Pozor! Kavo ste doslej pili ob napačnem času

Mnogi ljudje brez jutranje skodelice kave tako rekoč ne morejo preživeti dneva. Prav zato redkokdo pomisli na to, da jutro pravzaprav ni primeren čas za pitje najbolj priljubljenega kofeinskega napitka na svetu.

Če je verjeti znanosti, se moramo ljudje nehati ukvarjati s tem, koliko mleka in sladkorja dodamo kavi. Skrivnost do užitka ob kavi se namreč skriva drugje.

Kava z mlekom ali brez?
Kava z mlekom ali brez?

Analiza raziskave “Modified-release hydrocortisone to provide circadian cortisol profiles”, ki so jo izpeljali pri podjetju Care 2, je pokazala, da je ključen dejavnik pri pitju kave čas njenega zaužitja. Zakaj je temu res tako?

Človeško telo v jutranjih urah poveča produkcijo stresnega hormona kortizola. Raven tega hormona se po prebujenju poveča do kar 50 %. Pri večini ljudi vrh doseže med 8.00 in 9.00 zjutraj. Človek dodatno mero kortizola prejme tudi v času kosila in večerje. Telo na ta način samodejno pripomore k povišani meri energije in produktivnosti.

Ob katerem času dneva si najraje privoščite kavo?
Ob katerem času dneva si najraje privoščite kavo?

Po tem sodeč, jo mogoče sklepati, da naše telo zjutraj ne potrebuje kave. Enako velja tudi za opoldanski in večerni čas. Ob tem se vam verjetno poraja vprašanje, kdaj sploh piti kavo? Znanstveniki menijo, da so najboljši termini za pitje kave med večjimi obroki v dnevu.

Raziskovalci vas seveda ne morejo prisiliti, da opustite svojo jutranjo navado. Kljub temu pa je morda vredno preizkusiti, ali njihovi izsledki držijo tudi v praksi.

Dodatne Informacije

Več informacij:
ncbi.nlm.nih.gov
care2.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
“O moj bog”: ločitveni odvetniki razkrijejo 12 najbolj čudnih razlogov, zaradi katerih so se njihove stranke ločile