fbpx

Fabergé po skoraj 100 letih izlegel novo jajce, tokrat biserno

Prvi Fabergéjevi jájci sta bili narejeni po željah ruskega carja, pri vseh ostalih pa je Fabergé dobil povsem proste roke.

Kar 99 let so si pri zlatarski hiši Fabergé vzeli, da so izlegli novo draguljarsko umetnino, biserno carsko jajce iz 139 malih belih biserov in več kot 3300 diamantov, ki jim družbo delajo tudi drugi dragi kamni. Zadnji namreč datira v časa vladavine ruskega carja Nikolaja II, ko so bila tovrstna jajca igračke vladarskih družin. Predstavljen je bil v razstavi ur in nakita v Dohi, svojega kupca pa bo začel iskati na dražbi.

Sloviti draguljar Fabergé si je za novo jajce, tokrat posuto z biseri in diamanti, vzelo kar 99 let. Zadnji primerek namreč nosi letnico 1916, in gre za jajce, ki ga je car Nikolaj II naročil za svojo ženo Aleksandro. Naročila je prekinila ruska revolucija, ki se je tedaj že kuhala v ozadju carske Rusije in odnesla vse bodoče kupce. No novo jajce bo šlo kmalu na dražbo z ocenjeno vrednostjo 1,7 milijona evrov, bo pa gotovo treba priložiti še kakšen kupček evrov, če si ga boste hoteli lastiti, sploh če spomnimo, da je bil zadnji primerek, ki je menjal lastnika, leta 2007 prodan za več kot 16 milijonov evrov, zadnje carsko jajce, sicer odkrito po naključju, pa je šlo lani neuradno celo za 26 milijonov evrov. Novo carsko jajce je sicer nastalo kot počastitev prihajajočega jubileja, 100. obletnice zadnjega naročila, se pa Fabergé tu ne misli ustaviti.

PREBERITE ŠE: ZenEgg: Razbremenilno jajce slovenskega oblikovalca na Kickstarterju

Prvo Fabergejevo jajce je bilo jajce v jajcu in kokoška.
Prvo Fabergejevo jajce je bilo jajce v jajcu in kokoška.

Letos med drugim mineva tudi 130 let od prvega narejenega primerka (Fabergé naj bi jih izdelal 50, 43 jih je preživelo revolucijo), velikonočnega jajca, ki ga je Mariji, svoji ženi, podaril car Aleksander III, sicer oče Nikolaja II, ki je začel nato tradicionalno družinsko obdarovanje, ki se je nadaljevalo vse do bridkega konca carske Rusije. Tudi danes pa je jajce, sploh v časih kot živimo, simbol pretiravanja z razkošjem.

Preverite najbolj osupljive primerke:

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.