fbpx

Električno kolo Harley-Davidson Serial 1: elegantna prihodnost električne mobilnosti

Minilo je skoraj leto, odkar smo nazadnje slišali za nastajajoči projekt električnega kolesa Harley-Davidson, a glede na to, kar je v teh dneh predstavilo podjetje, se je morda res splačalo počakati! Harley-Davidson je predstavil osupljivo novo električno kolo, za katerega pravijo, da bo naprodaj od marca 2021. Prav tako pa se je proizvajalec motociklov odločil, da bo oddelek za e-kolesa od zdaj naprej samostojno podjetje, imenovano Serial 1 Cycle.

V prvi vrsti gre za igro nostalgije. Ime Serial 1 je poklon Serial Number One, vzdevku najstarejšega znanega motocikla Harleya-Davidsona, izdelanega leta 1903. Zasnova električnega kolesa z belimi pnevmatikami, usnjenim sedežem in ročaji ter elegantnim črnim okvirjem pa naj bi prav tako spominjala na njihov prvi prototip, na original, če želite.

Harley zaenkrat še ni ponudil nobenih specifikacij, zato lahko le ugibamo o moči, velikosti baterije, dosegu in ceni. Na podlagi fotografij bi lahko imelo električno kolo Harley-Davidson Serial 1 motor s srednjim pogonom, jermenska gonila (po možnosti sistem Gates Carbon, ki je znan po svoji vzdržljivosti), vgrajeno baterijo, vgrajene žaromete in zadnje luči ter usnjene poudarke. Več kot očitno pa je, da Serial 1 ni eden izmed treh prototipov koles, ki jih je Harley prikazal na lanskem moto salonu EICMA v Milanu.

Električno kolo Harley-Davidson Serial 1

Harley bo tako vstopil na zelo nagneten trg, kjer celo ogromni proizvajalci koles, kot so Specialized, Trek in Giant, tekmujejo s hitro rastočimi podjetji za e-kolesa, kot so Rad Power Bikes, Pedego in X-Treme Electric Bikes. To tudi ne bo prva znamka motociklov, ki bo izvedla ta premik: britanski Triumph je v začetku letošnjega leta predstavil svoj prototip, Trekker GT, Ducati pa je svoje prvo e-kolo lansiral že lani.

Na trg pa se vključujejo tudi avtomobilske znamke: BMW izdeluje električna kolesa in motocikle, Audi izdeluje električna gorska kolesa, Mercedes-Benz je predstavil električni skiro, Ford je kupil zagonsko podjetje z e-skiroji Spin, Jeep pa je pred kratkim predstavil močno gorsko kolo na električni pogon.

Upamo, da bo Harleyju uspelu … po svojem brezčasnem videzu nedvomno izstopa. Bo tudi bo svojih specifikacijah?

Dodatne Informacije

serial1.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!