Cuando hacemos panqueques en casa, la mayoría de nosotros probablemente confiamos en las recetas "europeas" más auténticas. Últimamente también se han popularizado las tortitas americanas… y aquí termina nuestro conocimiento sobre este plato. De hecho, los panqueques vienen en muchas otras formas... y sabores, por supuesto. Si ya has preparado alguno de estos cinco en casa, eres un auténtico maestro.
Palačinke, ki jih jemo v evropskem okolju, verjetno vsi poznamo – moka, tekočina (voda, mleko, napitki), jajca in sol. A tu so recepti za palačinke, ki jih pripravljajo v drugih delih sveta. Pista: niso takšne, kot jih poznamo.
Uttapam, Indija
INGREDIENTES:
- 140 g granulirane moke
- 60 g jogurta
- una cucharadita de sal
- Vaso de agua
- 90 g mlete rdeče paprike
- paradižnik (drobrno narezan)
- pol čebule (drobno narezana)
- žlica ingverja v prahu
- žlica olja + olje za peko
- 2 čili papriki (ločite semena, dobro narezani)
- 15 g koriandra
PREPARACIÓN:
V posodi zmešajte moko, jogurt in sol. Postopoma dodajajte vodo, dokler se sestavine ne združijo. Vanje dodajte mleto rdečo papriko, paradižnik, čebulo, čili, koriander, ingver in olje. Ko iz sestavin nastane masa, jo z zajemalko razlijte po ponvi, ki je že ogreta na srednji temperaturi kuhalne plošče. Obe strani palačinke pecite tako dolgo, dokler nista zlato rjavkaste barve.
Dutch baby palačinke, ZDA
INGREDIENTES:
- 85 g moke
- 180 ml toplega mleka
- žlica sladkorja
- žlica muškatnega oreščka
- 3 huevos
- 4 cucharadas de mantequilla
PREPARACIÓN:
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. V posodi združite moko, mleko, sladkor, jajca in muškatni orešček. V litoželezni posodi (ali pekaču) na srednji temperaturi kuhalne plošče stopite maslo, vanj vlijte nastalo zmes, in jo hitro postavite v pečico. Palačinko pecite 20 minut, ko ta zraste do roba ponve ali litoželezne posode, pa je pripravljena za postrežbo.
Cong You Bing, Kitajska
https://www.instagram.com/p/BbbD1t3FQXQ/
INGREDIENTES:
- 250 g de harina
- pizca de sal
- 180 ml de agua tibia
- 3 žlice hladne vode
- 3 žlice olja + olje za peko
- žlica soli
- narezana mlada čebula
- sojina omaka
PREPARACIÓN:
V posodi združite moko, sol in toplo vodo. Ko nastane masa, ji postopoma med mešanjem dodajajte hladno vodo. Zmes pokrijte in jo pustite stati 45 minut. Na pomokani površini razvijte srednje debelo testo, po njem pa posujte čebulo, prelijte olje in mu dodajte sol. Testo oblikujte v rolado, nato pa ga razrežite na 12 enakih segmentov. Segrejte ponev, vanjo dajte palačinke in jih na obeh straneh pecite 3 minute. Postrezite s sojino omako.
Cachapas, Mehika
https://www.instagram.com/p/Bp_7IfhFAWg/
INGREDIENTES:
- 350 g mlade koruze
- žlica soli
- 30 g koruznega škroba
- 2 cucharadas de azúcar
- 60ml de leche
- salsa, omaka
- queso Mozzarella
PREPARACIÓN:
V mešalniku sesekljajte koruzo, sol, sladkor, koruzni škrob in mleko. Segrejte ponev in po njej z zajemalko prelijte maso za palačinke. Na obeh straneh pecite 3 minute. Pred koncem peke na eno polovico palačinke dodajte mocarelo in jo prepognite. Pecite toliko časa, dokler se sir ne stopi in dobi zlato barvo. Postrzite z omako, salso.
Puhaste japonske palačinke, Japonska
INGREDIENTES:
- 2 yemas de huevo
- 30 g de azúcar
- 120ml de leche
- 4 claras de huevo
- masa za peko palačink
- maslo, sirup in sadje (ob postrežbi)
PREPARACIÓN:
Zmešajte rumenjake, sladkor, mleko in maso za peko palačink v zelo veliki posodi. V drugi posodi stepite beljake, da nastane trda masa. Sneg iz beljakov vmešajte v nastalo maso za palačinke. V okrogle kovinske kalupe, ki jih položite na sredino ponve, vlijte maso (masa naj zasede ¾ kalupa). Na najnižji temperaturi kuhalne plošče pecite obe strani palačinke 10 minut. Pomembno je, da so po koncu peke te mehke in puhaste. Postrezite jih z najljubšimi prelivi in sadeži.