Tako je videti Ovalna pisarna, potem ko se je vanjo vselil Donald Trump

Donald Trump v Ovalni pisarni

Vonj po Baracu Obami še niti ni izginil iz Ovalne pisarne, že je novozapriseženi predsednik ZDA Donald Trump v njej naredil nekaj sprememb, ki pa so povsem spremenile videz znamenite predsednikove delovne sobe. Katera ureditev vam je bila bolj všeč, tista Baracka Obame ali ta Donalda Trumpa?

Barack Obama je potreboval kar 18 mesecev predsednikovanja, da je Ovalno pisarno preuredil po svojem okusu. Donald Trump se ni obotavljal in je to storil že nekaj dni po inavguraciji, ko je zaprisegel kot 45. predsednik ZDA. Prve odloke je tako v svoji delovni sobi v zahodnem krilu Bele hiše podpisal že v preurejeni pisarni, ki spominja na njegovo pozlačeno domovanje v nebotičniku Trump Tower v New Yorku, kjer do konca leta z 10-letnim Barronom ostaja Melania Trump. Škrlatne zavese so zamenjale zlate, okroglo preprogo s citati nekdanjih predsednikov pa zlata z girlandami in drugim okrasjem. Podobno je imel že George W. Bush starejši. Kavči niso več oblečeni v siv žamet, pač pa v brokat. Slovita pisalna miza iz leta 1879, ki jo je uporabljalo že desetine predsednikov, je kakopak ostala na svojem mestu.

Barack Obama se je v Ovalni pisarni počutil domače.
Barack Obama se je v Ovalni pisarni počutil domače.

V Ovalno pisarno, kjer sta se nekoč strastem predajala Bill Clinton in Monica Lewinsky, se je vrnil kip nekdanjega britanskega premierja Winstona Churchilla, ki ga je leta 2009 Obama zamenjal z doprsnim kipom borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga mlajšega in nekdanjega ameriškega predsednika Abrahama Lincolna. King kljub temu ostaja v pisarni, mesto pa je našel pod sliko plamenice Kipa svobode.

PREBERITE ŠE: Prva dama Melania Trump: 15 dejstev, ki jih o njej še ne veste

Ovalna pisarna v času predsednikovanja Georga H. W. Busha.
Ovalna pisarna v času predsednikovanja Georga H. W. Busha.

Ameriški predsednik ima kar nekaj svobode pri opremljanju pisarne v Beli hiši. Kongres mu običajno odobri sredstva za zamenjavo odsluženega pohištva, lahko pa predsednik za urejanje uporabit tudi lastne finančne vire. Večina sicer uporabi opremo iz bogate zbirke Bele hiše, ki je prepolna umetnin, prvi mož ZDA pa si lahko opremo izposodi tudi iz muzeja ali galerije. Čeprav se Melania v Belo hišo za zdaj še ne seli, pa je bojda že naročila ureditev lepotilnega prostora.

Galerija – v Ovalni pisarni je zavel svež veter:

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!