fbpx

Banana

Prva stvar, ki nas pri bananah lahko preseneti, je recimo to, da so užitne v celoti, čeprav jih v zahodnem svetu običajno olupimo. V azijskih deželah po navadi uživajo tudi olupek, pri čemer banane najpogosteje kuhajo. 90 odstotkov pridelanih banan je takih, kot jih poznamo – rumenih. Preostalih 10 odstotkov pa ...

Prva stvar, ki nas pri bananah lahko preseneti, je recimo to, da so užitne v celoti, čeprav jih v zahodnem svetu običajno olupimo. V azijskih deželah po navadi uživajo tudi olupek, pri čemer banane najpogosteje kuhajo. 90 odstotkov pridelanih banan je takih, kot jih poznamo – rumenih. Preostalih 10 odstotkov pa predstavljajo manj sladke, večje, zelene banane, ki se običajno uživajo le kuhane, njihov okus pa je podoben krompirju. Tudi običajne banane lahko skuhamo, lahko jih spečemo ali ocvremo. Nepogrešljive so tudi v različnih mlečnih napitkih in kot sestavina čokoladnega fondija. Rezine banan lahko posušimo in tako dobimo bananin čips, suhe banane pa lahko zmeljemo in dobimo bananino moko. Iz pretlačenih lahko s pomočjo sode bikarbone pripravimo bananin kruh. Med sladicami, pripravljenimi iz banan, je pri nas najbrž najbolj znan banana split, v tujini pa Bananas Foster, sladica, pripravljena iz banan, vaniljevega sladoleda in omake iz masla, rjavega sladkorja, cimeta, temnega ruma in bananinega likerja. Na Filipinih je priljubljena tudi bananina omaka oz. bananin kečap, narejen iz banan, sladkorja, kisa in začimb. Iz fermentiranega bananinega soka v Keniji in Tanzaniji pridelujejo bananino pivo. Uporabljajo pa se tudi v slanih jedeh. V Braziliji so nepogrešljive v jedeh s perutnino, obogatijo lahko okus krompirjevih solat, običajno jih solatam dodajamo v kombinaciji s pomarančami. Ne pozabimo na pečene banane kot prilogo rižu ali drugi pečeni zelenjavi, še posebno pečeni buči. V Portoriku banano dodajajo tudi jedem iz govedine, pri čemer iz banan in popražene čebule ustvarijo odlično omako. Sečuan je znan po svinjini, ki jo pripravljajo z bananami, drugod v tropih pa bomo banane dobili postrežene tudi ob ribah. Pretlačene banane lahko dodamo pire krompirju za malce bolj sladkast priokus. Poleg tega lahko pretlačene banane dodamo različnim gostim juham, recimo paradižnikovi ali porovi. Odlično popestrijo tudi vse jedi s karijem in se ujemajo z oreščki v kuhanih jedeh. Zgrešiti ne moremo tudi, če dodamo banane kakršnim koli sladko-kislim jedem. Ko pripravljamo jedi s surovimi bananami, jih prej pokapljamo z limoninim ali ananasovim sokom, da ne postanejo črne. Če jih uporabljamo za kuhanje, izberemo rahlo nezrele banane, če pa jih bomo uporabili v sladicah, izberemo popolnoma dozorele sadeže; te najbolje prepoznamo po drobnih rjavih pikicah na olupku. Sam sadež pa ni edini uporabni del rastline. V mnogih kulturah bananine liste uporabljajo za peko hrane v ognju. Zelenjavo ali meso preprosto zavijejo v bananine liste in jih položijo na žerjavico.

contigo desde 2004

Del año 2004 investigamos tendencias urbanas e informamos a nuestra comunidad de seguidores diariamente sobre lo último en estilo de vida, viajes, estilo y productos que inspiran con pasión. A partir de 2023, ofrecemos contenido en los principales idiomas del mundo.