V Franciji zrasla prva solarna cesta na svetu

Prva solarna cesta na svetu.

V francoski vasici Tourouvre au Perche so odprli prvo solarno cesto na svetu, kar pomeni, da so del vozišča prekrili s solarnimi celicami. Z njo naj bi ustvarili dovolj energije za napajanje ulične razsvetljave.

Prva solarna cesta na svetu se vije skozi francosko vasico Tourouvre au Perche (Normandija). Tam so namreč z 2880 solarnimi paneli preplastili en kilometer ceste. Z dvoletnim pilotnim projektom upajo, da bodo ustvarili dovolj elektrike za javno razsvetljavo. Letno računajo na 280 megavatnih ur (MWh) energije, kar v povprečju pomeni okoli 767 kWh na dan. Zahvaljujoč inovativni tehnologiji podjetja Wattway (ta je del gradbenega kolosa Colas), za namestitev panelov niso potrebni posegi v cestno omrežje. Solarne plošče preprosto položijo na cestno površino.

V Francoski vasici se namesto po asfaltu vozite po solarnih panelih.
V francoski vasici se namesto po asfaltu vozite po solarnih panelih.

Njihovi solarni paneli so sicer povsem običajni, vendar prekriti z več sloji plastike in s protizdrsno površino iz zdrobljenega stekla. Lahko prenesejo tudi težo velikih tovornjakov.

PREBERITE ŠE: 20 najlepših cest, ki bi jih morali prevoziti vsaj enkrat v življenju


Francozi sicer niso prvi, ki so prekrili cestno površino s solarnimi celicami. Na tem področju so pionirji Nizozemci, ki so leta 2014 odprli prvo solarno kolesarsko stezo SolaRoad. Čeprav je dolga vsega 70 metrov, v pol leta proizvede dovolj električne energije, da zadovolji celoletne potrebe manjšega gospodinjstva.

Galerija – prva solarna cesta na svetu:

Dodatne Informacije

Več informacij:
wattwaybycolas.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Tu je Apple Watch 6: najboljša pametna ura na svetu