fbpx

DeLorean Alpha5: legenda se vrača kot električni kupe

Reinkarnacija filmske legende

Foto: Delorean

Kdor ne pozna legende o blagovni avtomobilistični znamki DeLorean, ni pravi ljubitelj avtomobilizma. Njihov legendarni DMC-12 je bil pred časom in tudi zato reinkarnacija leta 2022 gleda v prihodnost. Predvsem zaradi triologije filmov "Nazaj v prihodnost". Izdelali jih bodo le 88.

Blagovno znamko oživlja ameriška družba, ki jo vodi generalni direktor Joost de Vries, ki je bil prej visok uradnik pri Tesli in Karmi. Ta informacija je pomembna saj vemo kaj se je v preteklosti dogajalo s to blagovno znamko.

Foto: Delorean

Na čelu ponovnega rojstva je zanimiv futuristični električni kupe na baterije z razkošnimi proporci tistih zares športnih avtomobilov, daleč stran od klinaste silhouete in kompaktnega odtisa DeLorean DMC iz leta 1981. Imenuje se Alpha5 in bo prvič predstavljen uradno javnosti na dogodku Pebble Beach – meseca avgusta. Proizvodnja naj bi se začela leta 2024. Skupina inženirjev želi ustvariti avtomobil, ki bi presegel tudi model Tesla S Plaid.

Podobno kot njegov vir navdiha, legendarni DMC-12, tudi ta prevzame obliko elegantnega kupeja z “galebjemi” vrati, ki jih je za podjetje oblikoval Italdesign. Masivna vrata z zgornjimi tečaji in zadnje steklene lopute so v bistvu edini znak preteklosti, saj je preostali del dizajna popolnoma sodoben. V skladu z današnjimi električnimi avtomobili ima masivna kolesa in tanke luči spredaj in zadaj. Njegovo zaobljena karoserija ima priključek za polnjenje na prednjem blatniku na voznikovi strani, tako da vam ni več treba odpirati prtljažnika za dostop za “gorivo”. Alpha5 ima dvobarvno barvo karoserije in nagnjeno streho, ki na trenutke spominja na avtomobil, ki je zaslovel s trilogijo Nazaj v prihodnost.

Foto: Delorean

DeLorean ostaja sramežljiv glede podrobnosti o vozniškem sklopu, vendar pravi, da Alpha5 potrebuje 3,4 sekunde do 100 km/h in doseže elektronsko omejeno hitrost na 241 km/h. Ima baterijo z zmogljivostjo več kot 100 kWh, ki bo zmogla realnih 483 kilometrov. Potrebno pa je upoštevati, da vse te specifikacije veljajo za osnovni model. Obetajo pa se tudi bolj strupene različice.


Avtomobil je veliko večji od svojega prednika, saj meri kar 4995 milimetrov v dolžino, 2044 mm v širino in 1370 mm v višino, ko so vrata po vzoru galebovih kril zaprta. DeLorean pravi, da je proizvodnjo oddal v Italijo, medtem ko bo pogonski sklop zagotovil dobavitelj iz Združenega kraljestva. Kot zanimivost, Delorean bo do 88 mph (142 km/h) pospešil v 4,35 sekunde, nato pa po vsej verjetnosti ne bo zmogel potovati skozi čas.

Izdelanih bo le 88 avtomobilov. Če bo šlo vse po načrtih, bo razširjena ponudba zagotovo vključevala električno limuzino in celo SUV na vodikov pogon. Po javnem debiju avgusta na Pebble Beachu bo DeLorean Alpha5 predvidoma začel s proizvodnjo leta 2024.

Dodatne Informacije

delorean.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!