Energy Observer – šestletna odisejada okoli sveta brez izpustov

Katamaran Energy Observer

Sonce, veter in vodik. To je vse, kar za plovbo potrebuje vodno plovilo Energy Observer, s katerim se na šestletno popotovanje okoli sveta odpravljata Francoza Jerome Delafosse in Victorien Erussard. Njun katamaran, ki je predelano dirkalno plovilo (nekdanji zmagovalec regate Jules Verne Trophy), se bo polaščal sončne in vetrne energije (opasan je s solarnimi paneli in vetrnimi turbinami), pomagale pa mu bodo tudi gorivne celice.

Energy Observer je prvo delujoče vodno plovilo na svetu na sončno in vetrno energijo ter vodik. Izdelava katamarana je pogoltnila 4,2 milijona evrov, Francoza Victorien Delafosse in Victorien Erussard pa se z njim na šestletno odisejado okoli sveta odpravljata februarja 2017.

PREBERITE ŠE: Airbus: leteči avtomobili bodo v zraku že leta 2017


Katamaran Energy Observer bo nekakšen laboratorij na prostem, namenjen brezemisijskemu raziskovanju, v naslednjih šestih letih pa se bo ustavil v 50 državah in 101 pristanu. V dolžino meri 30 metrov in je širok 12,8 metra. Odet je v 130 kvadratnih metrov solarnih panelov, ima dve vetrni turbini ter opremo za elektrolizo, ki s pridobljeno energijo ustvarja vodik.

Baterije, ki bodo poganjale električne motorje, bosta v primeru dobrega vremena napajala sončna in vetrna energija, sicer pa se bo zanašal na vodikove celice.

Galerija – visokotehnološki katamaran Energy Observer:

Dodatne Informacije

Več informacij:
energy-observer.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!