No llamamos diciembre tan feliz. El torbellino de innumerables fiestas en compañía de nuestros favoritos es lo que nos alegra especialmente en el último mes del año. Ahora podemos encantar aún más a nuestros invitados con la ayuda de un conjunto de recetas sencillas para preparar deliciosos cócteles navideños. ¡Brindemos por todos esos pedacitos sonrientes de felicidad!
01 Angelsko veselje
Sestavine za 1 koktajl:
– 1 merica sladke smetane
– ¾ merice likerja Triple sec
– ¾ merice gina
– 2-3 kapljice sirupa Grenadine
Preparación:
1. Vse sestavine skupaj s kockami ledu zmešamo v šejkerju.
2. Prelijemo v ohlajen koktajl kozarec.
02 Praznični James Bond
Ingredientes:
– 4 jagode (lahko tudi zamrznjene)
– 1 ½ merice vodke
– 2 jedilni žlici sladkorja v prahu
– 5 meric ananasovega soka
– limonina sodavica
– listi mete
Preparación:
1. S paličnim mešalnikom zmešamo jagode, vodko, sladkor in ananasov sok.
2. Mešanico skozi cedilnik vlijemo v dva viski kozarca, prelijemo s sodavico in okrasimo z listi mete.
03 Grinch
Sestavine za 1 koktajl:
– 2 merici meloninega likerja Midori
– ½ merice limoninega soka
– 1 jedilna žlica sladkornega sirupa
– kandirana češnja
– sladkorna paličica
Preparación:
1. Vse sestavine skupaj s kockami ledu zmešamo v šejkerju.
2. Prelijemo v ohlajen koktajl kozarec ter okrasimo s kandirano češnjo in sladkorno paličico.
04 Božičkin Martini
Sestavine za 8 koktajlov:
– 350 ml Martini Rosso
– 150 ml gina
– 4 jedilne žlične sladkorja v prahu
– 24 zamrznjenih malin
– 2 steklenici ohlajene penine
Preparación:
1. Martini Rossa in gin mešanico ter koktajl kozarce postavimo na hladno.
2. Vsak kozarec posujemo s ½ jedilne žlice sladkorja v prahu.
3. Prelijemo z ohlajeno Martini mešanico, premešamo in dodamo zamrznjene maline.
4. Pred serviranjem dolijemo še penino.
05 Sadni punč
Sestavine za 1 skledo punča:
– 750 ml steklenica temnega ruma
– 750 ml steklenica suhega rdečega vina
– 3 skodelice zakuhanega sadnega čaja
– 2 skodelici sladkorja
– sezonsko sadje
Preparación:
1. Vse sestavine prelijemo v lonec in počasi segrevamo (ne sme zavreti). Pri tem dobro premešamo, da se sladkor popolnoma raztopi.
2. Toplo mešanico prelijemo v punč skledo, odporno na toploto.
3. Na koncu dodamo še sezonsko sadje, kot so pomarančne rezine in brusnice.
06 Zeleni Škratek
Sestavine za 1 koktajl:
– ¾ merice sladke smetane
– ¾ merice čokoladnega likerja
– ¾ merice metinega likerja
Preparación:
1. Vse sestavine skupaj s kockami ledu zmešamo v šejkerju.
2. Prelijemo v ohlajen koktajl kozarec.
07 Nagajiva Brusnica
Sestavine za 12 koktajlov:
– 200 ml vodke
– 200 ml likerja Cointreau
– 600 ml brusničnega soka
– 400 ml pomarančnega soka
– lupinice limete
Preparación:
1. V vrču zmešamo vodko in Cointreau, nato dodamo še brusnični in pomarančni sok.
2. Kozarce napolnimo s kockami ledu, čez prelijemo mešanico in jih okrasimo z lupinicami limete.
08 Zapeljivi jajčni liker
Sestavine za 1 koktajl:
– 1 jajce
– 2 jedilni žlici sladkorja v prahu
– 1 merica polnomastne sladke smetane
– ½ jedilne žlice mandljevega ekstrata
– ½ jedilne žlice vanilijevega ekstrakta
– 1 ½ merice ruma
– cimet in muškatni orešček v prahu
Preparación:
1. Ločimo rumenjak in beljak v dve posodici. Rumenjak penasto umešamo. Beljaku dodamo 1 jedilno žlico sladkorja in stepemo, dokler se ne naredi sneg. Previdno združimo obe mešanici.
2. V drugi posodi zmešamo smetano, 1 jedilno žlico sladkorja ter mandljev in vanilijev ekstrakt.
3. Počasi smetanovo mešanico dodamo jajčni, vlijemo rum in nežno premešamo.
4. Postavimo v hladilnik čez noč. Serviramo v ohlajenih kozarcih z nekaj kockami ledu. Na koncu posujemo še s cimetom in muškatnim oreščkom.
09 Božični Mojito (brezalkoholni)
Sestavine za 1 1,5 l:
– 3 jedilne žlice semen granatnega jabolka
– 2 limeti
– 1 sveženj mete
– 1 liter soka granatnega jabolka
– 500 ml limonade
Preparación:
1. Semena granatnega jabolka enakomerno razporedimo v posodico za led, zalijemo z vodo in čez noč postavimo v zmrzovalnik.
2. Polovico svežnja mete in krhlje limet pretlačimo v vrču. Dodamo sok grantnega jabolka in limonado.
3. V vsak kozarec položimo ledene konce z granatnimi semeni in čez prelijemo mešanico sokov. Na koncu okrasimo z rezinami limete in listi mete.
10 Plesoča Meta
Sestavine za 1 koktajl:
– 1 merica žganja poprove mete
– 1 merica kavnega likerja Kahlua
– 1 merica čokoladnega likerja
Preparación:
1. Vse sestavine skupaj s kockami ledu zmešamo v šejkerju.
2. Prelijemo v ohlajen koktajl kozarec in postrežemo.
11 Sadni kuhanček
Sestavine za 12 kozarcev:
– 2 steklenici (0,75 ml) rdečega vina (npr. merlot)
– 1 liter 100% jabolčnega soka
– 115 g sladkorja v prahu
– 1 cimetova palčka
– 2 janeživi zvezdi
– 3 jedilne žlice pomarančnega likerja Curaçao ali Cointreau
– pest zamrznjenih gozdnih sadežev
– 3 manjša rdeča jabolka
Preparación:
1. V loncu zmešamo vino in jabolčni sok ter dodamo sladkor, cimet in janež. Počasi segrevamo 15 – 20 minut in vmes večkrat premešamo, da se sladkor popolnoma raztopi.
2. Pred serviranjem vmešamo pomarančni liker ter dodamo zamrznjeno sadje in rezine jabolk.
12 Snežna kraljica
Ingredientes:
– 60 ml vodke
– 2 jedilni žlici kavnega likerja Kahlua
– 1 jedilna žlica sladke smetane
Preparación:
1. S šejkerjem zmešamo vse sestavine.
2. Čez kocke ledu prelijemo kremasto mešanico.