On peut dire que l’automne est réservé à la préparation de divers plats délicieux. C'est le moment où une variété de légumes et de fruits sont disponibles, à partir desquels vous pourrez préparer de véritables plats d'automne. Vous ne pouvez probablement pas imaginer cette fois sans une soupe copieuse ?
Če prisegate na bolj tradicionalne recepte, sta potem tu dva zelo preprosta recepta za česnovo in cvetačno juho. Tisti, ki ste željni défis, pa poskusite pripraviti juho z arašidovim maslom, ohrovtom in sladkim krompirjem.
Česnova juha
INGRÉDIENTS :
- une cuillerée de beurre
- 2 žlički oljčnega olja
- 2 glavi česna (od 12 do 15 strokov)
- velika šalotka
- 1/4 čajne žličke čilija v prahu
- sel de mer
- poivre noir
- žlica belega vina
- zelenjavna jušna osnova
- svež timijan in peteršilj
- 2 pommes de terre
PRÉPARATION:
Neoluščene stroke česna razdelite po pekaču, po njih posujte sol in prelijte žlico olja. Pekač pokrijte s folijo in ga postavite v pečico. Česen naj se peče toliko časa, dokler ni mehek. Ko se česen ohladi, mu odstranite kožo.
V loncu stopite maslo in mu dodajte žličko oljčnega olja. Oluščite še preostali česen in stroke dodajte v lonec. Vsem sestavinam v loncu dodajte narezano šalotko, ščepec morske soli, črni poper in čili. Tri minute jih mešajte, nato popolnoma znižajte temperaturo kuhalne plošče in pustite sestavine, da stojijo približno 30 minut.
Ko česen v loncu postane rjav, dodajte belo vino, na kocke narezan krompir, 700 ml jušne osnove, zelišča, morsko sol in česen, ki ste ga spekli v pečici. Vse skupaj kuhajte 15 minut, dokler se krompir ne zmehča. Vse sestavine vlijte v mešalnik, ko nastane kremasta juha, jo vrnite v lonec in po potrebi dodajte še jušne osnove, soli, vina, zelišč ali popra.
Cvetačna juha
INGRÉDIENTS :
- 1 glava česna
- 4 cuillères à soupe d'huile d'olive
- sol in sveže mlet črni poper
- 2 cvetači
- oignon
- 5 skodelic zelenjavne jušne osnove
- thym
- Feuilles de laurier
- 1/2 skodelice smetane
PRÉPARATION:
Česen razrežite, stroke postavite v folijo na pekač in jih polijte z oljem. Česen začinite s soljo in poprom. Folijo dobro zaprite in postavite na eno polovico pekača. Na drugo polovico pekača postavite na kose razrezano cvetačo. Po njej polijte dve žlici olja, začinite jo s soljo in poprom. V pečici sestavine pecite toliko časa, dokler cvetača ni mehka, česen pa rjavkast. Česen naj se po 30-minutni peki v pečici ohladi, nato pa ga oluščite.
Razrezano čebulo popecite na oljčnem olju. Dodajte ji jušno osnovo, timijan in lovorjev list. Ko začnejo sestavine vreti, zmanjšajte toploto kuhalne plošče. V osnovo dodajte pečeno cvetačo in česen. Naj vse sestavine zavrejo, nato pa jih mešajte, dokler cvetača ne začne razpadati. V mešalniku vse sestavine dobro zmešajte, da nastane kremasta juha.
Juha iz arašidovega masla s sladkim krompirjem in ohrovtom
INGRÉDIENTS :
- 2 cuillères à soupe d'huile d'olive
- un demi oignon
- 1 jalapeno paprika ali pekoča paprika
- 2 gousses d'ail
- 3 sladka krompirja
- 400 ml paradižnikove omake
- 400 ml de lait de coco
- 2 tasses d'eau
- žlička soli
- čajna žlička karija ali kurkume
- 1/2 skodelice sesekljanih arašidov
- 1/4 skodelice arašidovega masla
- listi ohrovta
PRÉPARATION:
V velikem loncu segrejte oljčno olje, dodajte čebulo, česen in pekočo papriko. Sestavine pražite, dokler se ne zmehčajo. Sestavinam dodajte sladek krompir, paradižnikovo omako, kokosovo mleko, vodo, začimbe in arašide. Kuhajte, dokler krompir ni mehek. Sestavinam dodajte arašidovo maslo in ohrovtove liste. Mešajte in kuhajte tako dolgo, dokler ne dobite kremaste juhe.