fbpx

Dunaj – čar božičnih sejmov

Dunaj je vse od srede novembra do božičnega večera pravo mesto za romantike: čarobna okrasitev mesta, nizke temperature in številni božični sejmi – letos jih je kar 22. Kuhano vino ali punč s smetano in jajčnim likerjem sta zagotovo med najbolj prodajanimi na sejmih.

Malo za šalo, malo zares: Dunajčani pravijo, da od prodanega kuhanega vina podarijo del sredstev socialno šibkim in zato se tako močno trudijo popiti čim več. V veliki izbiri sejmov se seveda najde za vsak okus nekaj. Za družine, ki jih ne zmotita gneča in vrvež, je še zmeraj številka ena Christkidlmarkt na trgu pred Mestno hišo (Rathausplatz). Vsekakor bodo otroci najbolj hvaležni obiskovalci sejma, saj jim namenjajo ogromno pozornosti: različne ustvarjalne dejavnosti, koncerti otroških pevskih zborov, bogate in domiselne okrasitve dreves in še veliko drugega bi se našlo. Za mlade po srcu, ki se radi zapletajo v debate ob kuhanem vinu in cenijo malce več zasebnosti, je pravo mesto sejem na Spittelbergu. Stojnice so postavljene na številnih dvoriščih meščanskih hiš in se kot labirint prepletajo po tem delu mesta. Tradicionalisti in ljubitelji lepega bodo navdušeni nad sejmom pred Schoenbrunnsko palačo, ki ob zvokih klasične glasbe vabi na izbrano postavljene stojnice. Radi se pohvalijo, da na njihovih stojnicah ni cenenega uvoženega blaga množične proizvodnje, temveč le izdelki umetnostne obrti, večinoma iz Avstrije in sosednjih dežel. Urbane “živalice”, ki jim klasični ritmi niso pisani na kožo, se lahko “zatečejo” v pravo nasprotje vseh prej naštetih sejmov, v MQ-Museums Quartier. To je sodobna različica klasičnega sejma: vroči ritmi izpod prstov številnih didžejev, svetlobni učinki, balinanje na ledu, ledena palača z moderno kuhinjo, instalacije, …

Božična pravljica.
Božična pravljica.

Za pod zob
Samo ob kuhanem vinu ni mogoče preživeti, pa tudi greh bi bilo zapustiti Dunaj, ne da bi poskusili vsaj eno od specialitet gastronomske ponudbe. Trenutno so zelo priljubljene v zgodovinske stavbe umeščene moderne restavracije z zelo kakovostno, svežo in na zdrav način pripravljeno hrano. Tako je na primer v stavbi iz leta 1910, ki je prvotno služila kot zimski vrt tropskim rastlinam, sedaj v enem delu restavracija Palmenhaus Burgarten. Odlikuje jo odprt ambient in zelo sveže pripravljene specialitete. Njihova pečena zelenjava se zdi, kot da je pravkar nabrana na vrtu. Igranje s čutili, tako vidom kot okusom, je zaščitni znak restavracije Gaumenspiel. Manjša restavracija nam ponudi hrano na krožnikih, ki spominjajo na moderno umetnost – žive barve, kontrasti, da o okusih sploh ne govorimo. Pripravljeni pa moramo biti na to, da nam bodo postregli tudi zelo krvav zrezek. Ljubitelji dizajna se bodo sprostili ob obisku restavracije Oesterreicher in MAK. Le-ta namreč “nastopa” kot del tria MAK: muzej uporabne umetnosti, trgovina, restavracija. Nudi moderno dizajnersko dovršen ambient, kljub temu da se nahaja v zgodovinski stavbi. Popolno nasprotje ogromnim restavracijam predstavlja Saint Charles Alimentary. Dve mizi in kuhinja stare mame, v katero gosti pogledujejo med čakanjem na hrano. Kuhajo izključno hrano, katere izvor poznajo osebno: strežejo tako meso kot zelenjavo zelo prvinskih okusov. Naštevanje kulinarične ponudbe Dunaja bi lahko nadaljevali v neskončnost. Omenimo le še mestno tržnico Nashmarkt in njene kioske hitre prehrane. Pozabimo na pri nas vse bolj razširjene kebabe in druge specialitete hitre hrane, njihovi kioski turških in drugih priseljencev se namreč v zadnjih letih “modernizirajo”. To pomeni, da ustvarjajo zelo lepo urejene restavracije za zelo zahtevne Dunajčane, in sicer s kakovostno hrano. Nočno življenje Po dobri večerji se življenje v cesarskem mestu ne konča. Kje nadaljevati večer, je odvisno od razpoloženja. Še zmeraj dobra izbira je diskoteka Volksgarten, ki ima svoje korenine v letu 1824. To je prostor, kjer mladi in mladi po srcu uživajo v zabavi. Nudi zelo pestro paleto glasbe, od dunajskega valčka, do sambe, salse, tanga, R‘n’B in elektronike. Na “lovu” za klubsko glasbo, didžeji, elektro, hip-hop ali disko “sceno” se je vredno ustaviti še v lokalih, kot so WUK, Palais Eisenbach ali Moulin Rouge.

