iStock_000019630478_Large
30. mar
V zraku · dan za

Roboti so iz leta v leto bolj razviti, zato jih lahko uporabimo za čedalje bolj zahtevne naloge. Posledično so vse bolj vpeti v naš vsakdan. Zato skočite na že devete Dneve industrijske robotike (DIR 2015), ki se bodo odvijali od 30. marca do 3. aprila 2015 v prostorih Fakultete za elektrotehniko.

do
Fakulteta za elektrotehniko
Robotskimi proizvajalci in slovenski študenti
Brez vstopnine

DIR 2015 organizirajo študentje kot sodelovanje med robotskimi proizvajalci in slovenskimi študenti Univerze v Ljubljani in širše. Prvi dan bodo na sporedu različna predavanja strokovnjakov s področja robotike. Glavno predavanje bo serviral direktor inštituta Jožef Stefan dr. Jadran Lenarčič, stanje robotike bosta predstavila vodilna izdelovalca robotov, podjetji Yaskawa in ABB, podjetje OneDrone pa nam bo predstavilo kvadrokopterje.

Od torka do četrtka bodo vsi prijavljeni lahko sodelovali, drugi obiskovalci pa si bodo lahko ogledali osem izvirnih in atraktivnih aplikacij, ki so plod študentske domišljije in znanja. Vsaka vas bo animirala po svoje, okrepčilo s kavo pa vam bodo postregli kar robotski natakarji (Epson), medtem ko vam bo dvoročni robot Yaskawa SDA 10 pripravil okusen robotski koktajl. Tudi Lego kocke boste sestavljali v družbi dveh robotov, Fanuca in ABB-ja, konkurirala pa jim bosta robota Yaskawa, ki se bosta preizkusila v spajkanju. Vsi udeleženci prijavljeni na aplikacijo ”Stäubli – sprejanje majic”, bodo lahko odnesli domov majico s svojo fotografijo. In kako bo izgledala izdelava? Obiskovalca bodo najprej fotografirali, sliko računalniško prilagodili, na koncu pa bo robot Stäubli s pomočjo zračnega curka prenesel fotografijo na majico.

V okviru dogodka se bo izrezovalo tudi 3D modele, kjer bo robot z žarilno nitko iz stiropora izrezal 3D model načrtan v CAD programu. S 3D očali Oculus Rift se boste lahko podali v virtualno resničnost, na aplikaciji vodenje robota na daljavo pa boste lahko tekmovali v premagovanju poligona. Za vodenje boste uporabili robot Omego, s katerim boste upravljali mobilno platformo Kuko Youbot.

PREBERITE ŠE: Boston Dynamics s štirinožnim robotom Spot

V petek se boste lahko odpravili na strokovno ekskurzijo v podjetji BSH in Odelo, kjer si boste lahko ogledali uporabo robotov v praksi. Še pred samim dogodkom bo potekalo tudi tekmovanje Robotchallenge, kjer bodo udeleženci načrtovali robotske celice v okolju RobotStudio. Predhodno znanje ni obvezno, najboljše rešitve pa bodo nagrajene.

HiRes1 19. februar, 4600 28. marec – Ura za Zemljo 2015 ali dan, ko po svetu za 60 minut ugasnejo luči Garažna razprodaja pomlad 2015 19. februar, 6800 Garažna razprodaja pomlad 2015 new 26. marec, 2015 24. SOF – z geslom upaj “Upaj si” v Portorožu Mother and her child enjoy the early spring 25. marec, 2015 Zakaj praznujemo materinski dan?