fbpx

Get Digital: Facebook platforma za digitalno izobraževanje na voljo tudi v Sloveniji

Izobraževanje prihodnosti

Foto: Julia M. Cameron / Pexels

Facebook platforma »Get Digital« obsega celovit učni načrt za digitalno izobraževanje staršev, učiteljev in najstnikov. Viri in vsebine predavanj temeljijo na gradivih priznanih ameriških univerz - Univerze Harvard in Univerze Kalifornije, Berkeley. Pri izdaji slovenske različice sta sodelovala Simbioza in Digital Innovation Hub Slovenia.

Facebook je skupaj s Simbiozo in Digital Inovation Hub Slovenija izdal slovensko različico programa »Get Digital«, ki šolam in družinam v Sloveniji omogoča dostop do orodij za ustvarjanje varnih, zdravih in spodbujevalnih digitalnih skupnosti. Eden izmed ukrepov preprečevanja širjenja Covid-19 je namreč pouk na daljavo, zaradi česar mladi vedno več časa preživijo na mobilnih telefonih in računalnikih. Zato so vsebine programa »Get Digital«, do katerih lahko učitelji in učenci dostopajo doma in v šoli, izrednega pomena.

Get Digital za odgovorne digitalne državljane

Predavanja in gradiva, ki jih ponuja program »Get Digital«, temeljijo na raziskavah in mladim pomagajo razviti spretnosti, ki jih potrebujejo, da postanejo odgovorni in samozavestni digitalni državljani. Vsebine so združene v pet sklopov, in sicer »Osnove«, »Počutje«, »Vključenost«, »Opolnomočenje« in »Priložnosti«, s pomočjo katerih mladi gradijo temeljne kompetence in spretnosti za varno navigacijo po digitalnem svetu.

Foto: Facebook

Vsak sklop obsega vnaprej pripravljene učne načrte, ki jih učitelji lahko uporabijo pri razlagi določene snovi. Staršem bodo na voljo ideje o tem, kako se z otroki pogovoriti o digitalni varnosti in kakšno besedišče naj pri tem uporabijo. Najstniki pa bodo zagotovo navdušeni nad zabavnimi vajami, s katerimi se bodo naučili, kako brskati po spletu in kako ustvariti spletne skupnosti.

“Ker smo zaradi pandemija bolj kot kdaj koli prej naša življenja preselili na splet, je nujno, da najmlajšim uporabnikom zagotovimo znanje in spretnosti, da bodo splet lahko uporabljali v svojo najboljšo korist, ob enem pa bodo znali prepoznati in se izogniti nevarnostim, ki prežijo na spletu. Sodelovali smo z nekaterimi najboljšimi strokovnjaki in organizacijami po vsem svetu, da bi razvili vire, ki niso le izobraževalni, temveč tudi zabavni. Močno upam, da bo program pozitivno vplival na varnost in kakovost časa, ki ga mladi preživijo na spletu,” pojasnjuje Eva Ivančič, direktorica javne politike CEE, Facebook

Get Digital združuje znanje vrhunskih strokovnjakov

Brezplačne izobraževalne vsebine za predavatelje so povzete po gradivih, ki so jih pod licenco Creative Commons izdali in pripravili strokovnjaki ekipe Youth and Media z raziskovalnega centra za internet in družbo Berkman Klein Univerze Harvard, znanstvenega centra The Greater Good Science Center Univerze Kalifornije, Berkeley, in ekipa iz organizacije Teaching Tolerance. Drugi partnerji, ki so sodelovali pri pripravi vsebin, pa so Center za čustveno inteligenco Yale, organizacija Net Family News, izobraževalna fundacija Micro:bit Educational Foundation in študentsko gibanje Beyond Differences.

Dodatne Informacije

Get digital

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!