fbpx

Filmi, ki bi si jih moral ogledati vsak ljubitelj umetnosti

Če ste tudi vi med tistimi, ki jih zanima umetnost in življenja znanih umetnikov, bo šel naslednji seznam desetih filmov obvezno na vaš ‘’bucket list’’.

1. Moulin Rouge (1952)


Konjak, petje in ples – v tem vzdušju je v slavnem predelu Pariza ustvarjal umetnik Henri de Toulouse-Lautrec, ki se mu je življenje zapletlo, ko se je zaljubil v lepotico Marie.

2. Basquiat (1996)


Zgodba o uličnem umetniku Jean-Michelu Basquiatu, ki je zaslovel po tistem, ko ga je odkril Andy Warhol, je zgodba o visoki ceni, ki jo je za svojo slavo plačal izjemni umetnik.

3. Artemisia (1997)


Ena prvih znanih ženskih slikark, Artemisia Gentileschi, danes slovi kot ena najpomembnejših baročnih umetnic, njena zgodba pa je tudi tragična usoda ženske, ki se je morala na sodišču zagovarjati zaradi posilstva svojega učitelja.

4. Pollock (2000)


Film nam prikaže umetniško pot abstraktnega slikarja Jacksona Pollocka ter njegovo ekstravagantno življenje v New Yorku v štiridesetih letih prejšnjega stoletja.

PREBERITE ŠE: Filmi in dokumentarci, ki si jih mora ogledati vsak oblikovalec

5. Frida (2002)


Film o življenju ene izmed najbolj karizmatičnih umetnic vseh časov, Fride Kahlo, je igralki Salmi Hayek prinesel nominacijo za Oskarja za najboljšo glavno vlogo.

6. Girl with a Pearl Earring (2003)


Film, posnet po romanu Tracy Chevalier, govori o nastanku slavne slike Dekle z bisernim uhanom Johannesa Vermeerja, v glavnih vlogah pa nastopata Colin Firth in Scarlett Johansson.

7. Exit through the Gift Shop (2010)


Francoski amaterski snemalec želi posneti ulične umetnike med delom, pri tem pa seveda želi priti tudi do skrivnostnega Banksyja. Ta ohrani svojo anonimnost in namesto tega on posname film o ekscentričnem Francozu ter njegovem spodletelem poskusu snemanja uličnih umetnikov.

8. Museum Hours (2012)


Film o varnostniku v dunajskem Kunsthistorisches Museum, ki se spoprijatelji s kanadsko obiskovalko, nam odkriva lepoto umetnosti, ki se ne skriva le v umetniških delih, temveč na vsakem koraku v življenju.

9. Camille Claudel 1915 (2013)


Izjemna Juliette Binoche v francoskem filmu o kiparki Camille Claudel prepričljivo odigra vlogo umetnice, ki jo družina zaradi psihičnih težav pošlje v azil. Sestra Paula Claudela je imela tudi razmerje s slavnim kiparjem Augustom Rodinom in zato izjemno vplivala na njegovo ustvarjanje.

10. Mr. Turner (2014)


Britanski slikar prve polovice devetnajstega stoletja J.M.W.Turner je kljub temu, da je bil izjemno priljubljen član ustanove Royal Academy of Arts, živel življenje polno ekscesov, v filmu pa ga prepričljivo odigra igralec Timothy Spall.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.