c-sideinteriordesign.blogspot
2. okt
V zraku · dan za

Na Dunaj prihaja posebna razstava namenjena enemu izmed največjih arhitektov in umetnikov vseh časov: Antoniju Gaudíju.

do
MuseumsQuartier, Museumsplatz 1, 1070 Dunaj, Avstrija
MuseumsQuartier in Museu Nacional d’Art de Catalunya
7 €

Razstava pod naslovom ”Gaudí. Architecture Ahead of its Time’‘ bo potekala od 2. oktobra do 2. novembra in bo predstavila umetnikovo nenavadno in v prihodnost gledano metodo razmišljanja za oblikovanje svojih dih jemajočih dizajnov.

Neverjeten umetnik in arhitekt je že kot otrok pokazal, da je nekaj posebnega, saj je zaradi revme, ki mu je preprečila brezskrbno tekanje z vrstniki, že takrat odrasle  navduševal s svojo sposobnostjo opazovanja in smislom za podrobnosti. Ko mu je učiteljica v šoli nekoč rekla, da ptice lahko letijo, ker imajo krila, je mladi Gaudí na to odgovoril, da imajo tudi kokoši krila, a jih uporabljajo le za uravnoteženo hojo.

Razstava je razdeljena na več delov: v prvem se ukvarja z biografijo katalonskega arhitekta, medtem ko je drugi namenjen njegovim najbolj znanim zgradbam, kot so Casa Batlló, Park Güell in Sagrada Família, predstavljenim v obliki video posnetkov, načrtov in preciznih maket ter modelov. Tretji del je v celoti namenjen umetnikovim zgodnejšim delom, kjer so številna izmed njih bila odločilnega pomena za Gaudíjev kreativni razvoj.

Številne makete in modele, ki bodo na ogled, je Gaudí uporabljal za mnoge empirične izračune nosilnih konstrukcij in oblik zadevnega objekta, ki jih je sam imenoval: “moje eksperimentalne metode”. Gaudí je med drugim bil izjemno inovativen arhitekt za svoj čas, saj je s svojo kreativnostjo in neskončno radovednostjo,”montiral” nekatere temelje, ki se tudi danes, še vedno uporabljajo v arhitekturi.

Razstavo zaključuje obsežno poglavje umetnikovega oblikovnega projektiranja, predvsem na področju pohištva in notranje opreme. Gaudí je namreč svojo pozornost namenil tudi najmanjšim detajlom oblikovanja pohištva, med katerim še posebej izstopajo čudoviti leseni stoli, ki so med drugim tudi na ogled v Casi Batlló v Barceloni.

Če vam je Barcelona mogoče predaleč, je to izvrstna priložnost, da si delček njene lepote ogledate skozi oči Antonija Gaudíja kar na bližnjem Dunaju.


10647237_10154518473930459_3280253968659153562_n 2. oktober, 2014 Mesto žensk – 20. Mednarodni festival sodobnih umetnosti url 1. oktober, 2014 5. festival evropskega in mediteranskega filma v Piranu Fat Rat 29. september, 2014 DOUM v Cityparku: Razstava društva mladih oblikovalcev in umetnikov bg_DH_DL_background_BW_1600x900px_72dpi 29. september, 2014 Festival mesto žensk: DREAMLAB Communal Dreaming in Dream Hostel CII · ·