fbpx

Kaj se zgodi s telesom, če spite manj kot šest ur?

Foto: Alexandra Gorn/Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Nespečnost je težava, s katero se sooča veliko ljudi in ima posledice za človeške možgane, težo in imunski sistem. Vsaka tretja oseba trpi zaradi slabega spanca, pogosto pa sta kriv vsakdanji stres in obremenjenost. Slab spanec ogroža različna zdravstvena stanja, vključno z debelostjo, koronarno srčno boleznijo in sladkorno boleznijo, ter skrajša pričakovano življenjsko dobo. Jasno je, da je kakovosten nočni spanec nujen za dolgo in zdravo življenje. Razkrivamo vam, kakšne so posledice slabega spanca.

Težave s srcem

Različne svetovne analize so pokazale, da manj kot šest ur spanja na noč negativno vpliva na zdravje srca. Z manj spanja se povečajo možnosti za razvoj koronarne srčne bolezni ter možganske kapi.

Zmanjšanje libida

Kratek spanec lahko zmanjša spolni nagon. Študija je pokazala, da se je pri mladih moških, ki so manj spali raven testosterona znižala, za kar 10 do 15 odstotkov. Prav tako so povedali, da je njihovo razpoloženje za spolnost precej upadlo.

Povečanje telesne teže

Pomanjkanje spanja lahko povzroči povečanje telesne teže. Študija je preučevala razmerje med spanjem in telesno težo pri 21.469 odraslih, starejših od 20 let. Ljudje, ki so med triletno študijo spali manj kot pet ur vsako noč, so pridobili težo. Bolje pa so se odrezali tisti, ki so spali med sedem in osem urami.

via GIPHY

Neredno spanje

Tudi premikanje ure ali različne delovne razmere zmotijo človeški bioritem. Ko človek iz dneva v dan spreminja urnik, telesu povzroči stres, kar privede do nespečnosti.

Rutina

Za kakovosten spanec je nujna rutina. Analize kažejo, da je redno spanje pomembno za vzdrževanje dobrega imunskega sistema za boj proti različnim virusom in prehladom.

Strokovnjaki so ugotovili, da možgani čez dan proizvajajo toksine, katerih kopičenje je povezano z nevro kognitivnim upadom, ki povzroči nastanek Alzheimerjeva bolezni in demence. Ko človeško telo spi, možgani ne le prenehajo proizvajati toksine, ampak proizvedejo tudi tekočine, ki te toksine odstrani. Prav tako človeško telo med spanjem proizvaja in sprošča beljakovine, imenovane citokini, ki uničujejo okužbe in vnetja.

via GIPHY

Za kakovosten spanec je potrebna rutina. Niti ni toliko pomembno, koliko ur spite, pač pa je bolj pomembno, da odidete v posteljo vsak dan ob istem času. Treba je določiti čas spanja in se tega držati, vsak dan, tudi med konci tedna.

Za kakovosten spanec je treba odstraniti vse moteče elemente, televizijske in mobilne zaslone, saj le to moti telo. Prav tako je priporočljivi, da ne spite v prevročem prostoru. Poskrbite pa tudi za čisto posteljo in večjo dnevno aktivnost, saj vas bo to lažje zazibalo v večerni spanec.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!