fbpx

5+ zlatih pravil, kako začeti z investiranjem

Pravila, ki se jih mora držati vsak sveži investitor!

Foto: Artem Podrez na Pexels

Leto 2021 se napoveduje kot leto bika, kar v terminologiji finančnih trgov pomeni, da bo fantastično in relativno edinstveno. Na trgu vlada optimizem, denar je na razpolago in investitorji so voljni ter kar je najpomembneje, optimistični. Tudi zato ogromno ljudi prvič resnično razmišlja o tem, da bi sredstva iz depozitov na bankah prenesla v svet vrednostnih papirjev in kriptovalut. Tudi v Sloveniji, kjer to ni običajno oziroma ni zasidrano v kulturo “varčevanja” in plemenitenja.

V kolikor berete ta zapis, močno razmišljate, da svoje prihranke od zdaj plemenitite na sodoben način. Počasi ste se naveličali bančnih depozitov in praktično ničelnih obrestnih mer ter bi radi skočili na “vlak” ter postali “investitor”. Če sodimo po trendih čez lužo, to v Ameriki počne vsako drugo gospodinjstvo, trgovanje iz žepa s kriptovalutami ter drugimi sredstvi, kot so vrednostni papirji, skladi, sredstvi in “indexi” pa je nekaj povsem običajnega. Tudi zaradi izjemno lahkega sodobnega načina trgovanja je v zadnjih letih nastalo največ milijonarjev. K temu so seveda pripomogle tudi kriptovalute, a vendar je v največji meri odgovorno predvsem poenostavljanje trgovanja preko sodobnih platform, ki omogočajo trgovanje iz žepa, praktično v vsakem trenutku. V zadnjem času v kriptovalute vlagajo tudi največja podjetja, ki del svojih likvidnostnih sredstev pretakajo v kriptovalute z namenom kratkoročnega “plemenitenja”. Torej investirajo prav vsi!

Investiranje zahteva določen nivo predanosti in želje po znanju ter tako ni za vsakega.

A vseeno je pri začetku investiranja treba biti izjemno pragmatičen ter poznati osnovna pravila, ki so temelj za vaše delovanje in se jih je potrebno držati! Predstavljamo vam torej 5 osnovnih pravil vsakega investitorja začetnika. Pravil, ki zagotavljajo, da boste lahko svoje premoženje oplemenitili in investiranje ne bo kockanje, ampak plemenitenje vašega bogastva.

Namig: Ne veš, katero aplikacijo za trgovanje izbrati?
Ne veš, katero aplikacijo za trgovanje bi izbral? Iščeš takšno, ki bi imela čim manjše provizije in kjer bi poleg kriptovalut lahko kupil tudi delež svojih priljubljenih blagovnih znamk, kot sta Tesla ali Apple? eToro je izjemno enostavna trgovalna platforma, ki jo uporablja izjemno veliko uporabnikov v Evropi in Sloveniji ter je med vodilnimi platformami za trgovanje. Omogoča nakup lepega nabora kriptovalut, kot tudi praktično vseh vrednostnih papirjev. Uporaba in preizkus pa sta popolnoma brezplačna.
PREIZKUSI PREKO TE POVEZAVE

Diverzifikacija portfelja – ne stavite na enega konja

Vaš portfelj naj bo čim bolj pisan! Na začetku pa vlagajte v stvari, ki jih poznate in tudi uporabljate!
Foto: Artem Podrez na Pexels

