fbpx

Recepti s šparglji: 4 recepti, ki jih morate poznati

Šparglji so prava spomladanska poslastica, prav tako pa so znani po številnih pozitivnih lastnostih. In ker res ne smejo manjkati na vašem jedilniku, smo za vas pripravili 4 recepte s šparglji, ki jih morate poznati. Priprava je preprosta, rezultat pa superslasten. Tukaj so recepti s šparglji za pomladne dni.

Pred vami so 4 reseptejä parsalla, ki jih boste v prihajajočih dneh z veseljem pripravili.

Recept za sirovo pito s šparglji

Ainesosat:

  • 250 g odmrznjenega listnatega testa
  • 1 muna
  • 2 ruokalusikallista oliiviöljyä
  • 100 g rikote
  • 100 g smetanaa
  • žlica nasekljanega peteršilja
  • žlica nasekljanega drobnjaka
  • skodelica naribanega parmezana
  • suola
  • pippuri
  • 400 g špargljev
Sirova pita s šparglji
Sirova pita s šparglji

Valmistautuminen
Pečico predhodno segrejemo na 190 stopinj. Listnato testo razvaljamo na pomokanem pultu in oblikujemo pravokotnik. Robove testa zavihamo navznoter, da dobimo rob. Testo položimo na namaščen pekač in ga na več mestih prebodemo z vilicami. V skledi razžvrkljamo jajce in z njim premažemo testo. Pladenj položimo v pečico in počakamo, da se testo zlato rumeno zapeče. Med pečenjem pripravimo nadev. Šparglje očistimo, odstranimo olesenele dele in narežemo na rezine. V skledi zmešamo rikoto, kislo smetano, peteršilj, drobnjak, parmezan, sol in poper. Pečeno testo vzamemo iz pečice in ga premažemo z nadevom. Po nadevu enakomerno razporedimo šparglje in jih premažemo z oljem, ki ga lahko zmešamo z nekaj vode. Pekač položimo nazaj v pečico in pečemo še približno 10 minut.

Recept za rahlo omleto s šparglji

Ainesosat

  • 6 munaa
  • 400 g svežih špargljev
  • voita
  • suola
  • pippuri
  • peteršilj ali drobnjak
Omleta s šparglji
Omleta s šparglji

Valmistautuminen

Šparglje narežemo na manjše kolobarje. V ponvi stopimo nekaj masla in nato vanjo stresemo šparglje. Te posolimo, premešamo in dušimo, dokler se malenkost ne zmehčajo. Medtem v posodi razžvrkljamo jajca, sol, poper in peteršilj oziroma drobnjak. Mešanico prilijemo k špargljem, pokrijemo s pokrovko in pečemo, dokler jajca ne zakrknejo v omleto. Zapečeno omleto s šparglji posujemo s svežimi zelišči, prepognemo in postrežemo.

Recept za losos z dišečimi šparglji in mladim pečenim krompirčkom

Ainesosat

  • 1 kg uusia perunoita
  • 5 ruokalusikallista oliiviöljyä
  • 15 tuoretta parsaa
  • 4 lohifilettä
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl vastajauhettua pippuria
  • 3 ruokalusikallista sitruunamehua
Parsa sopii täydellisesti kalaruokien kanssa.
Parsa sopii täydellisesti kalaruokien kanssa.

Valmistautuminen
Mladi krompir skrbno operemo pod tekočo vodo in razrežemo na debelejše kolobarje. Stresemo ga v posodo za peko, začinimo s soljo in prelijemo z dvema žlicama olivnega olja. Dobro premešamo in pečemo v ogreti pečici 20 minut. Medtem ko se krompir peče, pripravimo šparglje in lososove fileje. Špargljem odrežemo olesenele dele, ribje fileje operemo in temeljito osušimo s papirnatimi brisačami. Po 20 minutah peke pekač s krompirjem vzamemo iz pečice in dodamo šparglje. Pekač še za 15 minut potisnemo v ogreto pečico. Lososove fileje začinimo s poprom in soljo. Pekač ponovno vzamemo iz pečice in zelenjavo s pomočjo lopatke nežno premešamo. V pekač zložimo lososove fileje, ki jih nato začinimo z malo limoninega soka. Sestavine v pekaču prelijemo s preostalim olivnim oljem. Pekač še za 10 minut potisnemo v ogreto pečico, da se lososovi fileji lepo spečejo.

Recept za kremno špargljevo juho

Ainesosat

  • 120 g tuoretta parsaa
  • 100 g smetanaa
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 teelusikallista voita
  • timjami
  • suola
  • pippuri
  • parmesaania
  • 800 ml kasvislientä
  • sitruunamehua
Kauden vihannekset ovat parhaita.
Kauden vihannekset ovat parhaita.

Valmistautuminen
Šparglje operemo in narežemo na 1 centimeter dolge kose, čebulo in česen pa sesekljamo. Prepražimo ju v loncu na stopljenem maslu. Dodamo sol, poper, timijan in beluše ter dolijemo zelenjavno juho. Kuhamo okoli pol ure in po tem juho zmiksamo s paličnim mešalnikom. Za konec dodamo kislo smetano, limonin sok, (po okusu) sol in poper ter sveže iztisnjen limonin sok. Premešamo in postrežemo. Pa dober tek!

Kanssasi vuodesta 2004

Vuodesta alkaen 2004 tutkimme kaupunkitrendejä ja tiedotamme seuraajayhteisöllemme päivittäin viimeisimmistä elämäntavoista, matkustamisesta, tyylistä ja tuotteista, jotka inspiroivat intohimoa. Vuodesta 2023 alkaen tarjoamme sisältöä suurimmilla maailmanlaajuisilla kielillä.