Vuosia sitten kaikki olivat pakkomielle ruotsalaiseen hygge-konseptiin, mutta tänä vuonna ruotsalaisten jälkiruokien maailma on valloittanut maailman. Koska seuraamme myös trendejä, olemme valmistaneet sinulle 3 reseptiä, jotka tekevät iltapäivistäsi herkullisia.
Četudi je poletje pred vrati in mnogi že aktivnejše vadijo, se prehranjujejo Hei in se udeležujejo številnih tretmajev, ki bodo skrili strije, celulit in ostale “družbene nepravilnosti”, se je enostavno težko upreti “cukru” – hrani za dušo in telo, ki vam sicer ne bo zagotovila hranilne vrednosti, a vas bo napolnila z življenjsko energijo.
Včasih se enostavno morate ustaviti in prekršiti pravila. Zadihati. Uživati v trenutku, ki bo dobro del vaši duši. Umetnost dobrega življenja ni tako zapletena, kot se zdi – udoben sedež, auringonvalo, svež zrak, slastne švedske sladice … se je za pritoževati? No, morda ni ravno prijetno to, da jih boste morali pripraviti, preden se lahko popolnoma izklopite, a naj bo tudi peka del vaše umetnosti dobrega življenja.
3 RECEPTI ZA ŠVEDSKE SLADICE:
Švedsko pecivo z limono in pastinakom
Ainesosat
- 1 cela in ¾ skodelice + 2 žlici moke
- ¾ kuppia sokeria
- 2 žlici pecilnega praška
- 300 g pastinaka (nariban)
- 2 žlici makovih semen
- 3 limone (ožeta + naribana lupina)
- ¾ skodelice olja
- 7 žlic jogurta
- 4 munaa
- 1 skodelica sladkorja v prahu
- borovnice za okrasitev po želji
Valmistautuminen
Segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. V pekač položite papir za peko.
V večji posodi združite sladkor, moko in pecilni prašek. V maso dodajte nariban pastinak, makova semena in limonino lupino. Vse dobro premešajte. Dodajte olje, jogurt in jajca. Maso vlijte v pekač in jo pecite 55 minut.
Medem ko se torta peče, združite limonin sok in sladkor, da nastane leden preliv, ki ga nato prelijete po ohlajenem pecivu.
Švedske palačinke
Ainesosat
- 1 cela in ¾ skodelice moke
- hyppysellinen suolaa
- 1 cela in ¾ skodelice mleka
- 6 žlic masla (stopljeno)
- 3 munaa
- 1 žlica vaniljevega izvleča
- malinov namaz, med, sveže maline in sladkor po okusu
Valmistautuminen
V večji posodi združite moko in sol. V manjši posodi združite mleko, maslo, jajca in vaniljev izvleček. Združite tekoče sestavine s suhimi. Dobro premešajte. Maso pokrijte in jo pustite počivati čez noč. Pred uporabo mora biti masa na sobni temperaturi.
Palačinke lahko pripravite v obliki torte ali jih “tradicionalno” zrolate. Obogatite jih z najljubšimi dodatki.
Švedski zvitki s cimetom
Sestavine za pecivo
- 340 g mleka
- 640 g moke
- 34 g sladkorja
- 14 g kvasa
- ½ ruokalusikallista suolaa
- ½ žlice cimeta
- ½ žlice kardamoma
Täyteaineet
- 128 g masla
- 106 g rjavega sladkorja
- 1 ruokalusikallinen kanelia
- ½ žlice kardamoma
- 1 jajce, sladkor po potrebi
Valmistautuminen
V manjšem loncu segrejte mleko (35 stopinj Celzija). V posodi od mešalnika združite moko, sladkor, kvas, sol, cimet in kardamom. Sestavine mešajte 15 sekund, nato jim dodajte mleko. Sestavine naj se mešajo 3 minute. Pecivo premestite v namaščeno skledo, ki jo pokrijte in pustite počivati eno uro.
V tem času lahko naredite polnilo – v večji skledi zmešajte maslo, rjavi sladkor, cimet in kardamom. Pomokajte delovno površino in testo razvaljajte, da nastane pravokotnik velikosti 9 x 15 cm. Nadev enakomerno razporedite po pecivu (do robov).
Testo prepognite tako, kot da bi zlagali pismo, ki se pregleda standardni ovojnici. Testo razrežite na 15 trakov (režete vzdolž krajše strani testa). Vsak trak povaljajte po površini, da nastane spirala. Testo ovijajte v krog, da nastane krog. Postopek ponovite.
Pokrijte zvitke in počakajte 30 minut, preden se lotite peke. Potem, ko testo vzide, ga premestiti v pečico, ki je segreta na 200 stopinj Celzija.