fbpx

Dobre knjige 2022: najbolj pričakovane knjige tega leta

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Začetek vsakega leta prinese dozo navdušenja nad vsem, kar nam svet kulture pripravlja. Od filmov, novih glasbenih albumov, literarnih novosti. Leto 2022 nam prinaša kar nekaj novosti različnih avtorjev in nadaljevanje dosedanjih pisnih uspešnic. Poglejmo, katere knjige je priporočljivo prebrati v letošnjem letu.

Ocean Voung – Time is a Mother


Z veseljem pričakujemo pesniško zbirko Oceana Vuonga, mladega ameriško-vietnamskega pesnika. Druga pesniška zbirka prinaša iskanje smisla in identitete po šokantni smrti Vuongove matere in osebni pogled na temo žalovanja. Mladi avtor v zbirki skozi vrsto opisanih spominov zasleduje problematiko osebne izgube, pomen družine in pomen sreče nasploh.

Hanya Yanagihar – To Paradise


Havajska avtorica Hanya Yanagihara je leta 2015 presenetila literarne kritike z romanom Malo življenje, ki je bil istega leta razglašen za bodočo klasiko nove generacije. Še danes je eden najlepših romanov številnih bralcev. Po nekaj letih pa se Yanagihara vrača z novim romanom – V raj. Izjemno kompleksen in razkošen roman, ki zajema tri stoletja in tri različice ameriškega življenja in usode skozi sago o družini, ljubezni, političnih sistemih in njihovem vplivu ter usodi, ki jih čaka. V knjigi se prepletajo zgodbe iz različnih obdobij, ki prikazujejo, kako so ljudje živeli svobodni in v različnih epidemijah.

Nina De Gramont – The Christie Affair


Gre za roman, zasnovan kot reinterpretacija 11-dnevnega izginotja kultne avtorice Agathe Christie. Avtorica nas v romanu potopi v razkošni svet Londona dvajsetih let prejšnjega stoletja, vse pa se začne iz perspektive gospodične Nan O’Dea, izmišljenega lika, ki temelji na resnični osebi. V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je prišla v krog ljudi,, v katerih sta se gibala Agatha Christie in njen mož Archie. Nan tako postane ljubica njenega moža. Da bi nam razkrila, kako je Agathino izginotje povezano z Archiejem in njegovo ljubico, nas avtor veliko let prej popelje na Irsko, kjer se je vse začelo.

Emma Straub – This Time Tomorrow


Knjiga This Time Tomorrow spremlja Alice, 40-letno žensko, ki je razmeroma zadovoljna s svojim življenjem. Živi z očetom, ki mu peša zdravje, ona pa je vse bolj zaskrbljena zanj. Nekega jutra se zbudi in se znajde v letu, ko je praznovala svoj šestnajsti rojstni dan. Presenetil jo je pogled na očeta, ki je bil v tistem času še poln življenja. Dogodki, ki jim je priča, spet spremenijo njen pogled na sedanjost, vprašanje pa je ali ta ostaja čudovita?

Ali Smith – Companion Piece


Škotska pisateljica Ali Smith je ena najbolj hvaljenih avtoric zadnjih let s svojo tetralogijo Jesen, zima, pomlad in poletje, ki jo je izdala med letoma 2016 in 2020. Z romani, ki izstopajo z vpadljivo lirično prozo in pregledi aktualnih družbenih razmer, je Smith postal eden najzanimivejših literarnih glasov svoje generacije. Težko pričakovano nadaljevanje Companion Piece skuša pokukati v prihodnost in odkriti, kako se svet, pa tudi medčloveški odnosi, neustavljivo spreminjajo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!