fbpx

Fleksitarijanstvo: načini prehranjevanja, ki ga prakticira veliko ljudi

Kako zdravo je fleksitarijanstvo?

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Beseda fleksitarijanstvo je izpeljanka iz dveh besed, fleksibilnost in vegetarijanstvo. Gre za princip prehranjevanja, pri katerem se posameznik večino časa drži vegetarijanskih pravil, občasno pa poseže po mesni dobroti.

Ste že slišali za fleksitarijanstvo? Za razliko od vegetarijancev se fleksitarijanci mesu ne odrečejo povsem. Fleksitarijanci živijo nekakšno »nežno« vegetarijanstvo. To pomeni, da v bistvu jedo vse, zmanjšajo pa konzumiranje mesa.

Zakaj se odločiti za fleksitarijanstvo

V fleksitarijanstvu je prehrana podobna prehrani vegetarijancev, saj njegovi privrženci v približno 80% obrokov dajejo prednost živilom rastlinskega izvora, bodisi iz zdravstvenih ali ekoloških razlogov. Uživanje mesa pa prakticirajo občasno, odvisno od družbenega konteksta, na primer na rojstnodnevni zabavi, različnih praznovanjih in dogodkih. Izbira fleksitarne prehrane je lahko motivirana iz različnih razlogov.

via GIPHY

Za tovrsten način prehranjevanja se ljudje lahko odločijo zaradi osebnih preferenc, saj jim ni všeč okus nekaterega mesa. Drug razlog za sprejetje takšnega prehranjevanja je, da si oseba želi prenehati uživati meso, vendar mu ne more popolnoma odreči. Tretji razlog pa je zdravstvene narave, saj nekateri samo z vegetarijanstvom ne zadovoljijo potreb po železu in vitaminu B12, zato meso zaužijejo takrat, ko ga telo potrebuje.

Kako se prehranjevati

Za razliko od vegetarijancev in veganov, fleksitarijansci jedo vse, vključno z mesom. Uživanje mesa je zelo zavestno, takšne izdelke na primer uživajo občasno. Njihov jedilnik večinoma sestoji iz prehrane rastlinskega izvora, saj pogosteje od mesa uživajo različne stročnice, žita, zelenjavo, sadje, semena.

via GIPHY

Ali je takšno prehranjevanje zdravo

Strokovnjaki so mnenja, da je takšno prehranjevanje zdravo, saj se telo izogne pomanjkanju hranil in vitaminov in s tem zmanjšajo tveganje za bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen in različne vrste rakavih obolenj. Takšen način prehranjevanja omogoča, da se začnete pravilno in bolj zdravo prehranjevati, ne da bi se morali povsem odpovedati slastnim zrezkom.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!