fbpx

Etno-jazz koncert Grzecha Piotrkowskega World Orchestra v Križankah ob začetku predsedovanje Poljske Svetu EU

Grzech Piotrkowski  je saksofonist in večstranski glasbenik, čigar glasbeno ustvarjanje niha med jazzom, etno glasbo, novim ...

Pomembne Informacije
Kdaj?
Kje?
Trg francoske revolucije 1, Ljubljana
Organizator
Dogodek na Facebooku
Vstopnina
Vstop je prost.

Grzech Piotrkowski  je saksofonist in večstranski glasbenik, čigar glasbeno ustvarjanje niha med jazzom, etno glasbo, novim impresionizmom in filmsko glasbo. V Križankah bo nastopil s svojo mednarodno glasbeno skupino World Orchestra, ki igra tudi na stare, že pozabljene inštrumente, ter s slovenskim godalnim kvartetom Accademia.

“GRZECH PIOTROWSKI WORLD ORCHESTRAGrzech Piotrowski – saksofon , duduk, flavta (Poljska)

Ruth Wilhelmine Meyer – vokal (Norveška)

Bram Stadhouders – kitara (Nizozemska)

Larion Dyakov – viola (Rusija)

Marcel Comendant – cimbale (Moldavija)

Michał Barański – kontrabas (Poljska)

Robert Luty – bobni (Poljska)

 

 

Grzech Piotrowski je ena izmed bolj zanimivih osebnosti na poljski glasbeni sceni. Je osebnost, ki se izmika okvirjem, saj je saksofonist, glasbeni producent, aranžer, založnik (alkimist Records), ter lastnik “Mala in črna” jazz kluba v enem. Dobitnik številnih prestižnih nagrad, zelo ploden glasbenik, ki balansira na robu jazza, folka, modernega impresionizma in filmske glasbe.

Njegova odprtost in sproščenost na odru privlačita ljudi, njegova glasbo pa z lahkoto najde svojo neposredno pot v vsako dušo. Grzechove značilnosti so energija, lirika, nostalgija, glasbene metafore in meditacija. Hkrati je njegova glasba polna humorja in glasbene distance. Umetnik poudarja, da je njegovo ustvarjanje globoko zakoreninjeno v tradiciji poljske, vzhodne in balkanske folk ter klasične glasbe.

Grzech med drugim sodeluje z Ruth Wilhelmine Meyer, Terjem Isungsetom, Arild Andersen, Jonom Christensenom, Jornom Simen Overlijem, Theodosiijem Spassovim, Azatom Bikchurinom, Neli Andreeva, Sinikka Langeland, Borisom Szycom, Marcinom Wasilewskim, Pawlom Kaczmarczykom, Vladiswarom Nadishana, Bramom Stadhoudersom , Wiesławom Pieregorólka, Marcelom Comendantom, Piotrom Polkom in z drugimi bendi, kot so: Akku, Karuzela Group, World Orchestra, Alchemik.

 

Zgodovina:  

Leta 1997 je Grzech skupaj z Robertom Lutym in Marcinom Murawskim ustanovil skupino Alkimist (Alchemik), ki se je v trenutku izkazala za pravo odkritje na poljski jazz sceni. Razultat njihovega sodelovanja so bili koncerti po vsej Evropi in številne nagrade, ki so jih prejeli na jazz festivalih na Poljskem (Jazz nad Odra-Grand Prix, Jazz Juniors v Krakovu, Pomorska Jesień Jazzowa-Grand Prix) ter v tujini (najpomembnejša med njimi je Grand Prix na Jazz festival Hoeilaart 1997 v Belgiji).

Skupina je izdala tri albume: “Acoustic Jazz Sextet” (1998), “Sfera szeptów” (2001), “Dracula w Bukareszcie” (2004). V letu 2000 se je rodila še ena zelo izvirna skupina, ki se imenuje Oxygen in izvaja M-Basic zvrst in je svoj prvi album z naslovom Nexo izdala leta 2002. Od takrat je rasla ter se je leta 2007 preimenovala v Oxygen Big Band. Grzech nadaljuje svojo glasbeno kariero ter izdaja nove in originalne solo albume: “Sin” (2005) in “Emotronica” (2009), ki sta bila zelo dobro sprejeta in dobila odlične kritike, ki potjrjujejo glasbenikovo edinstveno in izvirno pot. Leta 2007 je umetnik osvojil Grand Prix na Festivalu dveh gledališč v Sopotu za izvirno glasbo za gledališko igro Scvorecki’s Bass Saxophone. Nagrada je vrhunec njegovega dolgoletnega sodelovanja z gledališčem Poljskega radia.

 

www.grzechpiotrowski.com

 

GODALNI KVARTET „ACCADÉMIA Mojca Fortin – violina (Slovenija)

Beti Bratina – violina (Slovenija)

Gea Pantner Volfand – viola (Slovenija)

Zoran Bičanin – violončelo (Slovenija)

Godalni kvartet Accadémia – v zasedbi Mojca Fortin, violina (red. prof. Dejan Bravničar), Beti Bratina, violina (izr. prof. Monika Skalar), Gea Pantner Volfand, viola (doc. Mile Kosi) in Zoran Bičanin, violončelo (red. prof. Miloš Mlejnik) – je začel z delom v razredu red. prof. Tomaža Lorenza jeseni 2009. Februarja leta 2010 je izvedel prvi celovečerni koncert v Ajdovščini in od takrat redno koncertira tako doma kot v tujini. Ljubljansko Akademijo za glasbo je februarja leta 2010 izjemno uspešno zastopal v okviru Slovenskega meseca na Madžarskem s koncertoma v Budimpešti in Bekescsabi, istega leta aprila pa se je kvartet prvič predstavil ljubljanski publiki s koncertom v ciklusu koncertov Zvoki mladih v Unionu (GML). Februarja leta 2011 so izvedli koncerte v Kranju, Celju, Ljubljani in Kopru v okviru GM ODRA. Bili so finalisti tekmovanja »Amici della Musica« v Udinah. Izpopolnjevali so se na seminarju Tria di Parma. So prejemniki Prešernove nagrade Akademije za glasbo Ljubljana.

PROGRAM

»Grzech Piotrowski World Orchestra« je veliko več kot le sodoben aranžerski projekt z uporabo redkih instrumentov. Gre za glasbeno popotovanje, napolnjeno s prostorom, subtilnimi čustvi in magijo. Je dosledno sodelovanje bogatih, temperamentih osebnosti, živahno in utripajoče, je dialog med tradicijo in sodobnostjo ter med glasbenimi kulturami sveta. Največja prednost projekta je nesporno virtuoznost umetnikov in veselje ob izvajanju glasbe, ki je po dolgoletnih izkušnjah na odru še vedno živo. V Ljubljani bo »Grzech Piotrowski World Orchestra« nastopil skupaj s skupino mladih nadarjenih slovenskih glasbenikov – godalnim kvartetom Accadémia. Skupen koncert ne bo le most med glasbenima kulturama Poljske in Slovenije, ampak tudi korak k okrepitvi izkušenj med mladimi in sodelovanju med izvajalci iz obeh držav.

 

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.