fbpx

Feng Shui: če imate te barve v stanovanju, privlačite srečo in dobro energijo

Pomen barv v bivalnem prostoru

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Kakšen učinek imajo barve na bivalni prostor? Katere odtenke bi morali imeti v prostorih vašega doma? Barve vplivajo na razpoloženje, storilnost, počutje in sprostitev, zato je pomembno, da v dom vnesemo barve, ki na nas vplivajo pozitivno.

Z barvami Feng shui usmerja či energijo in glede na barvo blagodejno spreminja energijo posameznih področij stanovanja.

Izbira barv se opira na harmonično uporabo osnovnih petih elementov (ogenj, kovina, zemlja, les in voda). Vsak od teh elementov ima lastne barve, ki v povezavi z elementom, ustvarjajo in širijo či energijo.

Katera barva je prava? Glede na Feng Shui ima vsaka barva svoj pomen.

Zelena

Po naukih Feng Shuija zelena simbolizira spremembe, uspeh in prilagodljivost. Zelena barva sprošča, zato je dobro imeti zeleno steno ali kotiček, kjer se lahko sprostite po napornem dnevu. Raziskave so tudi pokazale, da slike pokrajine pomagajo bolnikom hitreje okrevati.

Naj bo v vašem domu zelena oaza miru.. Foto: Devon Janse Van Rensburg / Unsplash

V trenutkih navdiha pišite z zelenim svinčnikom, saj boste tako veliko lažje prenesli misli na papir.

Rumena

Rumena asociira na sonce, živahnost in toplino. Spodbuja razmišljanje in ustvarjalnost. Po naukih Feng Shuija je osrednji del prostora idealno mesto za nekaj detajlov v rumeni barvi. Vendar pa lahko pretirana izpostavljenost rumeni barvi utruja oči.

Oranžna

Oranžna prinaša toplino in veselje. Je prijetna barva, ki pomaga premagovati utrujenost. Svetlo oranžna (v manjši količini) lahko poveča pozitivno energijo v domu.

Rdeča

Rdeča je povezana z ognjem, elementom, ki prinaša spremembe. Rdeča je temperamentna barva. Že zelo majhna količina te barve deluje kot magnet in je zelo močna. Dovolj je le ena stena v prostoru ali kakšen detajl v obliki blazin ali preprog. Rdeča vrata na primer ustvarjajo občutek dobrodošlice, pomenijo pa tudi uspeh in dobiček.

Dobrodošla sreča in uspeh. Foto: Will Esayenk / Unsplash

Modra

Po Feng Shuiju je modra vodni element in je osnova za nov uspešen začetek. Ima moč, da dvigne samozavest, olajša komunikacijo in pospeši reševanje problemov. Zmanjšuje pa tudi apetit, zato jo je dobro imeti v jedilnici ali kuhinji. Vendar pazite, da se tej barvi ne izpostavljate preveč, saj lahko povzroči tudi ravno nasprotni učinek.

Vijolična

Ta barva je kot nalašč za prostore, kjer meditirate ali vadite jogo. Povezana je z bogastvom in verjame se, da je njeno mesto v skrajnem levem kotu glede na vhodna vrata. Ni pa dobra izbira za dnevno sobo, saj lahko ustvari negativno energijo in oteži komunikacijo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!