Eksperiment: Je drago vino res boljše od poceni vina? Odgovor vas bo presenetil!

Je drago vino res boljše od poceni vina?

Poceni vino ni nujno slabo vino. In čeprav se zapriseženim ljubiteljem vina zdi to heretična misel je to resnica, ki jo je dokazal Vox s svojim eksperimentom. V njem so sklenili preveriti, če resnično obstaja takšen kakovostni prepad med dragimi in poceni vini. Test so izvedli na treh steklenicah z vinom iz istega grozdja, a po različnih cenah. Nasprotno s pričakovanji se je poceni vino obneslo bolj kot drago.

Je vino, ki je petkrat dražje od steklenice drugega vina tudi petkrat boljše? Novičarska spletna stran Vox je preizkus opravil na 19 ljudeh, ki so okušali in ocenjevali vino iz treh različno dragih steklenic vina istega porekla. En steklenica se je prodajala po ceni 8, druga po 14 in tretja po 43 ameriških dolarjev.

Je drago vino res toliko boljše od poceni vina? Odgovor je ne.
Je drago vino res toliko boljše od poceni vina? Odgovor je ne.

Skoraj polovica testirancev je identificirala najdražjo steklenico, a ne, ker bi jim bila najljubša. Ravno nasprotno.

PREBERITE ŠE: Eksperiment: kako je živeti brez pametnega telefona en teden?

Povprečni oceni za najcenejše in najdražje vino sta bili na koncu skoraj identični, kar pa ni presenetljivo. Številne študije so namreč pokazale, da vam drago vino, razen če nimate treniranega jezika oziroma ste velik poznavalec, sploh ne bo všeč. Še druge zanimive ugotovitve eksperimenta pa si poglejte v posnetku:

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Qubik Caffè – novi salon za ljubitelje odlične kave v centru Ljubljane