fbpx

Maček Muri in Muca Maca

 Le kdo ne bi poznal pravljice o črnem mačkonu iz Mačjega mesta, ki jo je leta 1975 napisal Kajetan Kovič. Muri je muc, ki budno spremlja vse dogodke v mestu, se spopada z resnimi težavami, največ preglavic pa mu povzroča ljubezen. Zaljubljen je namreč v najlepšo muco v mestu Muco Maco. Maca je lepa in zanjo se ...

 Le kdo ne bi poznal pravljice o črnem mačkonu iz Mačjega mesta, ki jo je leta 1975 napisal Kajetan Kovič. Muri je muc, ki budno spremlja vse dogodke v mestu, se spopada z resnimi težavami, največ preglavic pa mu povzroča ljubezen. Zaljubljen je namreč v najlepšo muco v mestu Muco Maco. Maca je lepa in zanjo se zanima veliko mačkonov, ampak ona se odziva le na Murijeva vabila. Ljubezen pa nikoli še ni bila preprosta, zato se Muriju zdi ta težava nepremagljiva in nerešljiva. Zgodba o ljubezenskih pripetljajih se prepleta z zgodbo o dobrodušnem roparju Čombi, ki je hotel oropati banko in s svojimi vragolijami ne da miru policistoma Muclju in Maclju. Poleg tega ogromni Čombe prijateljuje z Muco Maco, kar pa dela Murija pošteno ljubosumnega. Na pomoč mu priskoči prijatelj maček Mav, s katerim si ogledata nogometno tekmo na mačjem stadionu in zmago domačih proslavita v gostilni z velikim kozarcem mleka. Muci Maci krajša ljubezenske muke muca Mica, mamica dveh malih simpatičnih muckov. Kot vedno, ima ljubezenska zgodba srečen konec. Ko Muri vsak večer pride domov, po naročilu župana zapiše vse pomembne dogodke Mačjega mesta v Mačjo knjigo in tako se Murijev dan konča. Kultna mačja pravljica je bila dvakrat prirejena, in sicer leta 1982 kot radijska igra za otroke, leta 1984 pa je pod naslovom Maček Muri in Muca Maca izšel zvočni posnetek pesmi, ki jih je uglasbil Jerko Novak, zapela pa Neca Falk. Konec lanskega leta je minilo 25 let od izida kasete, ob kateri so odrasle številne generacije. Sam glasbeni projekt sodi med največje bisere slovenske glasbene produkcije za otroke in tudi za odrasle.

Previous
Vukodlak

Sa vama od 2004

Od godine 2004 istražujemo urbane trendove i svakodnevno informiramo našu zajednicu sljedbenika o novostima u životnom stilu, putovanjima, stilu i proizvodima koji nadahnjuju sa strašću. Od 2023. nudimo sadržaj na glavnim svjetskim jezicima.