Google Sunroof vam pove ali ima vaša streha potencial za sončne celice

Google Sunroof je naložba v bolj zeleno prihodnost.

Na papirju se streho splača pokriti s sončnimi celicami. To namreč zmanjša račun za električno energijo, lahko pa prinaša celo zaslužek. A najprej se je treba vreči v stroške, saj fotovoltaika ni poceni, še prej pa se je treba vprašati ali ima vaša streha sploh solarni potencial. Da dobite strokovno oceno ali se na hiši splača namestiti sončne celice vas lahko pošteno udari po denarnici, še posebej, če je odgovor 'ne'. Kot na mnogo stvari ima sedaj Google odgovor tudi na vprašanje ali je vaša streha godna za sončno elektrarno.

Nad nami je skoraj ves čas ta ogromna elektrarna- sonce, ki dnevno deli brezplačno energijo za vsakogar. A večina denarja, ki pada iz neba, ne lovi. Zakaj? Ker je začetek precej težak. Pred tem si je namreč treba odgovoriti na številna vprašanja. Koliko stanejo solarni paneli? Koliko časa sonce sije na našo streho čez dan? Kolikšna je življenjska doba sončnih celic? Kakšna je odkupna cena elektrike? In tako dalje. Zdaj vam teh odgovor ni več treba iskati sam, saj je tu Google Sunroof, ki jih poišče namesto vas in to v delčku sekunde. Pove vam namreč ali ima vaša streha potencial za sončne celice in izračuna koliko denarja boste pri tem privarčevali, saj vgradnja sončnih celic, vemo, prispeva k topljenju računa za elektriko. Google je na vse to lahko odgovoril že sedaj, a ni imel ”enoznačnega” odgovora, torej odgovora na enem mestu (imel pa je vse potrebne podatke), zdaj pa ga ima.

Svet ima po dolgem in počez dokumentiran s pomočjo satelitov (zemljevid Google Zemlja) in tako dobro pozna velikost in lego streh, v svojem izračunu pa upošteva tudi senco, ki jo nanjo mečejo okoliške zgradbe in bližnja drevesa. Lasti pa si tudi podatke o povprečnem številu ur sončnega obsevanja (iz teh izračuna koliko sončne energije lahko stavba prejme v enem letu). In kako bomo v bodoče preverjali potencial naše strehe za sončne celice? V sistem bo treba zgolj vpisati naš naslov, vse ostalo pa bo Google postoril sam. Šel bo pa še dlje. Če mu boste zaupali koliko za elektriko potrošite in ceno le-te, boste dobili tudi izračun koliko bi potencialno privarčevali, če bi presedlali na sončno elektrarno, kolikšna bo investicija (išče med lokalnimi ponudniki tovrstnih storitev) in kolikšen delež strehe naj pokrivajo paneli za najbolj racionalno proizvodnjo.

PREBERITE ŠE: Inteligento ogledalo Lucy – Naravno svetlobo v vsak dom!

Vnesete lokacijo, Google pa stori vse ostalo.
Vnesete lokacijo, Google pa stori vse ostalo.

Resda na tem področju v svetu vlada skepsa, saj sončni energiji manjka stanovitnost, zato so drugi viri neizbežni. A kombinacija s hišnimi baterijami kot je Teslin Powerwall in sličen Mercedesov izdelek, se nam obeta bolj samozadostna prihodnost na področju energije in manjša odvisnost od električnega omrežja in neobnovljivih virov energije. Google s projektom Google Sunroof- ljubiteljskim projektom Googlovih inženirjev, ki je nastal v okviru 20 odstotkov časa, ki ga imajo ti na razpolago za razvoj projektov po lastni izbiri- namreč spodbuja zeleno gospodarstvo, razbija mite o sončni energiji in bo skušal z njim ljudem približati sončno energijo, sprva zgolj v ZDA (pilotno v San Franciscu, Bostonu in kalifornijskem Fresnu), nekoč pa naj bi ”posijal” na ves svet. To pa ni edini zeleni Googlov projekt, saj je tehnološki gigant napovedal tudi zemljevid, ki bo prikazoval stopnjo onesnaženosti v urbanem okolju.

Veste koliko sonca v povprečju dnevno prejme vaša streha?
Veste koliko sonca v povprečju dnevno prejme vaša streha?

Dodatne Informacije

Več informacij:
google.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!