Disney predvajal prvi istospolni animirani poljub v zgodovini

Star vs. the Forces of Evil

Za Disney velja, da je desetletja prisegal na belopolte junake. Če so bili prisotni temnopolti ali drugi liki, je te dolgo potiskal v ozadje. To se je z risanko Princesa in žabec leta 2009 spremenilo, lani pa je z Moano Disney prvič predstavil lik ženske, ki se zna sama postaviti zase in ne potrebuje moškega, da bi jo rešil. Če je tu capljal zadaj, pa je Disney zdaj spisal zgodovino. V risanki Zvezdica proti silam zla (Star vs. the Forces of Evil) je namreč prvič pokazal poljub med istospolnima osebama.

Prvi istospolni filmski poljub je bil posnet davnega leta 1922 v filmu Manslaughter. Na prvi animiran poljub med dvema istospolnima osebama smo morali čakati do leta 2017. Disney je sploh prvi istospolni animirani poljub v zgodovini prikazal v animirani risanki Zvezdica proti silam zla (Star vs. the Forces of Evil). To je velik korak za Disney, ki je risane filme z glavnimi junakinjami drugih narodnost začel ustvarjati šele v devetdesetih (Arabko Jasmin v Aladinu, Indijanko Pocahontas, Kitajko Mulan, Havajko Lilo), zdaj pa v svoje vrste očitno končno začel sprejemati tudi like drugih spolnih usmerjenosti.

PREBERITE ŠE: Zakaj številni risani junaki nosijo rokavice?

Risanka Star vs. the Forces of Evil orje ledino.
Risanka Star vs. the Forces of Evil orje ledino.

Otroške vsebine so bile do zdaj precej zadržane do te teme, zato poteza ustvarjalcev risanke Star vs. the Forces of Evil pomeni velik korak naprej. V epizodi spremljamo medgalaktična bojevnico Zvezdico, ki živi na Zemlji s svojim najboljšim prijateljem Marcom Diazom. V delu z zgodovinskim poljubom (2. sezona, epizoda Just Friends) skupaj obiščeta koncert fantovske skupine – nekakšna iniciacija mladostnikov pred vikend popivanjem – in uživata ob romantičnih skladbah, ki izzovejo množično poljubljanje. Vmes vidimo, kako se poljubljata tudi dva moška in dve ženski.
https://youtu.be/BJU3V5m_ESo
Zvezdica proti silam zla ni prva animirana serija, ki prikazuje istospolno pare, to sta prej storila že Gravity Falls in Disneyjev Good Luck Charlie, je pa prva pokazala istospolni poljub. In to na zelo eleganten način, saj tega niso poudarjali, pač pa, kot da gre za najbolj naravno stvar na tem planetu, kar tudi je.

Galerija: utrinki iz animirane risanke Star vs. the Forces of Evil, epizoda Just Friends:

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!