Dvig  potopljenega zvona na Bledu (Foto: Turizem Bled)
25. dec
V zraku · dan za

Na božični dan se odpravite na Bled in si oglejte priljubljeno tradicionalno predstavo Legenda o potopljenem zvonu. Čudovito osvetljen zvon se bo ponovno dvignil iz globin Blejskega jezera in pričal o žalostni zgodbi, ki je morda še ne poznate.

Velika Zaka - tribune
Turizem Bled
brezplačno
Dogodek na Facebooku

Na božični dan na Bledu, tokrat v Veliki Zaki, tradicionalno oživi blejska legenda o potopljenem zvonu. Člani Društva za podvodne dejavnosti Bled z lučkami osvetljen zvon želja pred spektakla željnim občinstvom ponovno dvignejo iz jezerskih globin. Prireditev si je vredno ogledati vsaj enkrat in v polnosti začutiti praznično vzdušje tudi na eni izmed najbolj obiskanih in slikovitih turističnih destinacij v Sloveniji.

PREBERITE ŠE: Božična zgodba in žive jaslice v ljubljanskem živalskem vrtu

Kaj pripoveduje legenda o potopljenem zvonu?

Tako imenovani zvonček želja je leta 1534 vlil Franziskusu Patavinus v italijanski Padovi. V tem času je na Blejskem gradu živela mlada, neutolažljiva vdova. Moža so ji ubili razbojniki in njegovo truplo vrgli v jezero. Zbrala je vse svoje srebro in zlato ter dala vliti zvonček za kapelo na otoku. A do tja ni prispel. Hud vihar ga je potopil z ladjico in čolnarji vred. Še dandanes se zvon včasih v jasnih nočeh oglaša iz globin. Obupana vdova je po tej nesreči prodala vse svoje imetje, izkupiček darovala za novo cerkev na otoku, sama pa vstopila v samostan v Rimu. Tam je pobožno živela do smrti. Po njeni smrti je papež posvetil nov zvon in ga poslal na Blejski otok. Tistemu, ki s tem zvonom pozvoni in svojo željo sporoči usmiljeni ‘gospe z jezera’, se želja izpolni.


Božična zgodba z zaposlenimi in živalmi iz živalskega vrta (Foto: ZOO Ljubljana) 25. december, 2016 Božična zgodba in žive jaslice v ljubljanskem živalskem vrtu Božični koncert pred magistratom 2016 24. december, 2016 Božični koncert pred magistratom 2016 Svetovne legende snookerja v Hali Tivoli 22. december, 2016 Best of Snooker Ljubljana: svetovne legende snookerja v Hali Tivoli 12. SLOVENSKI BIENALE ILUSTRACIJE 21. december, 2016 12. slovenski bienale ilustracije: nagrada za življenjsko delo Marjanu Mančku · ·