fbpx

Aspargesopskrifter: 4 opskrifter du skal kende

Asparges er en rigtig forårsdelikatesse, og den er også kendt for sine mange positive egenskaber. Og da de egentlig ikke burde mangle på din menu, har vi lavet 4 opskrifter med asparges, som du skal kende. Tilberedningen er enkel, og resultatet er super lækkert. Her er aspargesopskrifter til forårets dage.

Pred vami so 4 opskrifter med asparges, ki jih boste v prihajajočih dneh z veseljem pripravili.

Recept za sirovo pito s šparglji

Ingredienser:

  • 250 g optøet butterdej
  • 1 æg
  • 2 spsk olivenolie
  • 100 g ricotta
  • 100 g creme fraiche
  • en skefuld hakket persille
  • en skefuld hakket purløg
  • kop revet parmesanost
  • salt
  • peber
  • 400 g asparges
Rå asparges tærte
Rå asparges tærte

Forberedelse
Pečico predhodno segrejemo na 190 stopinj. Listnato testo razvaljamo na pomokanem pultu in oblikujemo pravokotnik. Robove testa zavihamo navznoter, da dobimo rob. Testo položimo na namaščen pekač in ga na več mestih prebodemo z vilicami. V skledi razžvrkljamo jajce in z njim premažemo testo. Pladenj položimo v pečico in počakamo, da se testo zlato rumeno zapeče. Med pečenjem pripravimo nadev. Šparglje očistimo, odstranimo olesenele dele in narežemo na rezine. V skledi zmešamo rikoto, kislo smetano, peteršilj, drobnjak, parmezan, sol in poper. Pečeno testo vzamemo iz pečice in ga premažemo z nadevom. Po nadevu enakomerno razporedimo šparglje in jih premažemo z oljem, ki ga lahko zmešamo z nekaj vode. Pekač položimo nazaj v pečico in pečemo še približno 10 minut.

Opskrift på en let omelet med asparges

Ingredienser

  • 6 æg
  • 400 g friske asparges
  • smør
  • salt
  • peber
  • persille eller purløg
Omelet med asparges
Omelet med asparges

Forberedelse

Šparglje narežemo na manjše kolobarje. V ponvi stopimo nekaj masla in nato vanjo stresemo šparglje. Te posolimo, premešamo in dušimo, dokler se malenkost ne zmehčajo. Medtem v posodi razžvrkljamo jajca, sol, poper in peteršilj oziroma drobnjak. Mešanico prilijemo k špargljem, pokrijemo s pokrovko in pečemo, dokler jajca ne zakrknejo v omleto. Zapečeno omleto s šparglji posujemo s svežimi zelišči, prepognemo in postrežemo.

Recept za losos z dišečimi šparglji in mladim pečenim krompirčkom

Ingredienser

  • 1 kg nye kartofler
  • 5 spiseskefulde olivenolie
  • 15 friske asparges
  • 4 laksefileter
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk friskkværnet peber
  • 3 spiseskefulde citronsaft
Šparglji se odlično podajo k ribjim jedem.
Šparglji se odlično podajo k ribjim jedem.

Forberedelse
Mladi krompir skrbno operemo pod tekočo vodo in razrežemo na debelejše kolobarje. Stresemo ga v posodo za peko, začinimo s soljo in prelijemo z dvema žlicama olivnega olja. Dobro premešamo in pečemo v ogreti pečici 20 minut. Medtem ko se krompir peče, pripravimo šparglje in lososove fileje. Špargljem odrežemo olesenele dele, ribje fileje operemo in temeljito osušimo s papirnatimi brisačami. Po 20 minutah peke pekač s krompirjem vzamemo iz pečice in dodamo šparglje. Pekač še za 15 minut potisnemo v ogreto pečico. Lososove fileje začinimo s poprom in soljo. Pekač ponovno vzamemo iz pečice in zelenjavo s pomočjo lopatke nežno premešamo. V pekač zložimo lososove fileje, ki jih nato začinimo z malo limoninega soka. Sestavine v pekaču prelijemo s preostalim olivnim oljem. Pekač še za 10 minut potisnemo v ogreto pečico, da se lososovi fileji lepo spečejo.

Recept za kremno špargljevo juho

Ingredienser

  • 120 g svežih špargljev
  • 100 g creme fraiche
  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 žlički masla
  • timian
  • salt
  • peber
  • parmesan
  • 800 ml grøntsagsbouillon
  • citronsaft
Sezonska zelenjava je najboljša.
Sezonska zelenjava je najboljša.

Forberedelse
Šparglje operemo in narežemo na 1 centimeter dolge kose, čebulo in česen pa sesekljamo. Prepražimo ju v loncu na stopljenem maslu. Dodamo sol, poper, timijan in beluše ter dolijemo zelenjavno juho. Kuhamo okoli pol ure in po tem juho zmiksamo s paličnim mešalnikom. Za konec dodamo kislo smetano, limonin sok, (po okusu) sol in poper ter sveže iztisnjen limonin sok. Premešamo in postrežemo. Pa dober tek!

Med dig siden 2004

Fra år 2004 vi forsker i urbane tendenser og informerer vores fællesskab af følgere dagligt om det seneste inden for livsstil, rejser, stil og produkter, der inspirerer med passion. Fra 2023 tilbyder vi indhold på store globale sprog.