fbpx

Filmski napovednik: Loving (2016)

Film Loving (2016)

Loving je biografska drama Jeffa Nicholsa – posnel jo je na podlagi dokumentarnega filma iz leta 2011, The Loving Story – iz sredine 20. stoletja o zakoncih Richardu in Mildred Loving, ki sta različnih ras. V Virginiji, kjer sta živela, je bilo to takrat v nasprotju z zakonom. Film je oda ljubečemu paru, ki je s tihim bojem za pravico postavil nov mejnik boja za državljanske pravice v ZDA. Film je bil na premieri na filmskem festivalu v Cannesu deležen stoječih ovacij.

Film Loving je po resničnih dogodkih posnel Jeff Nichols (Mud, Take Shelter). Pripoveduje zgodbo zakoncev Loving, ki sta različnih ras. Nič posebnega, boste rekli. A le, če ne upoštevate, da se piše leto 1958, ko je bila v Virginiji, kjer živita, medrasna poroka prepovedana z zakonom.

Joel Edgerton in Ruth Negga v zgodovinski drami Loving.
Joel Edgerton in Ruth Negga v zgodovinski drami Loving

Richard in Mildred Loving se več let borila za pravico do tega, da živita kot družina v svojem domačem kraju. Leta 1967 jima je z ukinitvijo zakona to tudi uspelo. ”Nista bila mučenika, niti nista to želela biti. Nista bila simbola, nista to želela biti. Bila sta dva zaljubljena človeka, ki sta želela biti skupaj in s svojo družino,” razlaga Nichols.

PREBERITE ŠE: Filmski napovednik: Balerina in Viktor (Ballerina, 2016)

Resnična zakonca Loving.
Resnična zakonca Loving

Njuna zgodba gre takole. Ko se belopolti Richard Loving (Joel Edgerton) in temnopolta Mildred Reter (Ruth Negga) leta 1958 poročita – k temu ju spodbudi nosečnost –, s tem vznemirita virginijske državne oblasti. V tistih časih je bila namreč njuna odločitev, kot rečeno, v nasprotju z zakonom. Oblasti so ju zato kmalu po poroki aretirale in vrgle v keho, nato pa sta bila še izgnana iz države. Zatečeta se v k sorodnikom v Washington in sprožita sodni postopek proti Virginiji. Ko njun primer doseže vrhovno sodišče, ne gre več samo za vprašanje njunega bivališča, ampak za pravice vseh rasno mešanih parov v ZDA.

Galerija – utrinki iz filma Loving:

Dodatne Informacije

Biografska drama
Loving
(ZDA, 2017)
Režija: Jeff Nichols. Igrajo: Joel Edgerton, Ruth Negga, Marton Csokas, Nick Kroll, Terri Abney, Alano Miller, Jon Bass, Michael Shannon.

Na rednem kino sporedu od 2. februarja 2017. Silvestrska predpremiera 31. decembra 2016 ob 18. uri v ljubljanskem Kinodvoru.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!