pixiespress2
12. jul
Kulturni izbor · glasba

Pixies, po mnenju oboževalcev in številnih glasbenih kritikov eden od najpomembnejših bendov zadnjih trideset let in pionirji alternativnega rocka, se po trinajstih letih vračajo v Slovenijo! V ljubljanskih Križankah bodo nastopili 12. julija 2017.

Križanke, Ljubljana
Kino Šiška in ŠKUC Ropot
39,00 €

Pixies, pionirji alternativnega rocka, ki so nastali leta 1986, so svetovno slavo dosegli že v 80. letih. Enega od najpomembnejših bendov zadnjih trideset let so ustanovili Black Francis (vokal, kitara), Joey Santiago (kitara), Kim Deal (basistka, back vokalistka) in David Lovering (bobni). Njihov kultni album Doolittle iz leta 1989 velja za agresiven, nadrealističen izdelek, za katerega mnogi menijo, da je tlakoval pot alternativnemu rocku. Med drugim je na njem skladba Debaser, močna, absurdna pesem, ki govori o rezanju zrkla, kar se nanaša na kratki film Luisa Buñuela in Salvadorja Dalija Un chien andalou (Andaluzijski pes, 1929).

PREBERITE ŠE: Koncert: Nick Cave & The Bad Seeds se oktobra 2017 vračajo v Ljubljano

Svetovno znana glasbena skupina je imela med drugim močan glasbeni vpliv na skupine, kot so Nirvana, U2, Radiohead in The Strokes. Kurt Cobain je nekoč za revijo Rolling Stones dejal, da je bil tako tesno povezan s Pixiesi, da bi moral biti v bendu. “Ko sem pisal Smells Like Teen Spirit, sem v bistvu hotel napisati najboljšo pop skladbo tako, da sem kopiral Pixiese,” je še dejal.
Skupina se je leta 1993 razšla, leta 2004 pa so se ponovno združili. Basistka Kim Deal je zaradi sporov bend leta 2013 dokončno zapustila, danes pa z njimi koncertira Paz Lenchantin. Lani septembra so izdali šesti studijski album Head Carrier, kjer so se Pixies vrnili k ženskemu vokalu, pa tudi k liričnemu nadrealizmu.
Pixies obljubljajo energičen, nepozaben koncert, privrženci skupine pa se lahko veselijo tako starejših klasik (Where Is My Mind, Hey, Here Comes Your Man, Gigantic, Monkey Gone To Heaven …) in redko slišanih biserov iz zasedbinega kataloga kot tudi novejših pesmi.


EXIT FESTIVAL 2017 HARDWELL 6. julij, 2017 Festival Exit 2017 razkriva prve nastopajoče: Liam Gallagher, Paul Kalkbrenner in Hardwell inmusic 2017 19. junij, 2017 InMusic 2017: festival letos gosti Kings of Leon in Arcade Fire koncert radiohead 2017 monza 16. junij, 2017 Koncert: famozni Radiohead junija 2017 v Monzi (Milano) AndrÇ Rieu_Close Up 14. junij, 2017 Koncert: André Rieu, mednarodna zvezda junija 2017 prvič v Sloveniji · · · · · ·