Zmanjšanje naložbenih tveganj ne pomeni le razumevanja, kako naložbe delujejo, temveč tudi zagotavljanje, da vseh jajc ne daste v eno košarico. Čeprav ste navdušenec nad določenim podjetjem, pa je investiranje le v eni industriji ter na enega igralca izjemno tvegano. Če želite zmanjšati verjetnost velikih izgub, svoj denar razporedite po smotrnem vnaprej pripravljenem investicijskem planu. Na primer ⅓ namenite tehnološkim “BlueChip” podjetjem, ki zadnje desetletje vlagateljem omogočajo izjemne donose. Tukaj se lahko odločite za pasivno investiranje, kar pomeni, da se s temi investicijami ne ukvarjate aktivno – so vaše investicije v podjetja, v katera dolgoročno verjamete in zaupate v njihovo vizijo. To so velikokrat tudi podjetja, ki imajo velikokrat na trgu določene storitve možnost ustvarjanja “monopola” ali izjemno nekonkurenčnega okolja in tako edinstveno tržno pozicijo. Takšno je na primer podjetje Google, ki ima med iskalniki absolutno dominanco. Ali podjetje Tesla, ki med električnimi avtomobili postavlja standard, tudi preko razvejane infrastrukturne mreže hitrih polnilnic. Bolj aktivno pa naj bo na primer vlaganje v kriptovalute, kjer iščete prave trenutke za nakup in prodajo ter tako naredite izjemne donose. A je v slednje potrebno vložiti ogromno energije, pozornosti in časa. Rezultat pa so lahko hitri in donosni. Dobro tretjino sredstev pa je vselej potrebno imeti v “likvidnih” sredstvih, oziroma sredstvih za hitre manipulacije. To pomeni, da lahko zgrabite priložnost, v kolikor se ponudi v pravem trenutku. In nato tudi v pravem trenutku prodate. Seveda moramo na začetku investiranja imeti zastavljene cilje, ki so po možnosti povezani z vašimi cilji v življenju. Če varčujete za stanovanje, morate določene dobičke vsekakor izločiti za to osnovno življenjsko dobrino v trenutku, ko so sredstva na razpolago.

Tvegajte le tisto, kar lahko absolutno izgubite

Gre za glavno in najbolj pomembno pravilo, ki pravi, da lahko investirate le iz privarčevanih sredstev, ki niso nujno potrebna za preživetje – torej sredstva, ki jih lahko pogrešite. Medtem ko varčevanje pomeni nalaganje denarja, ki ga ne porabite. Vlaganje pomeni nakup sredstev, ki bi lahko zagotovila razumno kratkoročno oziroma dolgoročno donosnost. Če imate torej pod vašo blazino na tone denarja, lahko ta denar sčasoma izgubi vrednost zaradi inflacije. Če ga želite oplemenititi, potem morate investirati. A to nikakor ne pomeni igre na srečo, temveč igro znanja in informacij, kjer pa je kot pri vsaki podobni stvari v življenju določeno tveganje. Splošno pravilo je, da vlagate v bolj tvegana sredstva, kot so delnice, ko ste mladi in imate čas, da si opomorete od morebitne izgube. Z leti, ko se starate, pa del vloženega denarja investirajte v varnejše naložbe z nižjo možno stopnjo donosa. Tukaj obstaja manj možnosti, da premoženje izgubite. Tako na primer na stara leta vsekakor vlagajte v nepremičnine in druge varnejše naložbe. Oziorma svoje investicije predrugačite.

Naložbe za začetnike – osnove plemenitenja denarja in sodobnega investiranja

Vlagajte le v tiste stvari, ki so vam blizu in jih razumete

Če prevzamete izračunana tveganja, morate dejansko razumeti potencialno nagrado in verjetnost izgube. To pomeni, da morate vedeti, kako vam bo naložba prinesla denar in ali ima sredstvo v preteklosti obljubljene donose ter kako in kdaj se lahko zgodi izguba. Poznati torej morate industrijo, v katero investirate, in biti informirani. Skakanje na trendovske kriptovalute lahko pomeni ogromen dobiček, a tudi hkrati tudi potencial ogromne izgube. Kot začetnik investitor vlagajte absolutno v podjetja z realno vrednostjo v stvarnem svetu. Podjetja, ki jih poznate in katere izdelke tudi sami uporabljate. Enako pravilo velja tudi za kriptovalute. Na začetku vselej in vedno vlagajte le v najbolj prepoznavne in največje. Naložbe v te so v letu 2021 relativno varne. Vlaganje v kriptovalute, za katere še nikoli niste slišali, je čista loterija.

Vedno si vzemite čas in razčistite ter analizirajte vašo potencialno investicijo. Šele nato ob pravem trenutku investirajte.

