Muchas personas prácticamente no pueden pasar el día sin una taza de café por la mañana. Es por eso que pocas personas piensan en el hecho de que la mañana en realidad no es un buen momento para tomar la bebida con cafeína más popular del mundo.
Če je verjeti znanosti, se moramo ljudje nehati ukvarjati s tem, koliko mleka in sladkorja dodamo kavi. Skrivnost do užitka ob kavi se namreč skriva drugje.
Analiza raziskave “Modified-release hydrocortisone to provide circadian cortisol profiles”, ki so jo izpeljali pri podjetju Care 2, je pokazala, da je ključen dejavnik pri pitju kave čas njenega zaužitja. Zakaj je temu res tako?
Človeško telo v jutranjih urah poveča produkcijo stresnega hormona cortisol. Raven tega hormona se po prebujenju poveča do kar 50 %. Pri večini ljudi vrh doseže med 8.00 in 9.00 zjutraj. Človek dodatno mero kortizola prejme tudi v času kosila in večerje. Telo na ta način samodejno pripomore k povišani meri energije in produktivnosti.
Po tem sodeč, jo mogoče sklepati, da naše telo zjutraj ne potrebuje kave. Enako velja tudi za opoldanski in večerni čas. Ob tem se vam verjetno poraja vprašanje, kdaj sploh piti kavo? Znanstveniki menijo, da so najboljši termini za pitje kave med večjimi obroki v dnevu.
Raziskovalci vas seveda ne morejo prisiliti, da opustite svojo jutranjo hábito. Kljub temu pa je morda vredno Probar, ali njihovi izsledki držijo tudi v praksi.
Más información:
ncbi.nlm.nih.gov
care2.com