fbpx

Geely Galaxy E8: kitajski Volkswagen Passat je najbolj aerodinamična limuzina na svetu

Geely Galaxy E8 - je boljši kot BMW i5

Geely Galaxy E8
Foto: Geely

Geely Galaxy E8 postavlja nove standarde v aerodinamiki z rekordno nizkim količnikom upora, medtem ko s svojo osupljivo obliko osvoja tudi evropski okus in morebiti tudi evropski trg. Je to nova zvezda, ki bo prevzela svet električnih vozil? Ali le dokaz, da so Kitajci prehiteli Evropol

Niso daleč časi, ko smo se kitajskemu dizajnu smejali, a Geely je najprej kupil Volvo in nato še Lotus ter na globalnem trgu pridobil veliko dobrih oblikovalcev, ki prihajajo iz Evrope. Tudi zato njihovi izdelki izgledajo odlično in bi jih lahko počasi, a sigurno označili za “dobro” šolo skandinavskega dizajna. Seveda so tu malenkosti, ki včasih zmotijo, a večino časa Kitajci delajo vedno boljše avtomobile. Dokaz je prav Geely Galaxy E8. Poglejmo torej – Geely Galaxy E8.

Aerodinamična popolnost in zanimivo lepa oblika

Kitajci so tokrat resnično zadeli žebljico na glavico, saj Galaxy E8 postavlja rekorde z izjemno nizkim količnikom upora 0,199. Ta aerodinamična mojstrovina, dolga 5,010 mm, široka 1,920 mm in visoka 1,465 mm, z medosno razdaljo 2,925 mm obljublja prostorno notranjost in izjemno gladko vožnjo. Galaxy E8 je pravo lovilec pogledov s svojo hitro strešno linijo, skritimi kljukami na vratih in priljubljenimi neprekinjenimi zadnjimi lučmi. Aluminjasta brušena platišča zaključujejo ta moderni dizajn. Sprednji del vozila z zaprtim dizajnom in ostrimi, prodornimi žarometi daje avtomobilu izrazito in drzno podobo. Poleg tega DRL luči v obliki črke C ustvarjajo čekanasto strukturo, ki vozilu daje divji, edinstven videz.

Foto: Geely

Glasovno upravljanje in ogromen zaslon

Galaxy E8 je prava tehnološka mojstrovina, saj vključuje visoko napredno tehnologijo, nameščeno na strehi, ki vključuje LiDAR in kamere za napredno pomoč pri vožnji. Te napredne funkcije omogočajo delno avtonomno vožnjo, kar pomeni, da lahko vozilo samostojno upravlja s pospeševanjem, zaviranjem in usmerjanjem v določenih situacijah. Notranjost avtomobila je minimalistična, kar je navdihnjeno s konceptom Galaxy Light.

Foto: Geely
Osrednji del armaturne plošče krasi ogromni 45-palčni 8K zaslon, ki ga poganja Qualcomm Snapdragon 8295 čip. Zaslon velikosti 1,130 mm x 1,38 mm in debeline 9,8 mm ni le vizualna poslastica, ampak je tudi odporen proti bleščanju, prstnim odtisom, vodi in prahu. Poleg tega sistem podpira glasovno upravljanje, kar omogoča vozniku, da z glasovnimi ukazi upravlja različne funkcije vozila, kot so navigacija, klima in multimedija. Zaslon je zasnovan tako, da prikazuje informacije v realnem času, vključno s podatki o vožnji, navigacijskimi napotki in stanjem baterije. Celotno doživetje dopolnjuje napreden zvočni sistem, ki omogoča vrhunsko kakovost zvoka, ne glede na potovalne pogoje. Kako zelo pred časom je, pravzaprav priča možnost brezžičnega polnjenja pametnih telefonov s kar 50W polnjenja. Seveda je na vozniku na voljo res ogromen “head-up” display, poleg masažnih sedežev, ki so del standardne opreme.
Foto: Geely

Brez heca hiter: to bo izjemno hitra limuzina

Galaxy E8 bo na voljo v več različicah, vključno z zadnjim pogonom in štirikolesnim pogonom. Osnovni model je opremljen z 400V sistemom in enojnim zadnjim motorjem s 200 kW (272 KM), ki omogoča pospešek od 0 do 100 km/h v 5,95 sekunde ter doseže najvišjo hitrost 190 km/h. Ta model ima baterijo s kapaciteto 62 kWh, kar zagotavlja doseg do 550 km po CLTC standardu​​.

Foto: Geely
Naprednejše različice vključujejo model z večjo baterijo s kapaciteto 76 kWh, ki omogoča doseg do 665 km. Te različice vključujejo tudi štirikolesni pogon s 475 kW (646 KM), ki omogoča pospešek od 0 do 100 km/h (60 mph) v le 3,49 sekunde in najvišjo hitrost 210 km/h. Štirikolesni pogon uporablja 800V sistem, kar omogoča hitro polnjenje pri 360 kW, s čimer se baterija od 10 do 80 % napolni v samo 18 minutah.

Poleg osnovnega modela so na voljo še različice Long Range in Smart Driving, ki ponujata večji doseg in naprednejše funkcije za pomoč vozniku, vključno z LiDAR senzorji, kamerami ter polavtonomno vožnjo. Vsi modeli vključujejo tudi tehnologijo silicijevega karbida v svojih pogonskih sistemih ter funkcijo vozila za napajanje (V2L), kar omogoča uporabo baterije za napajanje zunanjih naprav​.

Galaxy E8 torej ponuja različne možnosti, ki zadostijo potrebam različnih voznikov, od tistih, ki iščejo dolg doseg in hitro polnjenje, do tistih, ki želijo zmogljivost in napredne tehnološke funkcije.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.