Vlagajte čim prej in čim več – vsak je lahko milijonar

Vsak je lahko milijonar! To drži!
Foto: Karolina Grabowska na Pexels

Denar dela denar. V kolikor razmišljate, da bi postali vlagatelj, se zavedajte tega dejstva. Prej ko začnete vlagati v sredstva, ki prinašajo razumno donosnost, in več kot boste vložili v ta sredstva, bolj trdo bo vaš denar delal za vas in sprožili se bodo multiplikativni faktorji. Majhne redne naložbe se bodo spremenile v veliko finančno osnovo, ki vam bo kupila finančno svobodo in denar bo delal za vas.

Primer: Kako do prvega milijona

Če začnete vlagati pri 25. letih, morate v 40 letih vlagati le 380 ameriških dolarjev* mesečno s 7-odsotnim letnim donosom, da postanete milijonar do 65. leta. Skupna naložba v višini 182.400 ameriških dolarjev* vam tako ustvari več kot milijon. Če pa pričnete investirati pri 35. letih, morate za dosego istega cilja vložiti 820 ameriških dolarjev* mesečno, torej 295.200 ameriških dolarjev*. To je kar 112.800 ameriških dolarjev* več. (*Številke so v ameriških dolarjih, ker je to valuta finančnih trgov.)

Ne vlagajte denarja, ki ga boste potrebovali takoj – to je denar, ki ga morate pozabiti!

Tvoj lafj ni monopoli! Zato ga igraj premišljeno!
Foto: Anete Lusina na Pexels

Čeprav so naložbe bistvene za vašo prihodnost, pa v njih ne nalagajte vsakega rezervnega evra. Potrebujete nekaj likvidnih sredstev ali dostopne gotovine, predvsem zaradi različnih življenjskih situacij. To je pomembno. Nekatere naložbe zahtevajo, da mesece ali leta vežete denar, da zaslužite donos, predčasni umik pa lahko sproži pogodbene kazni. Za druga sredstva, kot so naprimer delnice, želite, da denar, ki ste ga vložili, ni pod pritiskom vaše osebne likvidnosti. Da ga torej umikate takrat, ko ni smiselno in je na primer rast. To pravilo je izjemno povezano s prvim pravilom “Tvegajte le tisto, kar lahko absolutno izgubite!”. Investirajte torej v le tisto, česar ta hip ne potrebujete!

Potrebujete znanje in vzgojo v investitorja

Vsakdo se lahko brez težav priuči investiranja in tako slednje postane čisto običajen posel z običajnimi poslovnimi tveganji. Kot pri vsakem poslu, je največje tveganje pomanjkanje znanja. In prav zaradi lukenj v znanju velikokrat “sveži” investitorji žonglirajo in igrajo neke vrste rusko ruleto. Investiranje nikakor ni igra na srečo, temveč morate na njo gledati kot na igro znanja, kombinatorike informacij in matematike. V kolikor se tem stvarem pridruži še faktor talenta, pa so lahko donosi izjemni.

Znanje lahko pridobite na spletu, iz različnih virov, ki jih bomo redno predstavljali tudi na teh straneh.
5+ pravil kako začeti z investiranjem smo napisali kot osnovni vodič za vse tiste, ki razmišljate in zbirate informacije, kako začeti investirati. Ta pravila smo oblikovali kot osnovni okvir, okoli katerega bo v prihodnje nastajala zanimiva in povezana vsebina.

Enostavna trgovalna platforma eToro!

Ne veš, kje začeti? Kje prvič kupiti Bitcoin ali delež v podjetju Tesla? Platforma, ki se je med množico preizkušenih izkazala za najpreprostejšo za vsakega začetnika, a hkrati dovolj dobro tudi za izkušenega trgovalca, je platforma za trgovanje eToro. Slednja omogoča trgovanje brez provizij (tudi pri kriptovalutah), hkrati pa začetnikom nudi virtualni račun s 100.000 dolarji, na katerem lahko samo platformo preizkusite brez kakršnega koli tveganja in simulirate trgovanje. Na platformi lahko tudi sledite najbolj uspešnim trgovalcem in njihovim nakupnim odločitvam ter tako praktično “samodejno” oplemenitite svoj denar. Ali pa pridobivate ideje za vaše investiranje. eToro je popolnoma brezplačen, uporabljate pa ga na svojem mobilnem telefonu kot aplikacijo ter v običajnem spletnem brskalniku na namizju.

PREIZKUS PREKO TE POVEZAVE

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!