fbpx

Recept: kako narediti popolno sarmo? Ponujamo vam nekaj trikov!

Sarma je priljubljena tradicionalna zimska jed in tradicionalno kosilo za prvi dan novega leta. Kako pripravimo popolno sarmo? V nadaljevanju vas čaka nekaj trikov in nasvetov ter seveda tudi recept!

Kakšna je popolna sarma? Za začetek masi za sarmo dodajte nekaj suhega mesa (npr. slanina), sarma bo tako dobila bolj fin okus, vendar morate biti previdni, da zaradi suhega mesa ne bo premočnega okusa. Zato se svetuje, da suho meso prej nekoliko pokuhate.

Zelo pomembno je, da kislo zelje pred pripravo operete, da sarme niso prekisle. Ko ste vse pripravili in je čebula prepražena, je treba vse sestavine za sarmo zmešati. Zdaj lahko začnete valjati sarmo. Vzemite del mešanice, jo oblikujte in položite v zelje. Meso nežno povaljajte po zelju in na koncu prepognite robove, tako da nadev med kuhanjem ostane v listih.

Preden na dno lonca zložite sarme, položite kožo slanine. To bo preprečilo, da bi se sarma zažgala. Na kožo slanine položite kos narezanega zelja, na katerega boste nato položili sarme. Ko porabite celotno mešanico in lonec napolnite s sarmami, na vrh položite preostanek nasekljanega zelja. Zdaj lahko začnete s kuhanjem sarme in po približno uri in pol je sarma gotova. Na koncu lahko sarmo “popečete” z malo moke in rdeče paprike ali pa s paradižnikovo mezgo. Tako naj bi sarma dobila še boljši okus.

Popolna sarma!

Recept za popolno sarmo

Sestavine

  • 700 g mlete svinjine (plečka)
  • 1 glava kislega zelja
  • 100 g slanine
  • 100 g riža
  • pol čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 čajna žlička rdeče paprike v prahu
  • 1 lovorjev list
  • sol in poper po okusu

Priprava

Od glave zelja ločite liste in jim izrežite debel del (del korenine), da ne bodo žilavi ali predebeli. Česen in čebulo drobno sesekljajte, slanino narežite na majhne kocke.

Na malo olja prepražite čebulo. V mleto meso dodajte sol, poper, rdečo papriko, dušeno čebulo, na kocke narezano slanino in riž ter dobro premešajte in po potrebi dodajte malo vode. Maso zavijte v liste zelja in zavihajte robove.

Preostanek zelja narežite na rezance, razporedite v lonec in z malo vode (odvisno od trdote mesa) vse skupaj kuhajte uro in pol na majhnem ognju.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.