Imogen Adams, estudiante de la Universidad Brunel de Londres, ha desarrollado un dispositivo que facilitará a muchos la visita a restaurantes. Ally, como ella misma lo nombró, detectará inmediatamente sustancias en los alimentos a las que puedas ser alérgico, evitando así que tu experiencia gourmet se convierta en una desagradable.
Ally deluje tako, da majhen košček hrane in kapljo vode vstavite v majhno silikonsko posodico, še preden naredite prvi grižljaj. Tako se bosta vzorca potopila v testni trak, ki ga nato vstavite v režo v napravici. Na mobilniku zaženite aplikacijo, na sredini napravice pritisnite gumb in počakajte 60 segundos, da se proces testiranja zaključi. Na telefonu nato preberete rezultate, hkrati vam pa tudi Ally z vibriranjem signalizira, ali obstaja nevarnost ali ne. Polovica testnega traku je premazana z encimom laktaza, ki se ob prisotnosti laktoze v hrani obarva. Test pravzaprav spominja na nosečniški test, saj tester ob prisotnosti določenega hormona tudi spremeni barvo.
Avtorica ocenjuje, da bo napravica na trgu stala približno 28 euros, testni trak pa 0,17 evra.
Galerija – ALLY: žepna naprava, ki testira prisotnost alergenov in glutena v hrani
Más información:
brunel.ac.uk