Dunajske dobrote.
Dunajske dobrote.

Nakupovanje – darila, darila, darila!
S potovanja v adventnem času preprosto ne moremo domov praznih rok. Vsekakor nam na številnih stojnicah ni potrebno posegati po izdelkih cenenega blaga s Kitajske. Če imamo le nekaj dobre volje, se raje podajmo po zanimivih trgovinah. Privoščimo si za začetek kaj sladkega, na primer dobrote dunajskega kralja čokolade. Ta je že tretje leto zelo znan po svojih dunajskih srčkih, ki so narejeni iz mešanice mlečne čokolade in lešnikovega krokanta. Kljub kratki tradiciji čokoladnice ima lokal zelo dolgo tradicijo – več kot 160 let so v njem prodajali gumbe in z njimi oskrbovali tudi kralja, zato je prodajalnica slovela pod imenom Kralj gumbov. In ko je trgovinico prevzel mojster Leschanz, se je iz Kralja gumbov preimenovala v Kralja čokolade. Po sladkanju lahko nadaljujemo z lovom za darili, ki napolnijo duha. Na Dunaju lahko najdemo tudi malce drugačen supermarket, pod imenom MARS. Namesto živil v njem prodajajo umetnost. Umetniška dela v cenovnem razponu od 9,90 do 899 evrov ponujajo na klasičnih trgovinskih policah z različnimi akcijskimi izpostavitvami in vsem, kar sodi v supermarket, tudi nakupovalne košare in blagajna ne manjkajo. Dela so ustvarili različni manj poznani avstrijski in drugi avtorji. Za nenavadne dizajnerske spominke je super naslov dizajnerska trgovina Design shop MAK, ki je del že prej omenjenega tria. Poleg knjig ponuja različne unikate ali nenavadne, a zagotovo zelo dizajnerske izdelke, kot je npr. skodelica za učenje pitja. Podobne zanimivosti ponujajo tudi v Lomo Shopu v MQ. Za modne navdušence je prava izbira za dunajski spomin Muhlbauerjev klobuk. Muehlbauer je več kot sto let staro družinsko dunajsko podjetje, ki sedaj svoje mojstrovine trži kot vrhunske modne izdelke v dveh svojih dunajskih butikih in v številnih svetovno znanih veleblagovnicah, kot je londonski Harrod’s. Med njihovimi pokrivali so preverjeno kosi, v katere se zaljubimo in se poigravamo le z mislijo, ali si letos lahko privoščimo darilo za več sto evrov. In če si privoščimo klobuk v njihovem butiku, nam naredijo tudi klobuk po meri – upoštevajoč želje stranke glede barve in materialov. Če nam še zmeraj zmanjkuje idej, ne prezrimo trgovine Das Moebel. Po imenu sodeč gre za prodajalno pohištva in dodatkov za dom, vendar ponovno izstopa od ponudbe različnih izdelkov množične proizvodnje. Ukvarjajo se namreč le s prodajo dizajnerskega pohištva v nemnožični proizvodnji. Združuje avtorje različnih držav in omogoča kupcu zelo oseben pristop, če se nad delom določenega avtorja navduši. Izbrati si je mogoče vse: od barve, do materiala. Odlično cenovno dostopno darilo lahko najdemo tudi med njihovimi dodatki za dom.

