fbpx

Google predstavil prvi avtomobil, ki vozi popolnoma samostojno

Google izdeluje avtomobile, ki vozijo samostojno že leta. V tem ni prav nič novega in revolucionarnega. Kar je revolucionarno je to, da tokrat Google predstavlja svoj model vozila prihodnosti. Dosedaj je namreč za testiranja vselej uporabljal vozila, ki so bila predelana z njihovo tehnologijo. Googlov avto nima volana, zavore ne pedalke za plin. V video posnetku pa preverite tudi zakaj?!

Soustanovitelj podjetja Google, Sergej Brin je razkril razloge, zakaj so v vozilu izpustili tako volan, kot pedala za upravljanje. Namreč gre za premik v sami filozofiji in pogledu na avto, kot predmet. Vozilo tudi zaradi tega premore več strateških senzorjev, ki nadzorujejo okolico in spremljajo promet. Pri tem vozilu gre za optimizacijo ter eksperiment, saj vozilo dosedaj lahko vozi le do 25 milj na uro, kar je nekaj več kot 35 km/h. Edini gumb, ki ga vozilo premore je velik rdeč gumb na katerem piše “stop”.

Priznati je potrebno, da vozilo izpade precej nerealno in pravljično.
Priznati je potrebno, da vozilo izpade precej nerealno in pravljično.

Do avtomobilov, ki vozijo popolnoma samostojno je še dolga pot. Pa vendar se zdi, da ta prihodnost le ni tako daleč. Po predvidevanjih strokovnjakov iz tega področja, naj bi že v prej kot v desetletju dokazali, da so tovrstna vozila varnejša za uporabo, kot običajna vozila, ki jih vozijo zmotljivi ljudje. Od takrat dalje, pa ni več daleč dan, ko se bomo zleknili v zofo in se pustili odpeljati nekam daleč stran.

Zanimiv pogled na vozila, ki vozijo samostojno prikazuje tudi spodnji video, ki je nastal že pred časom.

Kako Google testira tehnologijo za samostojno vožnjo v vsakodnevnem mestnem vrvežu

Ali si vedel? Google je ameriško podjetje, ustanovljeno leta 1998, njegova najbolj znana izdelka sta istoimenski spletni iskalnik Google in Google Desktop, program za iskanje datotek, ki se nahajajo na uporabnikovih računalnikih. Poleg tega pa razvija tudi druge storitve in izdelke, kot so Google Sites, Google Analitics, Google Maps, Gmail, Picasa, Google Talk, spletni brskalnik Google Chrome, spletni prevajalnik Google Translate, Google AdWords ...
Google je nastal leta 1996 kot projekt spletnega iskalnika, ki sta ga razvijala stanfordska študenta Larry Page in Sergey Brin. Iskalnik je deloval na naslovu http://google.stanford.edu, leta 1997 pa je bila registrirana domena google.com. Leto kasneje je bilo ustanovljeno istoimensko podjetje s sedežem v Kaliforniji. Kompleks zgradb, v kateri deluje vodstvo podjetja, imenujejo Googleplex. Etimologija imena podjetja je povezana s številom gugol, 10^{100}\,\!.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!