obveznice, za katere velja, da so še posebej občutljive na kreditno tveganje ali tveganje neplačila, se imenujejo obveznice z visokim donosom ali neželene obveznice.

Iz žepa ali na kuhinjskem pultu! Trgovanje: kjerkoli, kadarkoli!

Poleg kreditnega ali neplačilnega tveganja za druge pomembnejše obveznice obstaja tveganje obrestnih mer. Donos obveznice je njen donos na podlagi obresti ali kuponske stopnje, ki jo plača imetnikom, in njene cene na trgu. Na trgu obveznic se donos in cena gibljeta v nasprotni smeri: ko se donosnosti dvignejo, se cene znižajo tudi na trgu obveznic. In ko se cene in trg dvignejo, donos pade.

To je zato, ker ko se prevladujoče obrestne mere dvignejo – ne posebej obrestne mere za določeno obveznico, ki jo imate – bodo novo izdane obveznice običajno ponudile višjo kuponsko stopnjo, da bodo sledile splošnemu trendu obrestnih mer. Obveznica, ki jo imate, bo na trgu manj vredna, ker zdaj obstajajo druge obveznice, ki ponujajo višje obrestne mere – in tako se bo njena cena zniževala, ko bodo donosi naraščali.

Naložbe v nepremičnine

Večina vlagateljev v nepremičnine zasluži z nakupom nepremičnin in njihovo oddajo v najem. Zaslužijo lahko tudi s prodajo nepremičnin z dobičkom, oziroma za več, kot so porabili za nakup.

Manj praktičen način vlaganja v nepremičnine je nakup delnic v podjetjih, znanih kot skladi za naložbe v nepremičnine ali REIT. Ta podjetja imajo v lasti takšno ali drugačno nepremičnino – morda hotele, poslovne stavbe ali celo skladišča – v zameno za ugodno davčno obravnavo pa morajo delničarjem v obliki dividend razdeliti 90% svojega obdavčljivega dohodka. Teh oblik sicer pri nas ne poznamo, ali ne uporabljamo in so značilne za druge delniške trge.

Vrsta lastništva

Ko se odločite za razrede sredstev, ki jih želite imeti v lasti, je naslednji korak, da se odločite, kako jih boste imeli. Če se na primer odločite za naložbo v delnice, lahko delnice imate v lasti dokončno ali prek združene strukture. Lahko kupite delnice posameznih družb ali skladov – vzajemnih skladov ali skladov, s katerimi se trguje na borzi (ETF), ki so neposredno lastniki delnic.

Če kupujete posamezne delnice, morda prek spletnega posrednika, nadzirate, kam bo vložen ves vaš denar. Ko kupujete vzajemne sklade, odločitve o naložbah prepustite upraviteljem skladov. In ko kupujete ETF-je, najpogosteje vlagate v vse delnice določenega indeksa, kot je Standard & Poor’s 500.

Namig: Ne veš, katero aplikacijo za trgovanje izbrati?
Ne veš, katero aplikacijo za trgovanje bi izbral? Iščeš takšno, ki bi imela čim manjše provizije in kjer bi poleg kriptovalut lahko kupil tudi delež svojih priljubljenih blagovnih znamk, kot sta Tesla ali Apple? eToro je izjemno enostavna trgovalna platforma, ki jo uporablja izjemno veliko uporabnikov v Evropi in Sloveniji ter je med vodilnimi platformami za trgovanje. Omogoča nakup lepega nabora kriptovalut, kot tudi praktično vseh vrednostnih papirjev. Uporaba in preizkus pa sta popolnoma brezplačna.
PREIZKUSI PREKO TE POVEZAVE

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!