Bivanje
Po tako uživaško zastavljenem programu spoznavanja Dunaja se je vredno razvajati tudi pri iskanju prenočišča. Zakaj ne bi enkrat okusili butičnih hotelov, kjer so gostje obravnavani kot kralji. Hotel Altstadt v sedmem okrožju svoje prostore razprostira po staromeščanski večnadstropni stavbi z ogromnim stopniščem na sredi. Nobena njihova soba ali suita ni podobna drugi. Vsaka je opremljena po svoje in vsaka skriva vsaj eno izbrano izpostavljeno umetniško delo, saj je lastnik hotela strasten zbiratelj umetnosti. Če pa nam le bivanje v sobi ne zadošča, se lahko prav po staromeščansko razvajamo ob kozarcu šampanjca ali kavi v skupnih prostorih ob kaminu. Poleg Alstadta je na Dunaju še polno majhnih, a simpatičnih butičnih hotelov. Zagotovo si je zanimivo ogledati še Levante, Hotel Rathaus Wein & Design ali Roomz.

Za konec oziroma začetek se lahko enkrat podamo na pot z za današnje čase že skoraj nenavadnim prevoznim sredstvom – vlakom. Iz Ljubljane potujemo približno šest ur, če na poti ne pride do nepričakovanih zamud. Sicer je lahko tudi pot do cilja svojevrstna avantura. Čas na vlaku izkoristimo za vse tiste neprebrane bestsellerje ali za brezskrbne pogovore po mobilnem telefonu.

 

Dodatne Informacije

Informacije:

Božični sejmi:
CHRISTKIDLMARKT, Rathausplatz, 1. okraj; odprt je do 24. decembra www.christkindlmarkt.at
NA SPITTELBERGU, Schrankgasse, Gutenbergerggasse, 7. okraj; odprt je do 23. decembra www.spittelberg.at
PRED GRADOM SCHOENBRUNN, odprt je do 26. decembra www.weihnachtsmarkt.co.at
WINTER IN MQ – MUSEUMS QUARTIER, Museumsplatz 1; odprt je do 23. decembra, www.mqw.at

Za pod zob:
PALMENHAUS BURGGARTEN www.palmenhaus.at
GAUMENSPIEL, Zieglergasse 54 www.gaumenspiel.at
OESTERREICHER IN MAK, Stubenring 5 www.mak.at/service/f_service_makcafe.htm
SAINT CHARLES ALIMENTARY, Gumpendorferstrasse 33 www.saint.info

Nočno življenje:
VOLKSGARTEN CLUBDISCOTHEK, Burgring 1, 1. okraj www.volksgarten.at
WUK, Währinger Strasse 59, 9. okraj www.wuk.at
PALAIS ESCHENBACH, Eschenbachgasse 11, 1. okraj www.palais-eschenbach.at
MOULIN ROUGE, Walfischgasse 11, 1. okraj www.moulinrouge.at

Nakupovanje:
WIENER SCHOKOLADEKOENIG, Freisingergasse 1 www.schokoladekoenig.at
MARS, Westbahnstrasse 9 www.M-ARS.at
DESIGN SHOP MAK, Stubenring 5 www.mak.at
LOMO SHOP, Museumsplatz 1 www.mqw.at/mq_point_fset.html
MUEHLBAUER, Seilergasse 10 www.muehlbauer.at
DAS MOEBEL, Gumpendorferstrasse 1 www.dasmoebel.at

Bivanje:
ALTSTADT, Kirchengasse 41 www.altstadt.at
LEVANTE, Laudongasse 8 www.thelevante.com
HOTEL RATHAUS WEIN & DESIGN, Lange Gasse 13 www.hotel-rathaus-wien.at
BUDGET DESIGN HOTEL ROOMZ, Fleischmarkt 18 www.roomz-vienna.com

Prejšnje
Pobeg na Kras

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!