12 filmov, ki so ogromna inspiracija za življenje

Ležanje na kavču med gledanjem filmov je ena izmed najbolj sproščujočih stvari tako kadar ste sami kot kadar ste v dobri družbi. Še veliko bolje pa je, ko je film, ki si ga ogledate, poln življenjskih resnic in zato ogromen navdih za življenje. Za naslednji filmski večer zato izberite enega izmed našega seznama filmov, ob katerih se boste hkrati smejali in jokali.

Ti filmi vas bodo vsekakor spravili v dobro voljo, zaradi njih pa boste lažje zakorakali novim osebnim zmagam naproti.

1. Društvo mrtvih pesnikov (Dead Poets Society, 1989)

”No matter what anybody tells you, words and ideas can change the world.”
Robin Williams kot učitelj angleščine John Keating svoje mlade učence navduši nad poezijo in jih nauči, kaj pomeni živeti polno in v skladu z reklom carpe diem.

2. Schindlerjev seznam (Schindler’s List, 1993)

”Power is when we have every justification to kill, and we don’t.”
Film po resnični zgodbi o pohlepnem nemškem podjetniku Oskarju Schindlerju, ki se zaradi druge svetovne vojne spremeni v osebo, ki pred Auschwitzem reši več kot tisoč Judov.

PREBERITE ŠE: Film: seznam kulinaričnih filmskih uspešnic, pri katerih se vam bodo pocedile sline

3. Forrest Gump (1994)

”Mama always said, dying was a part of life. I sure wish it wasn’t.”
Tom Hanks kot Forrest Gump morda nima najvišjega IQ-ja, ima pa vsekakor dobre namene. Življenje ga pelje po zanimivi poti, polni prelomnih dogodkov, njegovo srce pa že od otroštva pripada lepi Jenny.

4. Dobri Will Hunting (Good Will Hunting, 1997)

”Real loss is only possible when you love something more than you love yourself.”
Matt Damon je mladi Will Hunting – fant, ki lahko reši tudi najtežje matematične probleme, ne more pa rešiti samega sebe. Njegova zgodba se obrne, ko spozna psihologa, v vlogi katerega je tudi tukaj preminuli Robin Williams.

5. Življenje je lepo (La vita e bella, 1997)

”Buon giorno, principessa!”
Zgodba o ljubezni med Judom in njegovo lepo ženo, ki pa morata med drugo svetovno vojno v Italiji skupaj s svojim sinom v taborišče, kjer oče ne obupa in do konca verjame v moč humorja in lepoto življenja.

6. Klub golih pesti (Fight Club, 1999)

”You’re not your job. You’re not how much money you have in the bank. You’re not the car you drive. You’re not the contents of your wallet. You’re not your fucking khakis. You’re the all-singing, all-dancing crap of the world.”
Uradnik, ki ga preganja nespečnost, spozna lastnika tovarne mila. Skupaj ustanovita nezakonit Klub golih pesti, ki preseže vse njune načrte.

7. Zelena milja (The Green Mile, 1999)

”People hurt the ones they love. That’s how it is all around the world.”
Čuvaji v zaporu se znajdejo pred moralno dilemo, ko spoznajo, da ima eden izmed njihovih pripornikov (sicer obtožen umora otroka in posilstva) skrivnosten dar.

8. Billy Elliot (2000)

”Just because I like ballet doesn’t mean I’m a poof, you know.”
Deček Billy je v Veliki Britaniji konec 20. stoletja razpet med svojimi sanjami o tem, da bi postal baletni plesalec, in svojo nazadnjaško rudarsko družino.

9. Čudoviti um (A Beautiful Mind, 2001)

”Perhaps it is good to have a beautiful mind, but an even greater gift is to discover a beautiful heart.”
Briljantni  matematik se na poti do Nobelove nagrade ne spopada le z največjimi ugankami kriptografije, temveč tudi z zahrbtno shizofrenijo.

10. V iskanju sreče (The Pursuit of Happyness, 2006)

”You got a dream … You gotta protect it. People can’t do somethin’ themselves, they wanna tell you you can’t do it. If you want somethin’, go get it. Period.”
Film po resnični zgodbi, v kateri Will Smith kot Chris Gardener zaradi poslovnega neuspeha izgubi vse: tako ženo kot hišo in vse na svojem bančnem računu, s sinom pa se znajdeta na cesti.

11. Revni milijonar (Slumdog Millionaire, 2008)

”Money and women. The reasons for most mistakes in life. Looks like you’ve mixed up both.”
Mumbajski najstnik se udeleži kviza ”Lepo je biti milijonar”, toda ker ve vse odgovore, ga policija aretira zaradi suma goljufanja.

12. Prijatelja (Untouchable, 2011)

”My true disability is not having to be in a wheel chair. It’s having to be without her.”
Aristokrat na vozičku kot svojega osebnega negovalca zaposli najbolj neprimerno osebo: črnskega prestopnika Drissa.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!