fbpx

V Franciji zrasla prva solarna cesta na svetu

Prva solarna cesta na svetu.

V francoski vasici Tourouvre au Perche so odprli prvo solarno cesto na svetu, kar pomeni, da so del vozišča prekrili s solarnimi celicami. Z njo naj bi ustvarili dovolj energije za napajanje ulične razsvetljave.

Prva solarna cesta na svetu se vije skozi francosko vasico Tourouvre au Perche (Normandija). Tam so namreč z 2880 solarnimi paneli preplastili en kilometer ceste. Z dvoletnim pilotnim projektom upajo, da bodo ustvarili dovolj elektrike za javno razsvetljavo. Letno računajo na 280 megavatnih ur (MWh) energije, kar v povprečju pomeni okoli 767 kWh na dan. Zahvaljujoč inovativni tehnologiji podjetja Wattway (ta je del gradbenega kolosa Colas), za namestitev panelov niso potrebni posegi v cestno omrežje. Solarne plošče preprosto položijo na cestno površino.

V Francoski vasici se namesto po asfaltu vozite po solarnih panelih.
V francoski vasici se namesto po asfaltu vozite po solarnih panelih.

Njihovi solarni paneli so sicer povsem običajni, vendar prekriti z več sloji plastike in s protizdrsno površino iz zdrobljenega stekla. Lahko prenesejo tudi težo velikih tovornjakov.

PREBERITE ŠE: 20 najlepših cest, ki bi jih morali prevoziti vsaj enkrat v življenju


Francozi sicer niso prvi, ki so prekrili cestno površino s solarnimi celicami. Na tem področju so pionirji Nizozemci, ki so leta 2014 odprli prvo solarno kolesarsko stezo SolaRoad. Čeprav je dolga vsega 70 metrov, v pol leta proizvede dovolj električne energije, da zadovolji celoletne potrebe manjšega gospodinjstva.

Galerija – prva solarna cesta na svetu:

Dodatne Informacije

Več informacij:
wattwaybycolas.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!