Slovenski knjižni sejem 2016
23. nov
V zraku · dan za · Kulturni izbor · knjige

Slovenski knjižni sejem obrača že 32. list. Slovenski knjižni sejem 2016 bo potekal od 23. do 27. novembra 2016, tradicionalno pa se bo odvijal v Cankarjevem domu v Ljubljani. Tokratni sejem bo otvorila avtorica in filmarka Elisabetta Sgarbi, dolgoletna glavna urednica založbe Bompiani, ki je leta 2015 ob podpori pisatelja Umberta Eca ustanovila neodvisno italijansko založbo, Il nave di Teseo. Letošnja država fokusa je Italija. V petih dneh bo sejem na 100 razstavnih prostorih postregel s 3000 novimi knjigami.

do
Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana
Slovenski knjižni sejem
Vstop je prost.
Dogodek na Facebooku

Slovenski knjižni sejem 2016 bo v Cankarjevem domu potekal od 23. do 27. novembra 2016. Barva 32. SKS je rumena kot dežnik deklice iz zgodbice Ele Peroci Moj dežnik je lahko balon iz leta 1962. Originalno ilustracijo Marlenke Stupica je v likovno podobo sejma preoblikovala njena vnukinja Hana. Na sejmu bo tudi razstava njenih ilustracij, ki bo uvod v stoletnico prve slovenske slikanice. Otvoritveni nagovor bo pripadel Elisabetti Sgarbi. Država v fokusu je Italija, ki bo nasledila Francijo. V sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji bo Slovenski knjižni sejem 2016 gostil ugledne italijanske književnike, vrvež bodo popestrili italijanska glasba, filmi in kulinarika.

Ljubljano bodo med drugim obiskali Susanna Tamaro, Paolo Rumiz, Antonio Scurati, Andrea Fornielli, Franco Berardi – Bifo, Cristina Battocletti in avtorica biografije o Borutu Pahorju Figlio di nessuno (Nikogaršnji sin). Gostja bo tudi Florence Hartmann, novinarka, pisateljica in borka za človekove pravice ter nekdanja tiskovna predstavnica glavne haaške tožilke Carle Del Ponte.

Ker so knjige in gledališče močno prepleteni, bo letos na sejmu več teatra. Predstavilo se bo kamišibaj gledališče (pripovedovanje ob slikah na malem odru prihaja z Japonske, kjer kami pomeni papir, šibaj pa gledališče in kjer izvajalec stoji ob malem lesenem odru, na katerem v slikah teče zgodba, ki jo ta pripoveduje), koreograf, režiser in pisatelj Damir Zlatar Frey pa bo predstavil svojega Kristalnega kardinala. Pomagala mu bo Nataša Barbara Gračner. Na sejmu bo tudi Milena Zupančič. Sejemski utrip bodo pomagali ‘osoliti’ Francozi in Rusi, ki so bili osrednji gostje prejšnjih dveh sejmov.

Letošnji Slovenski knjižni sejem bo prvič onkraj Ljubljane. Širi se namreč tudi v druga slovenska mesta, med drugim v Brežice. V goste prihaja Tolmin, ki je bil razglašen za Alpsko mesto 2016. SKS 2016 se bo približal gluhim, slepim, slabovidnim ter gibalno ali drugače oviranim. Svojo rast nadaljuje tudi otroški festival knjige Cicifest, katerega ambasador je letos pesnik in pisatelj Niko Grafenauer.

Slovenski knjižni sejem 2016 bo sprožil tudi nacionalno kampanjo Slovenija bere, na dogodku Ker nam ni vseeno pa bodo znani Slovenci brali odlomke iz svojih popularnih knjig. Na sejmu boste lahko srečali in za rokav pocukali svojega najljubšega avtorja, saj bo tam kar 100 domačih in 20 tujih avtorjev, ki bodo prisostvovali na eni od 250 spremljevalnih prireditev, ter brskali med knjižnimi novostmi in se domov vrnili bogatejši za številne odlične knjige.

Slovenski knjižni sejem 2016 bo odprt od 9.00 do 20.00, v petek in soboto do 22.00, v nedeljo pa do 18.00.


V Ljubljano prihaja rock spektakel The Show Must Go On! 17. november, 2016 The Show Must Go On: podoživite skupino Queen na rock spektaklu ob 25. obletnici slovesa Freddieja Mercuryja PRteaterKolaz26SEP-6 (1) 15. november, 2016 PR teater 2016 – cirkus komuniciranja Britanski band Placebo prihajajo v Zagreb 10. november, 2016 Koncert: Placebo novembra v Zagrebu Zabava na Nebotičniku: Halloween visoko nad mestom 30. oktober, 2016 Zabava na Nebotičniku: Halloween visoko nad mestom · · ·